Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Η Καλή Αγγελία είναι το Ευαγγέλιο του Χριστού

Ευαγγελισμός, σημαίνει αναγγελία της καλής αγγελίας. Και λέω της καλής αγγελίας, γιατί μία είναι η καλή αγγελία που περίμενε όχι μόνο η γη, αλλά και όλος ο Ουράνιος κόσμος. Η ενσάρκωση  του Υιού του Θεού, η φανέρωσή Του στους ανθρώπους, σαν Σωτήρα και Λυτρωτή.

 |  Κύριο άρθρο

Ευαγγελισμός, σημαίνει αναγγελία της καλής αγγελίας. Και λέω της καλής αγγελίας, γιατί μία είναι η καλή αγγελία που περίμενε όχι μόνο η γη, αλλά και όλος ο Ουράνιος κόσμος. Η ενσάρκωση  του Υιού του Θεού, η φανέρωσή Του στους ανθρώπους, σαν Σωτήρα και Λυτρωτή.

Από την πρώτη στιγμή που ο άνθρωπος έπεσε στην αμαρτία και αισθάνθηκε τη γυμνότητά του και την απελπισία του, ο Θεός έδωσε μία υπόσχεση, απευθυνόμενος στον σατανά: «Έχθρα θέλω στήσει αναμέσον σου και της γυναικός και αναμέσον του σπέρματός σου και του σπέρματος αυτής. Αυτό θέλει σου συντρίψει την  κεφαλήν  και σύ θέλεις κεντήσει την πτέρναν αυτού». Γένεσις γ:15

«Το σπέρμα της γυναικός» σημαίνει κάποιον που θα γεννηθεί από παρθένο χωρίς τη μεσολάβηση ανδρός. Ήταν ο Ιησούς Χριστός. Οι προφήτες σε διάφορους χρόνους και τόπους προφήτεψαν για τον ερχομό του Σωτήρα Χριστού, όλοι μαζί σαν μια άριστα συντονισμένη ορχήστρα, με πλήρη αρμονία και με μαέστρο το Πνεύμα του Θεού

Ο Ησαΐας έκανε την ωραιότερη προφητεία: «Ιδού η Παρθένος θέλει συλλάβει και γεννήσει υιόν και θέλει καλεσθή το όνομα αυτού Εμμανουήλ». Ησαΐας ζ:14. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δια του Πνεύματος του Αγίου ο Ησαΐας εξηγεί, τι σημαίνει «το σπέρμα της γυναικός».

Πολλοί προφήτες προφήτεψαν για τον τόπο και για το χρόνο γεννήσεως του Χριστού, για το γενεαλογικό Του δέντρο, για τα θαύματά Του, για τη σταύρωσή Του με όλες τις λεπτομέρειες, για την ανάστασή Του, τη Δευτέρα Παρουσία Του.

Την ημέρα λοιπόν του Ευαγγελισμού πριν περίπου από 2000 χρόνια παρουσιάστηκε ο αρχάγγελος Γαβριήλ, στην Παρθένο Μαρία και της έφερε την καλή αγγελία: «Μη φοβού, Μαριάμ, διότι εύρες χάρη παρά τω Θεώ. Και ιδού, θέλεις συλλάβει εν γαστρί και θέλεις γεννήσει υιόν και θέλεις καλέσει το όνομα αυτού Ιησούν. Ούτος θέλει είσθαι μέγας και Υιός Υψίστου θέλει ονομασθή, και θέλει δώσει εις αυτόν Κύριος ο Θεός το θρόνο Δαυίδ του πατρός αυτού, και θέλει βασιλεύσει επί τον οίκον του Ιακώβ εις τους αιώνας, και της βασιλείας αυτού δεν θέλει είσθαι τέλος». Λουκάς α:30-33

Η καλή αγγελία προς την παρθένο Μαρία, είναι καλή αγγελία για κάθε άνθρωπο, για κάθε οικογένεια, για κάθε έθνος. Ο Χριστός εκπλήρωσε την αποστολή Του, σταυρώθηκε και αναστήθηκε. Έδωσε τη Σωτηρία για κάθε άνθρωπο. Το ερώτημα είναι: “Πήγες να πάρεις τη σωτηρία σου;” Αν δεν πήγες να πάρεις τη σωτηρία σου, θα ζεις απογοητευμένος και προβληματισμένος σ’ αυτό τον κόσμο, χωρίς ελπίδα και σκλαβωμένος στα δεσμά της αμαρτίας και των παθών. Θα ζεις όπως μερικοί μαύροι ζούσαν σκλαβωμένοι, σε τυρρανικούς αφέντες, ενώ ο νόμος της απελευθέρωσής τους είχε δημοσιευθεί ήδη, πριν πολύ καιρό.

Θα γιορτάζεις τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, δηλαδή την καλή αγγελία των μεγαλείων του Θεού, χωρίς να λάβεις ποτέ σου τα επαγγελλόμενα.3

Όταν έρθει πάλι ο Χριστός να παραλάβει τους δικούς Του τότε ίσως θα έχεις γιορτάσει δέκα φορές, είκοσι, τριάντα μπορεί και εκατό φορές την ημέρα του Ευαγγελισμού, αλλά το Ευαγγέλιο να μην το έχεις διαβάσει ποτέ.

Και όμως το Ευαγγέλιο είναι η Διαθήκη του Χριστού που γράφει όλα αυτά τα αγαθά που ο Κύριος υποσχέθηκε να δώσει σε κάθε άνθρωπο. Γι’ αυτό λέγεται και Ευαγγέλιο. Καλή αγγελία. Ότι ο Χριστός βάστηξε πάνω στο σταυρό τις αμαρτίες μας, τις ανομίες μας, τις παραβάσεις μας, τις θλίψεις μας, και τις αρρώστιες μας. (βλ. Ησαΐας νγ΄)

Αναστήθηκε και ζει επάνω στον ουρανό. Μας παρακολουθεί και μεσιτεύει για μας, και θα έρθει να αποκαταστήσει την τάξη, να φέρει δικαιοσύνη και να δώσει νέο σώμα, νέους ουρανούς και νέα γη. (βλ. Β΄ Πέτρου γ:13)

+ Λεωνίδας Φέγγος