Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Ο Χριστός Σταυρώθηκε για τις αμαρτίες μας και Αναστήθηκε για τη Δικαίωσή μας

Ο Ιησούς Χριστός δεν ήταν ένας προφήτης που αναστήθηκε, ούτε κανένας αρχάγγελος που ενσαρκώθηκε. Ο Ιησούς ήταν «ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζώντος». Έτσι είπε ο απόστολος Πέτρος, όταν ο Κύριος ρώτησε: «τίνα με λέγουσι οι άνθρωποι ότι είμαι εγώ ο Υιός του ανθρώπου». Και στη συνέχεια ρώτησε: «Εσείς τίνα με λέγετε ότι είμαι»;

 |  Κύριο άρθρο

Ο Ιησούς Χριστός δεν ήταν ένας προφήτης που αναστήθηκε, ούτε κανένας αρχάγγελος που ενσαρκώθηκε. Ο Ιησούς ήταν «ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζώντος». Έτσι είπε ο απόστολος Πέτρος, όταν ο Κύριος ρώτησε: «τίνα με λέγουσι οι άνθρωποι ότι είμαι εγώ ο Υιός του ανθρώπου». Και στη συνέχεια ρώτησε: «Εσείς τίνα με λέγετε ότι είμαι»;

Στην απάντηση του Αποστόλου Πέτρου ο Κύριος είπε: «Μακάριος είσαι Σίμων υιέ του Ιωνά διότι αυτό δεν σου το αποκάλυψε σάρκα και αίμα αλλά ο πατέρας μου ο εν τοις ουρανοίς» Ματθαίος ιστ΄ 13-17.

Ο άνθρωπος που δεν γνωρίζει ποιος είναι ο Ιησούς Χριστός, δεν έχει καμία αποκάλυψη και επομένως πλανιέται σε πολλές εικασίες του δικού του μυαλού. Ο Ιησούς Χριστός είναι ο Μονογενής Υιός του Θεού, «όστις εν μορφή Θεού υπάρχων δεν ενόμισεν αρπαγή το να είναι ίσος με τον Θεόν, αλλά εκένωσε εαυτόν λαβών δούλου μορφήν και γενόμενος όμοιος με τους ανθρώπους, και ευρεθείς κατά το σχήμα ως άνθρωπος εταπείνωσεν εαυτόν μέχρι θανάτου, θανάτου δε Σταυρού». Φιλιπ. β:6-8

Γιατί σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός; Ποίου ποινή πλήρωσε; O ίδιος ήταν αναμάρτητος, ο μόνος αναμάρτητος. Όλοι οι άγιοι ήταν αμαρτωλοί που πίστεψαν, μετανόησαν και ακολούθησαν τον Ιησού Χριστό με αυταπάρνηση και βρήκαν χάρη και σώθηκαν. Ο Ιησούς Χριστός όμως δεν ήταν ο αμαρτωλός που αγίασε, αλλά ο Θεός που ενσαρκώθηκε. Γι’ αυτό και είναι ο μόνος Σωτήρας και Λυτρωτής που μπορεί να σώσει και να ελευθερώσει τον άνθρωπο από την αμαρτία. Ο Απόστολος Πέτρος στην απολογία του μπροστά στους πρεσβυτέρους του Ισραήλ το διακηρύττει: «Και δεν υπάρχει δι’ ουδενός άλλου η σωτηρία, ούτε άλλο όνομα είναι υπό τον ουρανό δεδομένον μεταξύ των ανθρώπων δια του οποίου πρέπει να σωθώμεν» Πράξεις δ:12.

Ο Ιησούς Χριστός «πέθανε για τις αμαρτίες μας και αναστήθηκε για την δικαίωσή μας», γράφει ο Απόστολος Παύλος. Ο Ιησούς Χριστός αναστήθηκε την τρίτη μέρα, όπως είχαν προαναγγείλει οι προφήτες, για να μας δικαιώσει. Αν ο θάνατος κρατούσε τον Ιησού Χριστό με τα δεσμά του, αυτό θα σήμαινε ότι ο σταυρικός θάνατος δεν είχε καμία ισχύ και ότι ο Χριστός πέθανε, γιατί ήταν ένοχος και αμαρτωλός. Η ανάστασή Του όμως απέδειξε ότι ο ίδιος ήταν αναμάρτητος και η σταυρική Tου θυσία έχει γίνει δεκτή ως αντίλυτρο για τις δικές μας αμαρτίες. Το χειρόγραφο των αμαρτιών μας το εξόφλησε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός επάνω στο σταυρό και επομένως η δίωξη εναντίον κάθε αμαρτωλού έπαυσε. Δικαιωθήκαμε με την ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Αν π.χ. έχει εκδοθεί ένα ένταλμα συλλήψεως εναντίον κάποιου ανθρώπου γιατί χρωστάει πολλά και κάποιος παίρνει το ένταλμα αυτό και πηγαίνει και το πληρώνει και φέρνει το απαλλακτικό έγγραφο, τότε ο οφειλέτης δικαιώνεται.

Ο Ιησούς Χριστός ζει, είναι αναστημένος και κάθεται εκ δεξιών του Πατρός και «μεσιτεύει υπέρ ημών», για να μας καθαρίζει από κάθε αμαρτία με το αίμα που έχυσε επάνω στον σταυρό και να μας δικαιώνει με την ανάστασή Του.

«Τι πρέπει λοιπόν εμείς να κάνουμε; Πίστευσον εις τον Κύριον Ιησούν Χριστόν και θέλεις σωθή συ και ο οίκος σου» Πράξεις ις:31.

Λεωνίδας Φέγγος