Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Το Άγιο Πνεύμα της επαγγελίας

«…εις τον οποίον και πιστεύσαντες εσφραγίσθητε με το Πνεύμα το Άγιον της επαγγελίας» (Εφεσίους 1:13

«…εις τον οποίον και πιστεύσαντες εσφραγίσθητε με το Πνεύμα το Άγιον της επαγγελίας» (Εφεσίους 1:13

Διαβάζουμε στη Γραφή ότι μετά την Ανάσταση του Ιησού Χριστού είχε έρθει η ώρα να αλλάξει ριζικά η σχέση του Θεού με τους ανθρώπους. Ο Αναστημένος Ιησούς, «…καθώς συναναστρεφόταν μαζί τους, τους παρήγγειλε να μην απομακρυνθούν από τα Ιεροσόλυμα, αλλά να περιμένουν την υπόσχεση του Πατέρα, που ακούσατε, τους είπε, από μένα. Επειδή, ο μεν Ιωάννης βάπτισε με νερό, εσείς όμως θα βαπτιστείτε με Άγιο Πνεύμα, όχι ύστερα από πολλές ημέρες» (Πράξεις 1:4-5). Αυτά τα εδάφια καταγράφουν την τελευταία μεγάλη εντολή που έδωσε ο Αναστημένος Κύριος Ιησούς Χριστός στους πρώτους ακολούθους Του: «να περιμένουν την υπόσχεση του Πατέρα», για την οποία είχε μιλήσει επανειλημμένα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτή η «υπόσχεση του Πατέρα» δεν αφορούσε μόνο εκείνους τους μαθητές τότε αλλά και όλους τους Χριστιανούς σήμερα.

Ποια ήταν η υπόσχεση του Πατέρα; Ήταν η υπόσχεση της έλευσης του Αγίου Πνεύματος, το οποίο είναι το τρίτο Πρόσωπο στη Θεότητα, ένα με τον Πατέρα και τον Υιό. Πριν από εκείνη την ημέρα της Πεντηκοστής, σε όλες τις προηγούμενες Πνευματικές Οικονομίες το Άγιο Πνεύμα επίσης εργαζόταν στον κόσμο και στις ζωές του λαού του Θεού. Στην Παλαιά Διαθήκη έχουμε περιπτώσεις της έλευσης του Αγίου Πνεύματος στους ανθρώπους για να τους κάνει ικανούς για κάποια συγκεκριμένη υπηρεσία: Για παράδειγμα, στον Βεσελεήλ, (βλ. Έξοδος 31:1-5), στους Ελδάδ και Μηδάδ (βλ. Αριθμοί 11:26), στον Γεδεών (βλ. Κριτές 6:34), στον Σαμψών (βλ. Κριτές 14:19), κ.α.. Εντούτοις μέχρι τότε το Άγιο Πνεύμα δεν είχε έρθει να μείνει μόνιμα με (σε) όλο τον λαό του Θεού. Την υπόσχεση διαβάζουμε επίσης στον προφήτη Ιωήλ, «Και ύστερα απ’ αυτά θα εκχέω το πνεύμα μου επάνω σε κάθε σάρκα…» (βλ. Ιωήλ 2:28-32). Την υπόσχεση αυτή τη διακήρυξε και ο Ιωάννης ο Βαπτιστής για το Χριστό, (Ιωάννης 1:29-34, Ματθαίος 3:11) αλλά και ο Ιησούς πριν και μετά την Ανάστασή Του (Ιωάννης 7:37-39, 14:16-17, 15:26, 16:6-7, 13-14, 20:22, Πράξεις 1:8).

Η εκπλήρωση της υπόσχεσης. Η επαγγελία του Θεού εκπληρώθηκε όπως διαβάζουμε στη Γραφή, «Και όταν ήρθε η ημέρα της Πεντηκοστής, όλοι ήσαν με ομοψυχία στον ίδιο τόπο. Και ξαφνικά έγινε ήχος από τον ουρανό, σαν άνεμος που ερχόταν με βία, και γέμισε ολόκληρο το σπίτι όπου ήσαν καθισμένοι. Και φάνηκαν σ’ αυτούς γλώσσες σαν φωτιά να διαμοιράζονται, και κάθισε σε κάθε έναν απ’ αυτούς ξεχωριστά. Και έγιναν όλοι πλήρεις από το Άγιο Πνεύμα, και άρχισαν να μιλούν ξένες γλώσσες, όπως το Πνεύμα έδινε σ’ αυτούς να μιλούν» (Πράξεις 2:1-4). Την ημέρα της Πεντηκοστής το Άγιο Πνεύμα ήρθε με έναν εντελώς ξεχωριστό τρόπο και από τότε ξεκίνησε ένα νέο, πολύ σπουδαίο έργο στη ζωή των πιστών το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα:

ΒΑΠΤΙΖΕΙ στο Σώμα του Χριστού. Όταν το Άγιο Πνεύμα ήρθε και γέμισε τους παρευρισκόμενους, εκείνοι ήταν μέχρι τότε ένα πλήθος πιστών, οι οποίοι όμως πλέον ενώθηκαν σε ένα σώμα. Η Πεντηκοστή σηματοδότησε τη συγκρότηση της Εκκλησίας, του σώματος του Χριστού: «Επειδή, όλοι εμείς βαπτιστήκαμε διαμέσου του ενός Πνεύματος σε ένα σώμα… και όλοι ποτιστήκαμε σε ένα Πνεύμα (Α’ Κορινθίους 12:13, βλ. κ. 10:1-4).

ΚΑΤΟΙΚΕΙ μόνιμα. Ο Ιησούς είχε πει στους μαθητές Του, «…εγώ θα παρακαλέσω τον Πατέρα, και θα σας δώσει έναν άλλον Παράκλητο, για να μένει μαζί σας στον αιώνα, το Πνεύμα της αλήθειας… επειδή μένει μαζί σας, και μέσα σας θα είναι» (Ιωάννης 14:16-17). Η βάπτιση του Χριστιανού στο Άγιο Πνεύμα είναι η αμετάκλητη απόφαση του Θεού να κατοικήσει μόνιμα η παρουσία Του μέσα στον πιστό και όχι να τον επισκέπτεται περιστασιακά όταν το απαιτούν οι συνθήκες για την εκτέλεση του θελήματός Του (Ιωάννης 7:39, Ρωμαίους 5:5, 8:8-9, Α’ Κορινθίους 6:19, Α’ Θεσσαλονικείς 4:8).

ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΕΙ στη μαρτυρία της πίστης. Τα τελευταία λόγια του Αναστημένου Ιησού Χριστού πριν αναληφθεί στον ουρανό ήταν, «…δέστε, εγώ στέλνω την υπόσχεση του Πατέρα μου επάνω σας κι εσείς καθήστε στην πόλη, την Ιερουσαλήμ, μέχρις ότου ντυθείτε δύναμη από ψηλά» (Λουκάς 24:49) και, «…θα πάρετε δύναμη, όταν έρθει επάνω σας το Άγιο Πνεύμα και θα είστε μάρτυρες για μένα…» (Πράξεις 1:8, Ζαχαρίας 4:6). Η βάπτιση στο Άγιο Πνεύμα δίνει στο Χριστιανό Ουράνια δύναμη ώστε να μαρτυρεί το ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού και να κάνει το θέλημά Του για τη δόξα του Πατέρα Θεού.

Δημήτριος Μάστορης