Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag

Κατακλυσμός (Μέρος 4ο)

 «Το εξακοσιοστόν έτος της ζωής του Νώε, τον δεύτερον μήνα, την δεκάτην εβδόμην ημέραν του μηνός, ταύτην την ημέραν εσχίσθησαν πάσαι αι πηγαί της μεγάλης αβύσσου, και οι καταρράκται των ουρανών ηνοίχθησαν. Και έγεινεν ο υετός επί της γης τεσσαράκοντα ημέρας και τεσσαράκοντα νύκτας» (Γένεσις ζ΄ 11-12)

 «Το εξακοσιοστόν έτος της ζωής του Νώε, τον δεύτερον μήνα, την δεκάτην εβδόμην ημέραν του μηνός, ταύτην την ημέραν εσχίσθησαν πάσαι αι πηγαί της μεγάλης αβύσσου, και οι καταρράκται των ουρανών ηνοίχθησαν. Και έγεινεν ο υετός επί της γης τεσσαράκοντα ημέρας και τεσσαράκοντα νύκτας» (Γένεσις ζ΄ 11-12)

Κλείνοντας τη σειρά άρθρων πάνω στο θέμα του κατακλυσμού, θα απαντήσουμε σε δύο ακόμη συχνά ερωτήματα:

1) Πού βρέθηκε μια τέτοια ποσότητα νερού που θα μπορούσε να καλύψει ολόκληρη τη Γη ώστε «εσκεπάσθησαν πάντα τα όρη τα υψηλά τα υποκάτω παντός του ουρανού» (Γεν. ζ΄19), και πού κατέληξαν αυτά τα ύδατα; Μήπως επρόκειτο για μια τοπική πλημμύρα στην περιοχή της Μεσοποταμίας;

Απάντηση:

Ο πλανήτης μας διαθέτει τεράστιες ποσότητες νερού στο υπέδαφος. Η Γραφή με εκπληκτική ακρίβεια αναφέρει ότι «εσχίσθησαν πάσαι αι πηγαί της μεγάλης αβύσσου», δηλαδή άρχισε να αναβλύζει νερό από βαθιά ρήγματα του εδάφους ενώ ταυτόχρονα «οι καταρράκται των ουρανών ηνοίχθησαν», δηλαδή ξέσπασαν καταρρακτώδεις βροχές.

Η αποτίμηση των ποσοτήτων νερού που εξακολουθούν να υπάρχουν στο υπέδαφος έχει γίνει μόλις την περασμένη δεκαετία. Ενδεικτική δημοσίευση του 2015 από το περιοδικό “Nature Geoscience” αναφέρει ότι «οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι ο πλανήτης διαθέτει συνολικά αποθέματα 23 εκατομμυρίων κυβικών χιλιομέτρων νερού στο υπέδαφός του, σε βάθος έως δύο χιλιομέτρων. Αν το νερό αυτό βρισκόταν στην επιφάνεια της Γης, θα κάλυπτε όλη την ξηρά με ένα στρώμα νερού βάθους περίπου 180 μέτρων, ή θα αύξανε κατά 52 μέτρα τη στάθμη των θαλασσών»1.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι για γεγονότα του μακρινού παρελθόντος που δεν έχουν παρατηρηθεί, η επιστήμη μπορεί μόνο να διατυπώσει υποθέσεις και να καταστρώσει μοντέλα πιθανής εξέλιξης των φαινομένων, χωρίς να μπορεί να αποδειχθεί ότι όντως συνέβη αυτό που περιγράφει το εκάστοτε μοντέλο ή θεωρία. Σχετικά με το θέμα του κατακλυσμού, υπάρχουν μοντέλα που βάσιμα υποστηρίζουν ότι εκτεταμένες γεωλογικές αλλαγές στην επιφάνεια της Γης που επακολούθησαν του κατακλυσμού, οδήγησαν στο σχηματισμό των υψηλότερων βουνών που υπάρχουν σήμερα. Τα υψηλότερα βουνά της εποχής του Νώε ήταν προφανώς χαμηλότερα από τα σημερινά στο βαθμό που θα ήταν δυνατόν να καλυφθούν από νερό.

Οι ίδιες γεωλογικές αλλαγές δημιούργησαν φυσικά αποθετήρια του νερού, το οποίο σταδιακά υποχωρούσε αποκαλύπτοντας την ξηρά και τη μορφή των ηπείρων όπως είναι σήμερα. Έτσι, αν κάποιος θέλει να δει που βρίσκονται σήμερα τα νερά του κατακλυσμού, δεν έχει παρά να πάει σε μια ακροθαλασσιά.

Το ότι ο κατακλυσμός ήταν παγκόσμιο και όχι τοπικό φαινόμενο, φαίνεται από την απάντηση της 2ης ερώτησης που ακολουθεί.

2) Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποτε έλαβε χώρα ένα τέτοιου μεγέθους φαινόμενο, όπως είναι ο κατακλυσμός;

Απάντηση:

Σε όλο τον πλανήτη, σε περιοχές όπου απαντώνται τομές βράχων παρατηρούνται παράλληλες ζώνες διάταξης των πετρωμάτων (strata layers). Η μόνη ικανοποιητική εξήγηση για το σχηματισμό τους είναι η εναπόθεση συστατικών του εδάφους που παρασύρθηκαν από τεράστιες ποσότητες νερού και εν συνεχεία κατακάθισαν ανάλογα με το βάρος τους.

Ο σχηματισμός απολιθωμάτων θαλάσσιων οργανισμών που έχουν βρεθεί σε μεγάλα υψόμετρα οφείλεται σε κάποιο ξαφνικό γεωλογικό συμβάν (κατακλυσμός) και εν συνεχεία σε ανύψωση του εδάφους.

Σε περισσότερους από 270 πολιτισμούς ανά τον κόσμο υπάρχουν ιστορίες περί κατακλυσμού με το ίδιο βασικό σενάριο, που μαρτυρεί την κοινή προέλευσή τους από τους απογόνους του Νώε που διασκορπίστηκαν.

Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχουν δημιουργηθεί από συσσώρευση ποσοτήτων νεκρών ζώων και φυτών τα οποία θάφτηκαν και υπό την επίδραση υψηλών πιέσεων και θερμοκρασιών η οργανική τους ύλη μετατράπηκε σε ορυκτά καύσιμα. Αυτή η συσσώρευση μαρτυρεί την παράσυρση από τεράστιες ποσότητες νερού και τα επακόλουθα γεωλογικά φαινόμενα.

Γεωλογικοί σχηματισμοί όπως το Grand Canyon και άλλα τέτοιου είδους φαράγγια, έχουν ως την πιο ικανοποιητική εξήγηση την παράσυρση μεγάλων τμημάτων του εδάφους από τεράστιες ποσότητες νερού.

«Πας λόγος Θεού είναι δεδοκιμασμένος· είναι ασπίς εις τους πεποιθότας επ’ αυτόν» (Παροιμίαι λ΄ 5)

 

1 https://www.protothema.gr/environment/article/528085/ i-gi-diathetei-23-ekatommuria-kuvika-hiliometra-nerou-kato-apo-to-edafos/

 

Η ομάδα «Χριστιανισμός & Επιστήμη»

www.christianity-science.gr