Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Νίκα δια του αγαθού το κακό

Είναι ένα δύσκολο μάθημα στη ζωή μας να μάθουμε να αγαπάμε κάθε άνθρωπο είτε είναι συγγενής, είτε φίλος, είτε εχθρός. Αυτός ο τελευταίος είναι που μας δυσκολεύει πάρα πολύ. Ο εχθρός. Ο άνθρωπος δηλαδή, ο οποίος μας φέρεται απάνθρωπα, μας βρίζει, μας κακολογεί, μας συκοφαντεί, και γενικά μας καταπολεμά με σκοπό να μας κάνει κακό.

 |  Κύριο άρθρο

Είναι ένα δύσκολο μάθημα στη ζωή μας να μάθουμε να αγαπάμε κάθε άνθρωπο είτε είναι συγγενής, είτε φίλος, είτε εχθρός. Αυτός ο τελευταίος είναι που μας δυσκολεύει πάρα πολύ. Ο εχθρός. Ο άνθρωπος δηλαδή, ο οποίος μας φέρεται απάνθρωπα, μας βρίζει, μας κακολογεί, μας συκοφαντεί, και γενικά μας καταπολεμά με σκοπό να μας κάνει κακό.

Ο Μωυσής είχε κάνει ένα νόμο στους Εβραίους ο οποίος ήταν σύμφωνος με τα συναισθήματά τους.
«Οθφαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος». Ματθ. ε΄38. Για δε τους εχθρούς έλεγε: «Αγάπα τον πλησίον σου και μίσει τον εχθρό σου». Ματθ. ε΄ 43
Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός ήλθε στο κόσμο και μας έφερε τον τέλειο Λόγο του Θεού γεμάτο με την αληθινή αγάπη Του και μας απέδειξε αυτή την αγάπη παραδίδοντας τον εαυτό Του στο σταυρικό θάνατο για να μας αφαιρέσει την ενοχή και την κατάρα.
Ο ίδιος ο Κύριος διόρθωσε το νόμο του Μωυσή, καταργώντας τελείως αυτές τις εντολές, διότι είπε: «Εγώ όμως σας λέγω αγαπάτε τους εχθρούς σας, ευλογείτε εκείνους, οίτινες σας καταρώνται, ευεργετείτε εκείνους, οίτινες σας μισούσι, και προσεύχεσθε υπέρ εκείνων, οίτινες σας βλάπτουσι και σας κατατρέχουσι, δια να γείνητε υιοί του Πατρός σας του εν τοις ουρανοίς». Ματθ. ε΄44-45. Αυτή είναι η αληθινή αγάπη του Θεού που τα κερδίζει όλα και πάντοτε.

Στην εποχή μας φαίνεται δύσκολη η εντολή του Κυρίου μας, αλλά όμως είναι η εντολή που συμφέρει και δια της οποίας νικάμε πάντοτε. Ο απόστολος Παύλος με μεγάλη άνεση παραγγέλει: «Αν λοιπόν πεινά ο εχθρός σου, τρέφε αυτόν, εάν διψά πότιζε αυτόν διότι πράττων τούτο θέλεις σωρεύσει άνθρακας πυρός επί την κεφαλήν αυτού. Μη νικάσαι υπό του κακού αλλά νίκα δια του αγαθού το κακόν». Ρωμ. Ιβ΄ 20-21.
Η αγάπη νικάει το μίσος όπως το φως νικάει το σκοτάδι. Όταν ανάβουμε μια λάμπα εκατό κεριών, είναι αδύνατο να σταθεί το σκοτάδι. Διαλύεται και βλέπουμε καθαρά.

Όταν κάποιος μας κάνει κακό και εμείς του κάνουμε καλό, δεν μπορεί αυτός ο άνθρωπος να μην ελεγχθεί από τη συνείδησή του. Ο απόστολος Παύλος λέει ότι βάζουμε «άνθρακας πυρός επί της κεφαλής αυτού».

Όταν κάποιος μας μιλάει πικρά κι εμείς του μιλάμε γλυκά τι συμβαίνει; Δε στενοχωριέται ο άνθρωπος αυτός; Δεν μετανοεί γι’ αυτά που λέει; Κι αν η καρδιά του είναι σκληρή και το μίσος μεγάλο, όμως υπάρχει ο Πατέρας μας ο Ουράνιος που θα τον πείσει ότι είναι άδικος και κακός.
Εμείς πρέπει να μοιάσουμε στον Πατέρα μας τον Ουράνιο ο οποίος: «ανατέλλει τον ήλιο αυτού επί πονηρούς και αγαθούς και βρέχει επί δικαίους και αδίκους». Ματθ. ε’ 45
Θέλουμε να είμαστε υιοί της βασιλείας ή θέλουμε να είμαστε υιοί του πονηρού;

Στη παραβολή των ζιζανίων ο Κύριος μας είπε ότι ο καλός σπόρος είναι οι υιοί της βασιλείας που θα κληρονομήσουν «ζωήν αιώνιον», ενώ τα ζιζάνια είναι οι υιοί του πονηρού που θα κληρονομήσουν «κόλασιν αιώνιον». Ματθ. ιγ’

Εάν είμαστε υιοί της βασιλείας, θα λάμπουμε πάντοτε με την αγάπη του Χριστού και θα νικάμε πάντοτε «το κακόν διά του αγαθού».

 

+ Λεωνίδας Φέγγος