Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Δεν ήλθον δια να καλέσω δικαίους

“Δεν ήλθον διά να καλέσω δικαίους, αλλά αμαρτωλούς εις μετάνοιαν” Κατά Λουκά ε:32

 |  Μηνύματα

“Δεν ήλθον διά να καλέσω δικαίους, αλλά αμαρτωλούς εις μετάνοιαν” Κατά Λουκά ε:32

Πολλοί άνθρωποι όταν ακούνε για τον Χριστό,  αισθάνονται  άσχημα  και  εύχονται ν’ αλλάξει η συζήτηση. Τον Θεό τον αισθάνονται σαν φοβερό κριτή σαν έναν  τρομοκράτη  που  είναι  έτοιμος  να τους καταστρέψει και να τους στείλει χίλια δύο κακά, αφού ξέρει πόσο αμαρτωλοί είναι. Η αμαρτία που γνωρίζουν ότι έχουν και τους βαραίνει την ψυχή είναι αυτή που τους αποτρέπει να πλησιάσουν τον  Χριστό,  τον  οποίο  τον  σκέπτονται σαν ένα τιμωρό. Είναι γνωστή η φράση: «άμα πάω εκκλησία θα πέσει ο πολυέλεος να με πλακώσει» Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή.

Πράγματι, ο Θεός είναι άγιος και μισεί την αμαρτία. Όμως αγαπάει τον αμαρτωλό, γιατί είναι πλάσμα Του, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση δική Του. Μάλιστα ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός είπε για την αγάπη αυτή του Θεού: «Διότι τόσον ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε έδωκε τον Υιόν αυτού τον μονογενή, διά να μη απολεσθή πας ο πιστεύων εις αυτόν, αλλά να έχη ζωήν αιώνιον.Επειδή δεν απέστει λεν ο Θεός τον Υιόν αυτού εις τον κόσμον διά να κρίνη τον κόσμον, αλλά διά να σωθή ο κόσμος δι’ αυτού.» (Κατά Ιωάννη 3:16)

Η αγάπη του Θεού είναι τόσο μεγάλη, ώστε να μη χαθεί όποιος πιστεύει σ’ αυτόν, αλλά να έχει ζωή αιώνια. Για αυτό έστειλε τον Ιησού Χριστό τον Υιό Του εδώ στην γη να γίνει ομοιοπαθής με εμάς και ζώντας μια άγια ζωή να σταυρωθεί για τις δικές μας αμαρτίες. Έτσι τώρα μπορεί  να  σηκώνει  τις  αμαρτίες που μας καταπλακώνουν την ψυχή. «Ιδού, ο Αμνός του Θεού ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου» (Κατά Ιωάννη 1:29)Αν σήμερα ο άνθρωπος πιστέψει στον Ιησού Χριστό, τον αποδεχτεί σαν  προσωπικό  του  σωτήρα  θα μπορέσει να απαλλαγεί από το βάρος της αμαρτίας και να ελευθερωθεί. Αν βέβαια αγνοήσει και απορρίψει τον Ιησού Χριστό θα έρθει η ώρα  της  κρίσης:  «Όστις  πιστεύει εις αυτόν δεν κρίνεται, όστις όμως δεν πιστεύει είναι ήδη κεκριμένος, διότι δεν επίστευσεν εις το όνομα του μονογενούς Υιού του Θεού.

Και αύτη είναι η κρίσις, ότι το φως ήλθεν εις τον κόσμον, και οι άνθρωποι ηγάπησαν το σκότος μάλλον παρά το φώς· διότι ήσαν πονηρά τα έργα αυτών. (Κατά Ιωάννη 3:18).Η κρίση δεν θα έρθει στον άνθρωπο γιατί αμάρτησε αλλά γιατί όντας αμαρτωλός και δούλος της αμαρτίας του δίνεται σε όλη του την ζωή καθημερινά η δυνατότητα δια του Ιησού Χριστού να ελευθερωθεί από την αμαρτία αλλά αυτός την απορρίπτει γιατί δεν θέλει να ελευθερωθεί. Ο Χριστός είναι η έκφραση και η εικόνα της αγάπης του Θεού. Ποτέ δεν σκέφτηκε να τιμωρήσει όσους Τον  βλαστημούσαν,  ούτε  να  εκδικηθεί αυτούς που Τον σταύρωσαν. Αντίθετα,  καρφωμένος  πάνω  στον σταυρό, παρακαλούσε τον Πατέρα να τους συγχωρέσει γιατί δεν ήξεραν τι έκαναν.

Ο Χριστός δεν απευθύνει απειλές στον αμαρτωλό άνθρωπο, αλλά μια πρόσκληση αγάπης. Σε καλεί η αγάπη Του...


Σπύρος Μεταλλινός