Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag

Έλα στο Φως

«…Εγώ είμαι το φως του κόσμου…» (Ιωάννης 8:12)

Σε ένα κόσμο που είναι βυθισμένος στο σκοτάδι της άγνοιας του αληθινού Θεού, στη μοναξιά, στην αμαρτία και στη θλίψη, ο Δημιουργός Θεός καλεί τα πλάσματά Του, τους ανθρώπους, να έρθουν στο φως της ζωής. Στο Λόγο του Θεού διαβάζουμε σχετικά…

ela-sto-fos

«…Εγώ είμαι το φως του κόσμου…» (Ιωάννης 8:12)

Σε ένα κόσμο που είναι βυθισμένος στο σκοτάδι της άγνοιας του αληθινού Θεού, στη μοναξιά, στην αμαρτία και στη θλίψη, ο Δημιουργός Θεός καλεί τα πλάσματά Του, τους ανθρώπους, να έρθουν στο φως της ζωής. Στο Λόγο του Θεού διαβάζουμε σχετικά…

Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΩΣ. Η φύση της Θεότητας είναι απόλυτα συνυφασμένη με το φως και όλες τις ευεργετικές ιδιότητές του όπως η ζωογόνηση, η ενεργοποίηση, η καθοδήγηση, η ζεστασιά, η ασφάλεια: «Και αυτή είναι η υπόσχεση, την οποία ακούσαμε απ’ αυτόν… Ο Θεός είναι φως και σ’ αυτόν δεν υπάρχει κανένα σκοτάδι» (Α’ Ιωάννη 1:5, Ψαλμοί 27:1, 36:9, 84:11, Ησαΐας 60:19, Ιωάννης 1:4, 1:9, 8:12, 9:5, 12:35-36, Α΄ Τιμόθεο 6:16, Ιακώβου 1:17, Αποκάλυψη21:23, 22:5).

Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΩΣ. Ο Ιησούς Χριστός ήρθε στον κόσμο με αποστολή να είναι το φως και να λάμψει στα σκοτάδια του ανθρώπινου γένους που ζούσε στην αμαρτία και στο θάνατο και μακριά από τον Πατέρα Θεό. Διαβάζουμε, «Εγώ φως ήρθα στον κόσμο, για να μη μείνει μέσα στο σκοτάδι καθένας που πιστεύει σε μένα» (Ιωάννης 12:46, Ησαΐας 9:2), και, «…Εγώ είμαι το φως του κόσμου όποιος ακολουθεί εμένα, δεν θα περπατήσει στο σκοτάδι, αλλά θα έχει το φως της ζωής» (Ιωάννης 8:12, 1:4-9, 3:19, 9:5, Μαλαχίας 4:2, Λουκάς 2:32, Πράξεις 26:23).

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΩΣ. Η Αγία Γραφή ο γραπτός λόγος του Θεού είναι το Πνευματικό εφόδιο που φωτίζει τις αποφάσεις και τους δρόμους του ανθρώπου που τον μελετάει: «Λύχνος στα πόδια μου είναι ο λόγος σου, και φως στα μονοπάτια μου» (Ψαλμοί 119:105, 9:8, Παροιμίες 6:23, Β’ Πέτρου 1:19).

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΦΩΣ. Ο Θεός, στο λυτρωτικό Του σχέδιο, επιθυμεί οι άνθρωποι να βγουν από το σκοτάδι (βλ. Α’ Τιμόθεος 2:4) και να έρθουν στο θαυμαστό Του φως. Η έξοδος από το σκοτάδι ξεκινάει για τον άνθρωπο με την κλήση του Θεού. Διαβάζουμε, «Εσείς, όμως, είστε γένος εκλεκτό, βασίλειο ιεράτευμα, έθνος άγιο, λαός τον οποίο ο Θεός απέκτησε, για να εξαγγείλετε τις αρετές εκείνου, ο οποίος σας κάλεσε από το σκοτάδι στο θαυμαστό του φως» (Α’ Πέτρου 2:9, Ησαΐας 60:1-2, Εφεσίους 5:8-11).

ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΦΩΣ. Εκείνος που έρχεται στο φως βρίσκει συγχώρεση για τις αμαρτίες του μέσα από τη μετάνοια και την πίστη στον Ιησού Χριστό και γίνεται κληρονόμος του Θεού (Ρωμαίους 8:17). Ο Ιησούς είπε στον απ. Παύλο, «…σε στέλνω, για να ανοίξεις τα μάτια τους, ώστε να επιστρέψουν από το σκοτάδι στο φως, και από την εξουσία του σατανά στον Θεό, για να πάρουν άφεση αμαρτιών, και κληρονομιά ανάμεσα στους αγιασμένους, διαμέσου της πίστης σε μένα» (Πράξεις 26:15-18, Κολοσσαείς 1:13, Λουκάς 4:18).

ΦΟΡΕΣΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ. Η ζωή στο φως σημαίνει ότι οι πνευματικές μάχες που καλείται να δώσει ο Χριστιανός, διεξάγονται με τα Πνευματικά όπλα του φωτός: «Η νύχτα προχώρησε, η δε ημέρα πλησίασε ας απορρίψουμε, λοιπόν, τα έργα του σκότους, και ας ντυθούμε τα όπλα του φωτός» (Ρωμαίους 13:12, Β’ Κορινθίους 6:7, Εφεσίους 6:11-18, Α’ Θεσσαλονικείς 5:8).

ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ ΣΤΟ ΦΩΣ. Όποιος έρχεται στο φως ζει μια αγία και καθαρή ζωή, αντλώντας συνεχώς φως, δύναμη και ζωή από Αυτόν που είναι το φως. Διαβάζουμε, «Επειδή, κάποτε ήσασταν σκοτάδι, τώρα όμως είστε φως εν Κυρίω περπατάτε ως παιδιά του φωτός» (Εφεσίους 5:8, 5:2, Α’ Ιωάννη 1:7, Ησαΐας 2:5, Ιωάννης 1:7).

ΜΕΙΝΕ ΣΤΟ ΦΩΣ. Η ζωή στο φως του Θεού είναι μια ζωή γεμάτη με την αγάπη του Θεού: «Εκείνος που αγαπάει τον αδελφό του μένει μέσα στο φως, και σκάνδαλο σ’ αυτόν δεν υπάρχει» (Α’ Ιωάννη 2:10, 3:14). Η παραμονή κάποιου στο φως, είναι απόδειξη ότι έχει δεχτεί τον Ιησού Χριστό ως Κύριο, και περπατά μέσα στο θέλημά Του.

ΛΑΜΨΕ ΩΣ ΦΩΣ. Ο Ιησούς είπε στους μαθητές Του, «Εσείς είστε το φως του κόσμου… ας λάμψει το φως σας μπροστά στους ανθρώπους, για να δουν τα καλά σας έργα, και να δοξάσουν τον Πατέρα σας που είναι στους ουρανούς (Ματθαίος 5:14-16, Φιλιππησίους 2:14-15, Παροιμίες 4:18, Ησαΐας 58:8, 60:1-3). Όπως ο ήλιος φωτίζει το ουράνιο στερέωμα και διαχέει το φως και τη θερμότητά του ελεύθερα σε κάθε κάτοικο της γης, έτσι, κάθε ακόλουθος του Χριστού διαχέει το φως της ουράνιας γνώσης και τη ζεστασιά της Θείας αγάπης σε όλους γύρω του.

Δημήτριος Μάστορης