Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Πραγματικά διδάγματα μέσα από την προσωρινή κατάρρευση της εικονικής ζωής!

Τη Δευτέρα στις 04 Οκτωβρίου 2021, ένα σφάλμα στους διακομιστές του συστήματος οδήγησε σε μία προσωρινή 7ωρη παύση λειτουργίας τεσσάρων από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης.

Τη Δευτέρα στις 04 Οκτωβρίου 2021, ένα σφάλμα στους διακομιστές του συστήματος οδήγησε σε μία προσωρινή 7ωρη παύση λειτουργίας τεσσάρων από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης.

Περισσότεροι από 3 δις άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν είχαν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία για αυτούς δεν είναι απλά τρόποι επικοινωνίας. Θα λέγαμε ότι είναι τρόπος ζωής. Από ορισμένα μέσα το φαινόμενο σχολιάστηκε ως: «Επτά ώρες… Μεσαίωνας» ενώ άλλες πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για έναν «προσεισμό και προειδοποίηση από το μέλλον»1. Πώς γίνεται μία σύντομη τεχνολογική αστοχία να επηρεάσει τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων, αναρωτήθηκαν οι περισσότεροι, με παράλληλες απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ;

Η περιπέτεια όμως αυτή ανέδειξε κάποια πολύ βασικά και θεμελιώδη στοιχεία, τα οποία καλούμαστε ως άνθρωποι του Θεού να επεξεργαστούμε και να μας προβληματίσουν.

Επτά ώρες χρειάστηκαν για να καταλάβουμε πώς ένας και μόνο άνθρωπος μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή. Να καταλάβουμε ότι σ’ αυτό το «παγκόσμιο τεχνολογικό χωριό» στο οποίο ζούμε, εξαρτόμαστε άμεσα από τις υπηρεσίες που μας προσφέρει «δωρεάν» μία μικρή ομάδα ανθρώπων.

Αυτό μας θυμίζει ότι κάποια στιγμή πολύ σύντομα στο μέλλον, δέκα ηγέτες θα «…έχουσι μίαν γνώμην και θέλουσι παραδώσει εις το θηρίον την δύναμιν και την εξουσίαν εαυτών.» (Αποκάλυψη ιζ’ 13)

Για ένα μεγάλο μέρος της Νεολαίας ήταν σαν να σταμάτησε ο χρόνος. Σαν να κόπηκε ταυτόχρονα το ρεύμα και το νερό. Σαν να μην υπήρχε ζωή έξω από την εικονική.

Η τεχνολογική αστοχία ανέδειξε την πνευματική φτώχεια.

Ανέδειξε την έλλειψη πραγματικής επικοινωνίας και χαράς. Ξένοι μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Έχοντες τα πάντα και στην πραγματικότητα τίποτα.

Πολλοί νόμιζαν όλα αυτά τα χρόνια ότι εκείνοι ελέγχουν τη χρήση των μέσων αλλά η πραγματικότητα έδειξε ότι είναι εξαρτημένοι και υποχείρια μίας τεχνολογικής πλατφόρμας. Μακριά από το ψεύτικο και πλαστό προφίλ της εικονικής πραγματικότητας επέστρεψαν στην κατάθλιψη και τη μιζέρια της καθημερινότητας που εκείνοι παραμέλησαν.

Και όπως τονίζει ο αψευδής Λόγος του Κυρίου, «επαγγελλόμενοι εις αυτούς ελευθερίαν, ενώ αυτοί είναι δούλοι …, διότι από όντινα νικάταί τις, τούτου και δούλος γίνεται.» (Β΄ Πέτρου 2: 19)

Όμως έχουμε και χαρμόσυνα νέα!!! Για ορισμένους, έστω λίγους, ήταν μία ευκαιρία να αφήσουν στην άκρη το κινητό και την ψεύτικη πραγματικότητα και να ζήσουν ένα αληθινό απόγευμα. Να δουν το ηλιοβασίλεμα που έβλεπαν μέσα από φωτογραφίες. Να φάνε το βραδινό τους σαν οικογένεια κοιτάζοντας ο ένας στα μάτια τον άλλον και ακούγοντας τους προβληματισμούς της ψυχής. Να παίξουν με τα παιδιά τους μακριά από την τεχνολογική νταντά που τα φρόντιζε όλα αυτά τα χρόνια.

Και το σημαντικότερο, να καλέσουν τον Κύριο Ιησού Χριστό στο σπίτι τους και να οικοδομήσουν το γκρεμισμένο οικογενειακό θυσιαστήριο που χρόνια ήταν σβησμένο κάτω από τα νερά του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα από την υποτιθέμενη κοινωνική - πλασματική ελευθερία. Να ακούσουν και πάλι τα παιδιά τον πατέρα τους ως κεφαλή της οικογένειας να φέρνει προσευχή και δέηση υπέρ αυτών προς τον Πατέρα Θεό. Να έχουν και πάλι τη μητέρα τους στο προσκέφαλό τους να τους διαβάζει ιστορίες μέσα από το Λόγο Του Θεού. Και επιτέλους να κλείσουν τα ματάκια τους με τα ακούσματα του Λόγου και όχι με τις εικόνες του κόσμου!!!

Μέσα λοιπόν από αυτό το τεχνολογικό “blackout” είθε ως παιδιά του Θεού να δεχθούμε την προτροπή του προφήτη Ωσηέ, που πριν από περισσότερο από δύο χιλιετίες φώναζε δια Πνεύματος Αγίου: «Έλθετε και ας επιστρέψωμεν προς τον Κύριον· …και θέλει ελθεί προς ημάς ως υετός, ως βροχή όψιμος και πρώϊμος επί την γην.» (Ωσηέ 6: 1-3)

 

1.https://www.in.gr/2021/10/05/apopsi/katarreysi-tou-facebook-einai-proseismos-kai-proeidopoiisi-apo-mellon/