Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Ο Καρπός του Αγίου Πνεύματος (Χαρά 3ο μέρος)

Ο δε καρπός του Πνεύματος είναι αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθωσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια... (προς Γαλάτας ε:22-23)

 |  Μηνύματα

Ο δε καρπός του Πνεύματος είναι αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθωσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια... (προς Γαλάτας ε:22-23)

Σκέψεις και ερωτήματα για το ζήτημα της χαράς σήμερα

Δεν υπάρχει άνθρωπος επάνω στη γη που να μην θέλει να χαίρεται. Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας, όλοι οι άνθρωποι από τη φύση τους επιδιώκουν στη ζωή τους να βρουν τη χαρά και μάλιστα την πραγματική χαρά. Ωστόσο το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί στις μέρες μας βλέπουμε ολοένα και λιγότερους ανθρώπους να είναι χαρούμενοι; Είναι κάτι που μου λείπει και δεν έχω χαρά; Και αν είναι έτσι, τι είναι αυτό που μου λείπει; Δεν έχω χαρά γιατί φταίει κάποιος άλλος; Δεν έχω χαρά γιατί φταίω εγώ; Φταίνε οι καταστάσεις; Μπορώ αλήθεια να έχω χαρά μέσα σ’ έναν κόσμο με τόσα προβλήματα; Με τόση ανασφάλεια; Με τόσο άγχος και πίεση; Μπορώ αλήθεια να χαίρομαι μέσα στην ανασφάλεια που ζούμε στον καιρό μας; Τι είναι αυτό που ονομάζουμε χαρά; Είναι ένα απλό συναίσθημα; Είναι μια ευφορία της στιγμής; Είναι κάτι που το έχω για λίγα λεπτά και μετά φεύγει; Μήπως η χαρά είναι μια ικανοποίηση γιατί απέκτησα κάτι υλικό; ένα καλό αυτοκίνητο, ένα καλό σπίτι ή μια καλή δουλειά; Τι είναι τελικά αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε χαρά στη πληρότητά του και από πού προέρχεται; Πως είναι δυνατόν σήμερα ένας άνθρωπος που δεν είναι χαρούμενος να βρει τη δύναμη να αντιμετωπίσει τόσο σοβαρά προβλήματα και να ανταπεξέλθει σε τόσο δύσκολες απαιτήσεις της καθημερινότητας. Δεν μπορούμε να φανταστούμε έναν άνθρωπο κατσούφη, απογοητευμένο, στεναχωρημένο να λέει στους ανθρώπους γύρω του ‘‘μη φοβάστε, όλα θα πάνε καλά! Θα τα καταφέρουμε’’. Συνήθως οι άνθρωποι που σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, έχουν γεμίσει το μυαλό και την καρδιά τους με έναν αρνητισμό και απαισιοδοξία. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα είναι η δύναμη να έχει φύγει από τη ζωή τους γιατί δεν υπάρχει χαρά.

Η σχέση του ευαγγελίου με τη χαρά είναι πολύ στενή, καθώς η λέξη ευαγγέλιο σημαίνει καλή αγγελία, καλά νέα. Αυτό ακριβώς είναι και το μήνυμα του ευαγγελίου. Ένα μήνυμα χαράς για τον άνθρωπο ΣΗΜΕΡΑ. Όχι στο απώτερο μέλλον. Όχι όταν όλα τακτοποιηθούν. Όχι όταν όλα τα αιτήματά μου απαντηθούν. Αντίθετα, είναι ένα μήνυμα χαράς, ανεξαρτήτως των καταστάσεων που μπορεί να βιώνω σήμερα. Και από πού προέρχεται αυτή η χαρά; Ποια είναι η πηγή της; Είναι ένα πρόσωπο και λέγεται Ιησούς Χριστός.

Ο Χριστός ήρθε να εγκαταστήσει μια άλλη Βασιλεία που ξεκινά από τη γη αυτή και επεκτείνεται σε μια ατελεύτητη αιωνιότητα. Ο Θεός με άλλα λόγια, προσφέρει αυτό το δώρο της χαράς και καλεί τον άνθρωπο να κάνει χρήση αυτού του δώρου. Να επικαλεστεί τον Κύριο στη ζωή του και να πορευτεί σ’ αυτήν με μια νέα ταυτότητα ως παιδί Θεού λυτρωμένο.

Η χαρά του χριστιανού είναι καρπός Αγίου Πνεύματος. Δεν είναι χάρισμα

Όσο και αν ψάξουμε στη Γραφή δεν θα βρούμε κάπου το χάρισμα της χαράς. Η χαρά εμφανίζεται ως καρπός. Τι σημαίνει καρπός; Καρπός σημαίνει ότι κάποιος έσπειρε κάποιον σπόρο μέσα στο χώμα. Το χώμα δέχτηκε το σπόρο και ο σπόρος φύτρωσε, μεγάλωσε και έφερε καρπό. Ο καρπός της χαράς δηλαδή, είναι το αποτέλεσμα μιας σχέσης όπως είναι η σχέση του σπόρου με το χώμα. Μια ζωντανής σχέσης δηλαδή του Χριστού, που είναι ο θείος σπόρος, με τον άνθρωπο που δέχεται στην καρδιά του αυτόν τον σπόρο. Όταν αυτή η σχέση αρχίσει να δουλεύει, τότε το ένα πρόσωπο ανοίγεται στο άλλο. Όσο η σχέση αυτή προχωράει και βαθαίνει τόσο περισσότερο ανθίζει και καρπίζει, κάτι που δεν είναι δικό μου, αλλά είναι το αποτέλεσμα αυτής της σχέσης.

Η χαρά του Κυρίου είναι η δύναμη του χριστιανού

Και είπε προς αυτούς: Υπάγετε, φάγετε παχέα και πίετε γλυκάσματα, και αποστείλατε μερίδας προς τους μη έχοντας μηδέν ητοιμασμένον· διότι η ημέρα είναι αγία εις τον Κύριον ημών· και μη λυπείσθε· διότι η χαρά του Κυρίου είναι η ισχύς σας. Νεεμ. η:10

Άρα η χαρά του Κυρίου ταυτίζεται με τη δύναμη. Θα μπορούσαμε να το πούμε και διαφορετικά. Η έλλειψη της χαράς του Κυρίου ταυτίζεται με την αδυναμία, με την κατήφεια με την ήττα. Αυτό ειδικά στις εποχές που ζούμε, έχει πολύ μεγάλη σημασία για την εκκλησία του Χριστού. Και έχει σημασία γιατί μόνο η εκκλησία του Χριστού, η οποία αποτελείται από λυτρωμένους και ελευθερωμένους ανθρώπους από τον ίδιο τον Χριστό, είναι σε θέση να εκπέμψει ένα αυθεντικό μήνυμα χαράς στον σημερινό κόσμο. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο βιωματικά και όχι απλά ‘κηρυγματικά’. Οι  άνθρωποι σήμερα δεν έχουν τόσο ανάγκη από κηρύγματα. Απεναντίας, έχουν ανάγκη από ζωντανά πρότυπα τα οποία θα εκπέμπουν κάτι που να τους είναι ελκυστικό. Αυτή είναι άλλωστε και η μεγάλη αποστολή της εκκλησίας. Να βγάλει ένα ελκυστικό άρωμα σωτηρίας μέσα σ’ έναν κόσμο που φθείρεται, σαπίζει και είναι γεμάτος δυσωδία. Όσο λοιπόν ένας χριστιανός κατανοεί και βιώνει τη χαρά στη ζωή του, τόσο περισσότερο είναι σε θέση να τη μεταδώσει στη ζωή και άλλων ανθρώπων. Εάν λοιπόν δεν μεταδίδει ο χριστιανός χαρά στον κόσμο, ποιος άλλος άραγε θα τη μεταδώσει; Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ευαγγέλιο σημαίνει καλή αγγελία. Μπορεί άραγε μια καλή αγγελία  που μιλά για τη νίκη του θανάτου να μην προκαλεί χαρά;

Η χαρά είναι ένα από τα συστατικά της Βασιλείας των Ουρανών

Διότι η βασιλεία του Θεού δεν είναι βρώσις και πόσις, αλλά δικαιοσύνη και ειρήνη και χαρά εν Πνεύματι Αγίω. Ρωμ. ιδ:17

Τι βλέπουμε εδώ; Βλέπουμε ότι η χαρά είναι ένα από τα βασικά συστατικά της Βασιλείας του Θεού. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει Βασιλεία Θεού χωρίς χαρά. Κάποιος είχε πει ότι αν θέλεις να δεις εάν ένας άνθρωπος ζει την παρουσία του Αγίου Πνεύματος και τη Βασιλεία του Θεού, παρατήρησε εάν έχει χαρά στη ζωή του. Ο άνθρωπος λοιπόν που βιώνει τη χαρά της Βασιλείας του Θεού, κάνει τη ζωή του να γίνεται μια εμπειρία χαρμόσυνη η οποία περνάει ένα μήνυμα χαράς για τους άλλους. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Χριστός υπέφερε για να έχουμε τη χαρά στη ζωή μας.

...αποβλέποντες εις τον Ιησούν, τον αρχηγόν και τελειωτήν της πίστεως, όστις υπέρ της χαράς της προκειμένης εις αυτόν υπέφερε σταυρόν, καταφρονήσας την αισχύνην, και εκάθησεν εν δεξιά του θρόνου του Θεού. Εβρ. ιβ:2

Η χαρά είναι Χριστοκεντρική

...τον οποίον αν και δεν είδετε αγαπάτε, εις τον οποίον, αν και τώρα δεν βλέπητε αυτόν, πιστεύοντες όμως αγαλλιάσθε με χαράν ανεκλάλητον και ένδοξον. Α΄ Πέτ. α:8

Η χαρά είναι Χριστοκεντρική. Η χαρά με άλλα λόγια είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης με ένα πρόσωπο. Το πρόσωπο του Κυρίου μας του Ιησού Χριστού. Ο άνθρωπος είναι ένα όν φτιαγμένο από τον Θεό να είναι πλήρες όταν έρχεται σε κοινωνία, σε συνάντηση, με το πρόσωπο που έχει όλη την πληρότητα του Θεού, που είναι ο Ιησούς Χριστός.

...διότι εν αυτώ κατοικεί παν το πλήρωμα της θεότητος σωματικώς, και είσθε πλήρεις εν αυτώ, όστις είναι η κεφαλή πάσης αρχής και εξουσίας, Κολ. β:9-10

Και αυτός ο άλλος είναι πρωτίστως ο Θεός αλλά είναι και ο πλησίον. Όταν είμαι κοντά σ’ αυτόν που με δημιούργησε, περνάω καλά γιατί ξέρω ότι Αυτός με γνωρίζει. Όσο πιο πολύ κάνουμε και παρέα μεταξύ μας, τόσο περισσότερο Τον απολαμβάνουμε τον Κύριο. Όταν γνωρίζω και πιστεύω ότι Αυτός που με δημιούργησε με αγαπάει και μάλιστα αιώνια, έχω χαρά αυτόματα. Η χαρά δεν έχει προϋποθέσεις. Από την άλλη πλευρά, όσο εγώ αγαπώ τον Χριστό, τόσο περισσότερο η χαρά γεμίζει η καρδιά μου.

Λευτέρης Τοπάλογλου