Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Εμφυτεύματα με Τεχνητή Νοημοσύνη κατά ψυχικών παθήσεων

“Υπάρχει οδός, ήτις φαίνεται ορθή εις τον άνθρωπον, αλλά τα τέλη αυτής φέρουσιν εις θάνατον”. (Παρ. 14:12 )

“Υπάρχει οδός, ήτις φαίνεται ορθή εις τον άνθρωπον, αλλά τα τέλη αυτής φέρουσιν εις θάνατον”. (Παρ. 14:12 )

Στην αυγή του νέου έτους, καθώς βρισκόμαστε ακόμη ένα χρόνο πιο κοντά στον ερχομό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, βλέπουμε τα γεγονότα που συνθέτουν το εσχατολογικό σκηνικό παγκοσμίως να εξελίσσονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ενώ πληθαίνουν οι φωνές για την αναγκαιότητα μίας παγκόσμιας διακυβέρνησης, η ατμόσφαιρα στη Μέση Ανατολή είναι τεταμένη, η ανομία νομιμοποιείται και οι φυσικές καταστροφές μαστίζουν πληθυσμούς, θα θέλαμε σε αυτό το αφιέρωμά μας να επικεντρωθούμε σε ένα ακόμη κομμάτι του εσχατολογικού παζλ που είναι η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, σε βαθμό ώστε να παρεμβαίνει και στο ίδιο το σώμα αλλά και το νου του ανθρώπου.

Σε προηγούμενα άρθρα μας έχουμε αναφερθεί εκτενώς στο θέμα των ηλεκτρονικών εμφυτευμάτων. Όμως από την πρόσφατη ειδησεογραφία[1] πληροφορούμαστε για το νέο μεγάλο άλμα που πρόκειται να γίνει στον τομέα αυτό, καθώς αμερικανοί ερευνητές αναπτύσσουν τα πρώτα εγκεφαλικά εμφυτεύματα που θα διαθέτουν τεχνητή νοημοσύνη με στόχο την «αυτόματη» θεραπεία ψυχικών παθήσεων. Το όλο εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα του Αμερικανικού Πενταγώνου που δήλωσε ότι θέλει να αξιοποιήσει τέτοιου είδους εμφυτεύματα για τη θεραπεία στρατιωτών και βετεράνων πολέμου που πάσχουν από ασθένειες όπως κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Οι δοκιμές σε ανθρώπους έχουν ήδη ξεκινήσει...

Τα καινοτόμα αυτά εμφυτεύματα διαθέτουν ειδικούς αισθητήρες που καταγράφουν τη νευρωνική δραστηριότητα, και «τρέχουν» αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που όταν κρίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά, διεγείρουν τον εγκέφαλο με ηλεκτρικούς παλμούς ώστε να αλλάξουν τα συναισθήματα και, κατά συνέπεια, τη συμπεριφορά του ανθρώπου. Δηλαδή οι συσκευές αυτές αποφασίζουν μόνες τους για το πότε πρέπει να παρέμβουν στην εγκεφαλική λειτουργία για να την επαναφέρουν σε φυσιολογικά επίπεδα, χρησιμοποιώντας μικρής κλίμακας ηλεκτροσόκ και καθιστώντας έτσι περιττή τη φαρμακευτική αγωγή ή κάποιου άλλου είδους ιατρική παρέμβαση.

Όλα αυτά ακούγονται πολύ προοδευτικά και ωφέλιμα για την ανθρωπότητα, και πράγματι δεν μπορούμε να αρνηθούμε τα ευεργετικά αποτελέσματα της ανάπτυξης της τεχνολογίας, όταν βέβαια αυτή τελεί υπό ορθή διαχείριση. Είναι ευνόητο όμως ότι ένα τεχνολογικό μέσον που προσβλέπει στο να παρεμβαίνει στα συναισθήματα και τη συμπεριφορα του ανθρώπου, θα μπορούσε να τον καταστήσει υποχείριο εκείνου που προγραμματίζει τη συγκεκριμένη συσκευή ή και της ίδιας της συσκευής η οποία έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει μόνη της, αφού διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη. Άλλωστε αρκετοί επιστήμονες, σχολιάζοντας αυτό το επιστημονικό επίτευγμα, έθεσαν σοβαρά ηθικά διλήμματα, καθώς τέτοιου είδους εμφυτεύματα δίνουν πρόσβαση στον ανθρώπινο εγκέφαλο σε πραγματικό χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της προσωπικότητας του ατόμου.

Ουσιαστικά ο άνθρωπος καλείται με τη θέλησή του να παραχωρήσει το πολυτιμώτερο αγαθό το οποίον του έχει δοθεί. Το αυτεξούσιον της προσωπικότητάς του.

Ο Θεός ο αληθινός σέβεται απόλυτα την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου. Όταν ο Κύριος Ιησούς Χριστός πλησίασε τον επί 38 χρόνια κατακείμενο παράλυτο δίπλα στη κολυμβήθρα της Βηθεσδά, τον ρώτησε: “Θέλεις να γείνης υγιής;” (Ιωάν. 5:6 ). Ο Κύριος εκήρυτε: “Εάν τις θέλη να έλθη οπίσω μου, ας απαρνηθή εαυτόν και ας σηκώση τον σταυρόν αυτού και ας με ακολουθή.” (Ματθαίος 16 : 24).
Θέλει όσοι Τον ακολουθούν να το κάνουν με τη θέλησή τους και με πλήρη επίγνωση της αγάπης της αληθείας. Όταν κάποιοι μαθητές Του σκανδαλίσθηκαν και εστράφησαν εις τα οπίσω, ο Κύριος δεν άλλαξε τα λόγια Του αλλά ρώτησε και τους αποστόλους Του: “Μήπως και σεις θέλετε να υπάγητε;” (Ιωάννης 10:67)

“Απεκρίθη λοιπόν προς αυτόν ο Σίμων Πέτρος· Κύριε, προς τίνα θέλομεν υπάγει; λόγους ζωής αιωνίου έχεις· και ημείς επιστεύσαμεν και εγνωρίσαμεν ότι συ είσαι ο Χριστός ο Υιός του Θεού του ζώντος.” ( Ιωάννης 6:68-69).

Λίγο πριν την αρπαγή της εκκλησίας από το νυμφίο της τον Κύριο Ιησού Χριστό, είναι πραγματικά μακάριοι όσοι, με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος συμπαρατάσσονται και συστοιχίζονται με την απάντηση του αποστόλου Πέτρου. Ας τους ακολουθήσουμε, με όλη μας τη θέληση.