Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έχει ο αθεϊσμός απαντήσεις;

Μέχρι τώρα, στη στήλη «Χριστιανισμός και Επιστήμη», έχουμε αναλυτικά εκθέσει το τι λέει ο αψευδής Λόγος Του Θεού πάνω σε θεμελιώδη ζητήματα. Από τη δημιουργία του κόσμου και την εμφάνιση της ζωής έως την πνευματική υπόσταση του ανθρώπου και την έμφυτη τάση του για την αναζήτηση της αλήθειας. Σε κάθε πρόκληση και ερώτημα, με υπομονή προβάλλαμε τα επιστημονικά στοιχεία που έρχονται σε πλήρη εναρμόνιση με την αποκάλυψη του Αγίου Πνεύματος δια των Γραφών.

Αισθανόμαστε όμως ότι ήρθε η ώρα να εξετάσουμε ποια είναι τα ισχυρά αυτά επιστημονικά στοιχεία που ωθούν γνωστούς επιστήμονες και απλούς ανθρώπους σε δηλώσεις περί «αποδείξεως μη υπάρξεως του Θεού…». Στην «Επιστολή προς Ένα Χριστιανικό Έθνος», ο Αμερικανός Φιλόσοφος Sam Harris ισχυρίζεται ότι ο αθεϊσμός δεν είναι μία φιλοσοφία ή κοσμοθεωρία, αλλά απλά η παραδοχή του προφανούς. Επίσης, ο Αμερικανός φυσικός – κοσμολόγος Lawrence Krauss, φανατικός αθεϊστής, ισχυρίζεται ότι οι επιστημονικές του ανακαλύψεις αρνούνται την ύπαρξη του Θεού.1

 Ποια είναι λοιπόν τα ισχυρά τους αυτά επιχειρήματα; Αποτελούν όντως αδιάσειστες επιστημονικές αποδείξεις; Ο χριστιανός μαθητής ή φοιτητής θα πρέπει να απορρίψει την επιστημονική γνώση αν θέλει να ακολουθήσει το Θεό; Η πίστη σε ένα Θεό δημιουργό που είναι η μόνη πηγή ζωής έρχεται σε αντίθεση με αυτό που η επιστήμη ψηλαφεί και ανιχνεύει;

Ο Βρετανός καθηγητής Χημείας, Peter Atkins, ισχυρίζεται ότι «ολόκληρο το σύμπαν είναι μια λεπτομερής και σαγηνευτική αναδιάταξη του τίποτα», ενώ ο Βρετανός βιολόγος Richard Dawkins μας λέει ότι «οι τυφλές δυνάμεις της φυσικής θα μπορούσαν να κατασκευάσουν αυτές τις περίπλοκες μηχανές», δηλαδή τους ανθρώπους.

Ευσταθούν οι δηλώσεις αυτές σε μία πιο ενδελεχή εξέταση; Επειδή προφέρονται από τα χείλη διάσημων επιστημόνων είναι ταυτόχρονα και επιστημονικές δηλώσεις;

Ο ίδιος ο Κύριος, 2700 χρόνια πριν, θέτει την ίδια πρόκληση προς όλους όσους αρνούνται την ύπαρξή Του μέσα από επιχειρήματα: «…προφέρετε τα ισχυρά σας επιχειρήματα, λέγει ο βασιλεύς του Ιακώβ. Ας πλησιάσωσι και ας δείξωσιν εις ημάς τι θέλει συμβή· ας αναγγείλωσι τα πρότερα, τι ήσαν, διά να στοχασθώμεν αυτά και να γνωρίσωμεν τα έσχατα αυτών» (Ησαΐας 41: 21-22)

Πώς μπορώ να ισχυρίζομαι ότι το σύμπαν αναδύθηκε από το τίποτα χωρίς να παραβαίνω την αρχή της αιτιότητας; Επίσης, πώς μπορώ να εξηγήσω την προέλευση της ζωής αφού κάθε ζωντανό κύτταρό προέρχεται από ένα άλλο; Πώς ερμηνεύεται η συμπόνοια, το φιλότιμο και ο έλεγχος της συνειδήσεως αν ο άνθρωπος είναι ένα εξελικτικό προϊόν τυφλών διεργασιών; Τέλος, πώς μπορώ να θεωρήσω το θάνατο ως το τέλος της υπάρξεως αν ο Ιησούς αναστήθηκε; Με αυτά τα ερωτήματα θα ασχοληθούμε στα επόμενα άρθρα μας.

Ο Λόγος Του Θεού, ποτέ δεν φοβήθηκε την ειλικρινή, κριτική σκέψη. Γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει απάντηση σε όλα τα θεμελιώδη ερωτήματα του ανθρώπου. «Πας λόγος Θεού είναι δεδοκιμασμένος· είναι ασπίς εις τους πεποιθότας επ’ αυτόν» μας λέει ο Παροιμιαστής (Παροιμίαι 30:15).

Και πέρα από τη γνώση, να δώσει νόημα, σκοπό και ελπίδα σε κάθε ψυχή που τον αναζητάει.Γιατί ο Χριστός δεν ήρθε μόνο για να δώσει απαντήσεις… Ήρθε για να σου χαρίσει αιώνια σωτηρία! Στις μέρες μας, πιο επίκαιρη από ποτέ, ακούγεται και πάλι η φωνή Του Κυρίου να φωνάζει σε όλους μας λέγοντας: «Και όστις διψά, ας έλθη, και όστις θέλει, ας λαμβάνη δωρεάν το ύδωρ της ζωής.» (Αποκάλυψη 22:17)

 

  1. «Υπάρχει λογική στον αθεϊσμό;», John Blanchard, Εκδόσεις «ο Λόγος», 2018

 

Ομάδα «Χριστιανισμός και Επιστήμη»

www.christianity-science.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2020 17:41
Pin it

Σχετικά Άρθρα