Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Τα έντομα φωνάζουν: Άνθρωποι οδηγείτε το πλανήτη (και) σε οικολογική καταστροφή

Ακούγεται πολύ παράξενο ότι τα έντομα μπορούν και φωνάζουν προειδοποιώντας και συμβουλεύοντας τους ανθρώπους. Και όμως η Αγία Γραφή μας προτρέπει να παρατηρήσουμε τη ζωή π.χ των μυρμηγκιών «οίτινες είναι λαός αδύνατος αλλ’ εν τω θέρει ετοιμάζουσι την τροφήν αυτών» (Παροιμίες 30:25).

Ακούγεται πολύ παράξενο ότι τα έντομα μπορούν και φωνάζουν προειδοποιώντας και συμβουλεύοντας τους ανθρώπους. Και όμως η Αγία Γραφή μας προτρέπει να παρατηρήσουμε τη ζωή π.χ των μυρμηγκιών «οίτινες είναι λαός αδύνατος αλλ’ εν τω θέρει ετοιμάζουσι την τροφήν αυτών» (Παροιμίες 30:25).

Μαζί με τις σφήκες και τις μέλισσες, αποτελούν την τάξη Υμενόπτερα και υπολογίζεται ότι υπάρχουν 22.000 είδη από τα οποία έχουν ταξινομηθεί περισσότερα από 12.500. Τα μυρμήγκια σχηματίζουν αποικίες με μέγεθος που ποικίλει από μερικές δεκάδες θηρευτές που ζουν σε μικρές φυσικές κοιλότητες έως κοινωνίες με υψηλή οργάνωση που καλύπτουν μεγάλες περιοχές και αποτελούνται από εκατομμύρια μέλη. Οι αποικίες περιγράφονται κάποιες φορές ως υπεροργανισμοί επειδή τα μυρμήγκια μοιάζουν να συμπεριφέρονται σαν μια ενιαία ύπαρξη, καθώς εργάζονται συλλογικά για να υποστηρίξουν την αποικία. Ευημερούν σχεδόν σε όλα τα οικοσυστήματα. Η επιτυχία τους σε τόσα πολλά περιβάλλοντα έχει αποδοθεί στην κοινωνική τους οργάνωση και την ικανότητά τους να τροποποιούν οικοτόπους, να αξιοποιούν πόρους και να αμύνονται. Όλες οι αποικίες παρουσιάζουν καταμερισμό εργασίας, επικοινωνία μεταξύ των ατόμων, και ικανότητα επίλυσης περίπλοκων προβλημάτων. Αυτοί οι παραλληλισμοί με τις ανθρώπινες κοινωνίες έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης και αντικείμενο μελέτης.

Τα έντομα γενικά, αποτελούν τη πολυπληθέστερη ομοταξία ολόκληρου του ζωικού βασιλείου, με τουλάχιστον ένα εκατομμύριο καταγεγραμμένα είδη (υπολογίζεται πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος), συνιστούν δε τα δύο τρίτα της βιομάζας της γης. Εκτός από επικονιαστές ανθέων και καρποφόρων φυτών, τα έντομα αποτελούν τροφή για πολλά ζώα, πτηνά, ψάρια, ερπετά και αμφίβια, ενώ σαν πτωματοφάγα (ωρισμένα) διατηρούν τα παράσιτα σε ισορροπία, καθαρίζοντας το περιβάλλον. Η ύπαρξη και λειτουργία τους είναι απαραίτητη για τη ζωή στη γη. Στις 18 Οκτωβρίου 2017 όμως δημοσιεύθηκε μια εργασία που κυριολεκτικά συγκλόνισε την επιστημονική κοινότητα

(1). Κατ’αυτήν τα τελευταία 25 χρόνια η συνολική βιομάζα των ιπτάμενων εντόμων ελαττώθηκε κατά τα τρία τέταρτα. Τα ευρήματα είναι ακόμη πιο σημαντικά διότι η έρευνα διενεργήθηκε σε προστατευμένους βιοτόπους στη Γερμανία, όπου είχαν λάβει όλα τα μέτρα για τη δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Sussex της Αγγλίας, δήλωσε ότι συντελείται μία φρικώδης ελάττωση του αριθμού των εντόμων και αν χάσουμε τα έντομα όλα θα καταρρεύσουν.

(2) Το οικοσύστημα είναι έτσι δομημένο, ώστε υπάρχει στενή αλληλεξάρτηση του ενός είδους από το άλλο. Με δραματικό τόνο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ανθρωπότητα κατευθύνεται ταχύτατα προς ένα «οικολογικό Αρμαγεδδώνα», με βαθύτατες επιπτώσεις στην ανθρώπινη κοινωνία. Τα αίτια αυτής της εξαφάνισης παραμένουν σκιώδη αν και ενοχοποιούνται η ευρεία χρήση των φυτοφαρμάκων και η μετατροπή άγριων δασών σε μονοκαλλιέργειες που δεν μπορούν να προσφέρουν το απαραίτητο περιβάλλον για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του αριθμού των εντόμων (και όχι μόνο). Η βασική όμως αιτία είναι η αυτόνομη πορεία του ανθρώπου χωρίς το Θεό, αψηφώντας τον Δημιουργό, μυκτηρίζοντας ακόμη και τώρα το Μόνο Σωτήρα, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Ο προφητικός λόγος δηλώνει: «Η γη πενθεί, μαραίνεται, ο κόσμος ατονεί, μαραίνεται, οι υψηλοί εκ των λαών της γης είναι ητονημένοι. Και η γη εμολύνθη υποκάτω των κατοίκων αυτής· διότι παρέβησαν τους νόμους, ήλλαξαν το διάταγμα, ηθέτησαν διαθήκην αιώνιον» (Ησαϊας 24:4-5).

Ο Πανάγαθος Θεός μιλάει (ακόμη), με το Λόγο Του και την εκκλησία του. Φωνάζει στον άνθρωπο να επιστρέψει και να ζήσει αιώνια μαζί Του. Μιλάει με πολλούς τρόπους, ακόμη και με τα έντομα… Πόσο καλός είναι ο Θεός. Ας ακούσουμε τη φωνή Του και ας μετανοήσουμε εκ καρδίας, όσο ακόμη είναι καιρός. Η πρόσκληση είναι ατομική. «Σώθητε από της διεστραμμένης ταύτης γενεάς.» (Πράξεις 2:40)

 

1. journal Plos One: October 18, 2017

2. the Guardian: Warning of ‘‘ecological Armageddon’’ after dramatic plunge in insect numbers October 18, 2017

 

Oμάδα «Χριστιανισμός και Επιστήμη»