Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag

«Ελευθερία ή θάνατος»

Διακήρυξη αποφασιστική! Πολεμική ιαχή! Φράση που φέρνει στη μνήμη όλων των Ελλήνων το μεγάλο ξεσηκωμό που οδήγησε στην «Εθνική παλιγγενεσία». Πέρασαν 200 χρόνια από τότε που φούντωσε στις καρδιές των καταπιεσμένων προγόνων μας, ο φλογερός πόθος της ελευθερίας.

 |  Μηνύματα

Διακήρυξη αποφασιστική! Πολεμική ιαχή! Φράση που φέρνει στη μνήμη όλων των Ελλήνων το μεγάλο ξεσηκωμό που οδήγησε στην «Εθνική παλιγγενεσία». Πέρασαν 200 χρόνια από τότε που φούντωσε στις καρδιές των καταπιεσμένων προγόνων μας, ο φλογερός πόθος της ελευθερίας.

Λίγοι στον αριθμό, σχεδόν άοπλοι αλλά αποφασισμένοι, τόλμησαν να διεκδικήσουν την πολυπόθητη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!Μπήκαν στον αγώνα «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία»! Κατάφεραν να αποτινάξουν τον ζυγό της πολύχρονης σκλαβιάς γιατί ήσαν πεπεισμένοι ότι ο Θεός «έβαλε την υπογραφή Του για την ελευθερία της πατρίδος και δεν την παίρνει πίσω».Τιτάνιος και άνισος, αλλά νικηφόρος αγώνας, που έκανε τους λαούς της γης, άλλη μια φορά να θαυμάσουν την γενναιότητα των Ελλήνων.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! Ύψιστο αγαθό και θεμελιώδες συστατικό της οντότητας του ανθρώπου, που χαρακτηρίζει και αναδεικνύει την αξία και την μοναδικότητα της προσωπικότητας του. Στοιχείο που, μαζί με το αυτεξούσιο και το αυτοσυνείδητο, τον προσδιορίζει ως την κορωνίδα των δημιουργημάτων του Θεού καθώς είναι πλασμένος «κατ’ εικόνα και ομοίωση Θεού».

Θεμελιώδης επίσης, και αναγκαία προϋπόθεση για αναβάθμιση της προσωπικότητας, καλλιέργεια υγιών διαπροσωπικών σχέσεων, επιδίωξη ευγενών στόχων, και ευημερία, ανθρώπων και  λαών. Αρκεί όμως μια ελεύθερη μόνο πατρίδα, μια ευνομούμενη πολιτεία, με κατοχυρωμένα τα συνταγματικά  δικαιώματα των πολιτών της, για να αισθάνεται και να είναι ένας άνθρωπος πραγματικά ελεύθερος;

Είναι αληθινά ελεύθερος όταν καταδυναστεύεται από πάθη, αμαρτωλές επιθυμίες, από εξαρτήσεις, φοβίες και αμέτρητες ψυχικές ασθένειες; Μήπως φαντάζει ασήμαντος και αδιάφορος ο ζυγός της αμαρτίας, που στην κυριολεξία αιχμαλωτίζει, υποδουλώνει και καταδυναστεύει την ψυχή του ανθρώπου, κάνοντάς τον έρμαιο των παθών; Λογίζεται άραγε, ελεύθερος κάποιος που άγεται και φέρεται σε επιλογές και πράξεις αδύναμος να αντισταθεί, κάνοντας πράγματα τα οποία και η ίδια η συνείδησή του καταδικάζει; Ύστερα από αυτές τις σκέψεις, εύκολα συμπεραίνουμε ότι, είναι δυνατόν κάποιος να ζει σε ένα ελεύθερο κράτος, να απολαμβάνει όλες τις κατοχυρωμένες από τους νόμους ελευθερίες, και στην πραγματικότητα να μην είναι ελεύθερος με όλη τη σημασία της λέξεως. Είναι πραγματικά θλιβερή η εικόνα της σύγχρονης κοινωνίας, η οποία στο όνομα της απόλυτης ελευθερίας, έχει χάσει το μέτρο των ηθικών αξιών και βαδίζει σε δρόμους ολισθηρούς και διαρκώς αιχμαλωτίζεται και παραπαίει.

Πραγματική ελευθερία, δεν είναι η ασυδοσία, ή το αναφαίρετο βεβαίως δικαίωμα, να κάνει ο άνθρωπος ό,τι θέλει, αλλά η δύναμη να επιλέγει και να πράττει το σωστό την ώρα που πρέπει. Για να κάνει όμως ο άνθρωπος τις σωστές επιλογές, πρέπει να είναι ελεύθερος και απαλλαγμένος από οποιαδήποτε δέσμευση ή επιρροή, γιατί «συλλογάται ορθά, μόνον όποιος ελεύθερα συλλογάται».

Ο λόγος του Θεού περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια πόσο δραματική είναι η κατάσταση της πνευματικής δουλείας στην οποία περιήλθε ο άνθρωπος εξ’ αιτίας της παρακοής του, «διότι εκείνο το οποίο πράττω δεν γνωρίζω, επειδή εκείνο το οποίο θέλω, τούτο δεν πράττω, αλλά εκείνο το οποίο μισώ τούτο πράττω» και, «Δεν πράττω το αγαθόν το οποίον θέλω αλλά, το κακόν το οποίον δεν θέλω τούτο πράττω.» (επ. προς Ρωμαίους κεφ:ζ΄ 15, 19). « Όποιος λοιπόν πράττει την αμαρτία, δούλος είναι της αμαρτίας» και «ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος».

Αν ζεις στην αμαρτία, δεν είσαι ελεύθερος και οδεύεις προς τον αιώνιο θάνατο.

Και το ερώτημα είναι, τι πρέπει ή τι μπορώ να κάνω; Ποιος και πως, θα με βοηθήσει να απαλλαχθώ από τα δεσμά της αμαρτίας και να απολαύσω την πραγματική ελευθερία;

Για την απόκτηση αυτής της ελευθερίας, δεν χρειάζονται όπλα, επαναστάσεις, διαδηλώσεις, ή άλλες βίαιες ενέργειες! Αυτή την ελευθερία τη δίνει ο Χριστός και το διαβεβαιώνει ο ίδιος με τον Λόγο Του, «Γνωρίστε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει», «και αν ο Χριστός σας ελευθερώσει όντως ελεύθεροι θέλετε είσθε» Χρειάζεται επειγόντως και απαραίτητα μια πνευματική «παλιγγενεσία και ανακαίνιση του Αγίου Πνεύματος» (επ. προς Τίτον κεφ. γ:5), όχι μόνο σε ατομικό, αλλά και σε συλλογικό, παγκόσμιο επίπεδο. Είναι προφανές ότι η αμαρτία έχει κυριαρχήσει και υποδουλώνει καθημερινά τους ανθρώπους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ παραμένει το μέγα ζητούμενο. Αν είσαι πραγματικά ελεύθερος, φύλαξε την ελευθερία σου πάση θυσία, και έναντι οποιουδήποτε κόστους. Αν πάλι, ενώ ζεις ελεύθερος, νοιώθεις ότι η ψυχή σου στενάζει και πνίγεται από το βάρος της αμαρτίας, ζήτησε με την καρδιά σου τον Χριστό.

Το διακύβευμα σε όλες τις εποχές και για όλους τους ανθρώπους, είναι πάντα το ίδιο: «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ», γιατί δεν ζει χωρίς ελευθερία η ανθρώπινη ψυχή και, ψυχή που δεν την ελευθέρωσε ο Χριστός, είναι νεκρή!

Καλή λευτεριά σε όλους!

Νίκος Χατζόπουλος - Δράμα