Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο αδ. Ιωάννης Περιστεράκης αναχώρησε για την ουράνια πατρίδα

Στις 17 Αυγούστου αναχώρησε για την ουράνια πατρίδα ο αδελφός Γιάννης Περιστεράκης, Πρεσβύτερος της εκκλησίας της Νάξου.

Γεννήθηκε το 1931 στη Μονή Νάξου. Καθώς ήταν ευσεβής νέος, γνώρισε το Χριστό σε ηλικία 16-17 ετών, το 1947 μέσω της εξαδέλφης του Άννας Κοντοπίδου και των μεγαλύτερων αδελφών του Γιώργου και Μιμίκου. Ενώ θεωρούσε τον εαυτό του ένα σωστό χριστιανό, όταν διάβασε το Ευαγγέλιο, ομολόγησε πως: “εάν αυτή είναι η αλήθεια, εγώ είμαι χαμένος”. Επήλθε φόβος Θεού μέσα του, αναγεννήθηκε και αποφάσισε να ακολουθήσει σταθερά και εντελώς τον Κύριο. Ως νεαρός οικοδόμος στην Αθήνα, εκκλησιαζόταν στην εκκλησία των Κάτω Πετραλώνων, όπου διακονούσε ο αδ. Κωνσταντινίδης, μαζί με τους νεαρούς τότε αδελφούς, Λ.Φέγγο, Ν. Νικολακόπουλο, Μ. Ζηνόπουλο, Χ. Γεροντίνη, Ν. Σπανό, Π. Κοροβέση κ.α. Βαπτίστηκε στο Άγιο Πνεύμα σε μια συμπροσευχή στην οικία του αδ. Κουρπά στο Περιστέρι. Επέστρεφε στην Νάξο το χειμώνα όπου δούλευε και υπηρετούσε τους ηλικιωμένους γονείς του. Ως πιστός στο Χριστό νέος, συνετέλεσε στην αρχή του φυτεύματος της εκκλησίας της Νάξου, με κατ’ οίκον συναθροίσεις στη Μονή και στο Δαμαλά, εν μέσω ονειδισμών και διωγμών. Παρά το στιγματισμό και το χλευασμό του κοινωνικού περιβάλλοντος, έμεινε πιστός στο Χριστό και το Ευαγγέλιο και σώθηκαν και οι γονείς του.

Ευαγγέλισε τη νεαρή τότε και μέλλουσα σύζυγό του Ειρήνη Χερουβείμ, η οποία θαύμασε την πίστη του στο Χριστό, την καθαρότητά του και την άγια ζωή του, τον αγάπησε και δέχτηκε να τον παντρευτεί, παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις γονέων και συγγενών. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, η αδ. Ειρήνη σύντομα αναγεννήθηκε και ως νεόνυμφοι εκκλησιάζονταν στην εκκλησία της οδού Αιόλου, μετά δε την δημιουργία της ΕΑΕΠ, στην εκκλησία της οδού Ευπόλιδος. Κατόπιν, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στον τόπο καταγωγής τους στη Μονή Νάξου, όπου εν μέσω μεγάλης φτώχειας, προβλημάτων υγείας και δυσκολιών, ανέθρεψαν 7 παιδιά. Αγωνίστηκαν τον αγώνα της πίστεως και με τη χάρη του Θεού τα παιδιά τους ακολούθησαν κι αυτά τον Κύριο.

Ο αδ. Γιάννης εργάστηκε στο έργο του Κυρίου μαζί με άλλους αδελφούς και αδελφές στην εκκλησία της Νάξου, που πρωτοξεκίνησε στο χωριό Δαμαλάς το 1967, καθώς και στις εκκλησίες των γύρω νησιών τα τελευταία χρόνια. Απήλαυσε τον καρπό τού κόπου του και των προσευχών του, καθώς ο Κύριος πρόσθεσε σωζόμενους στις εκκλησίες της Νάξου και των γύρω νησιών (Πάρο, Σαντορίνη, Σύρο, Μύκονο). 

Ήταν ένας αδελφός που χαρακτηριζόταν από την βαθιά και σταθερή πίστη του στο Χριστό. Από την ατομική και οικογενειακή ζωή του δεν έλειψαν οι δυσκολίες, οι ασθένειες, τα ανθρώπινα αδιέξοδα, αλλά πάντοτε στηριζόταν στο Χριστό κι έζησε μεγάλες ευλογίες, θεραπείες, θαυμαστές ενέργειες και παρουσία Θεού. Κοπίασε πάρα πολύ για την οικογένειά του, η οποία πάντοτε αποτελούσε την απόλυτη προτεραιότητά του. Ήταν παράδειγμα χριστιανού, συζύγου, πατέρα και βιοπαλαιστή, τόσο για την αδελφότητα, όσο και για τον κοινωνικό του περίγυρο. Ένας ταπεινός αδελφός, ολιγόλογος, με φόβο και σοφία Θεού και φιλόξενος για όλη την αδελφότητα.

Πριν από 70 περίπου χρόνια, είδε ένα όραμα. Ένας άνδρας με ιμάτια λευκά και φωτεινά, κατέβηκε εξ ουρανού στην αυλή του σπιτιού του και του είπε: “Πίστευσον εἰς τὸν Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, καὶ θέλεις σωθῆ, σὺ καὶ ὁ οἶκος σου”. Ο αδ. Γιάννης δεν έμεινε απειθής στην ουράνια οπτασία, αλλά κοπίασε για την οικογένεια που του χάρισε ο Θεός κι έμεινε πιστός στον Κύριο έως το τέλος, αφήνοντας πίσω σύζυγο, 7 παιδιά, γαμπρό, νύφες, εγγόνια, δισέγγονα, μια οικογένεια περίπου 30 ατόμων, όλους αγωνιζόμενους και μένοντες στην πίστη του Ιησού Χριστού. Ο Κύριος είναι πιστός στις υποσχέσεις Του.

Ο αδ. Γιάννης έφυγε πλήρης ημερών και καρπών, δίνοντας ευχές στη σύζυγο και τα παιδιά του, προσευχόμενος, δοξάζοντας και ευλογώντας το Θεό, γεμάτος με ειρήνη και βεβαιότητα για το αιώνιο μέλλον του στην αγκαλιά του Κυρίου που τόσο αγάπησε.

Ο Κύριος να παρηγορεί την αδ. Ειρήνη, τα παιδιά, όλη την οικογένεια, αλλά και την αδελφότητα, καθώς ο αδ. Γιάννης ήταν πολύ αγαπητός και πολύτιμος αδελφός και θα μας λείψει. Καλή μας αντάμωση αδελφέ Γιάννη.

“Τὸν ἀγῶνα τὸν καλὸν ἠγωνίσθην, τὸν δρόμον ἐτελείωσα, τὴν πίστιν διετήρησα· τοῦ λοιποῦ μένει εἰς ἐμὲ ὁ τῆς δικαιοσύνης στέφανος, τὸν ὁποῖον ὁ Κύριος θέλει μοὶ ἀποδώσει ἐν ἐκείνῃ τῇ ἡμέρᾳ, ὁ δίκαιος κριτής, καὶ οὐ μόνον εἰς ἐμέ, ἀλλὰ καὶ εἰς πάντας ὅσοι ἐπιποθοῦσι τὴν ἐπιφάνειαν αὐτοῦ”.  (Β’ Τιμ. δ΄7-8)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Οκτωβρίου 2021 09:50
Pin it