Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Περιμένουμε το αληθινό και ευτυχισμένο νέο έτος

Κάθε χρόνο, όταν έρχεται το νέο έτος, γιορτάζουμε όλοι και ευχόμαστε ένα αίσιο και ευτυχισμένο νέο έτος. Λέμε ευχές. «Υγεία και ευτυχία και κάθε καλή επιθυμία να εκπληρωθεί.»

 |  Κύριο άρθρο

Κάθε χρόνο, όταν έρχεται το νέο έτος, γιορτάζουμε όλοι και ευχόμαστε ένα αίσιο και ευτυχισμένο νέο έτος. Λέμε ευχές. «Υγεία και ευτυχία και κάθε καλή επιθυμία να εκπληρωθεί.»

Μερικοί που είναι δεισιδαίμονες και προληπτικοί, κρατούν και μερικά παλιά ήθη και έθιμα. Σπάνε ρόδια, κρεμάνε πέταλα έξω από την πόρτα τους, αγοράζουν κρεμμύδες και άλλα τέτοια κάνουν για να πάει καλά ο καινούριος χρόνος. Η παράδοση να παίζουν τυχερά παιχνίδια στις παραμονές και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς έχει γίνει καθεστώς. Χαρτιά, ρουλέτες, ζάρια, σβουράκια και ό,τι άλλο τυχερό παιχνίδι έρχεται στο προσκήνιο.

Η ψευδαίσθηση ότι, αν την Πρωτοχρονιά κερδίσει κάποιος, θα κερδίζει όλο τον χρόνο, ωθεί τον άνθρωπο να καταβάλει κάθε προσπάθεια, να πάρει τα χρήματα του συνανθρώπου του που οικονόμησε με σκληρή δουλειά και δε σκέπτεται ότι ενώπιον του Θεού είναι ένοχος για αυτή την “κλοπή” που κάνει. Όχι μόνο δεν κερδίζει όλο τον χρόνο, αυτός που κερδίζει την Πρωτοχρονιά, αλλά τον ακολουθεί όλο τον χρόνο η οργή του Θεού και τον βρίσκουν χίλια δύο κακά. Παρατηρήστε το και θα το διαπιστώσετε. Δεν πάει καλά η αδικία, ούτε τα άδικα χρήματα ευλογούνται.

Θέλουμε να πάμε καλά στη ζωή μας; Να έχουμε υγεία, να ευλογούνται τα παιδιά μας, οι δουλειές μας, το σπίτι μας; Ας ξεκινήσουμε τη ζωή μας με τον Ιησού Χριστό, διότι όπως η καλή μέρα αρχίζει με τον Ιησού Χριστό έτσι και ο καλός χρόνος αρχίζει με τον Ιησού Χριστό. Αν ρωτάς πώς θα αρχίσει το νέο έτος με τον Ιησού Χριστό, έχω να σου πω ότι είναι το πιο απλό πράγμα. Πάρε μια Καινή Διαθήκη, ένα Ευαγγέλιο και άρχισε σήμερα να το διαβάζεις και όταν έχεις την ευκαιρία, πήγαινε στο δωμάτιό σου, κλείσε την πόρτα σου, γονάτισε και κάνε μια προσευχή στο Ουράνιο Πατέρα εν τω ονόματι του Ιησού Χριστού.

Μην κάνεις καμία τυποποιημένη προσευχή, που έχεις μάθει σαν ποίημα, αλλά να Του μιλήσεις απλά, ό,τι έχεις μέσα στην καρδιά σου. Να σε συγχωρήσει, να σε θεραπεύσει, να σου λύσει κάποιο δύσκολο πρόβλημα, να σου φανερωθεί περισσότερο και να Τον δοξάσεις, δίνοντας την τιμή στον Πατέρα και στον Χριστό και στο Άγιο Πνεύμα.

Από το νέο έτος, θα έρθει ο Χριστός στο σπίτι μας, θα μπει στη ζωή μας, θα αναλάβει τα βάρη μας και θα μας αναπαύσει. Θα μας δώσει αγάπη, χαρά και ειρήνη. Ο Ίδιος το φωνάζει μέσα στο Ευαγγέλιό Του: «Έλθετε προς Με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι και εγώ θέλω σας αναπαύσει. Άρατε τον ζυγόν μου εφ’ υμάς και μάθετε απ’ Εμού, διότι πράος είμαι και ταπεινός την καρδίαν και θέλετε ευρεί ανάπαυσιν εν ταις ψυχαίς υμών. Διότι ο ζυγός μου είναι καλός και το φορτίον μου ελαφρόν.» Ματθαίος ια:28,29

Ο Χριστός δεν είναι δυνάστης για να σου επιβάλλει βάρη και τυραννία. Αντιθέτως ο Χριστός σε ξελαφρώνει από κάθε φορτίο και σε ξεκουράζει από το βάρος της αμαρτίας και της μεγάλης έντασης της ζωής σου. Η αντίληψη ότι πρέπει να υποφέρουμε στη ζωή μας για να σωθούμε, είναι άσχετη από το Ευαγγέλιο.  Κατά το Μεσαίωνα η πλάνη αυτή έκανε τους ανθρώπους να βασανίζουν τον εαυτό τους για να αναγκάσουν το Θεό να τους σώσει. Η σωτηρία του ανθρώπου δεν είναι αποτέλεσμα ανθρωπίνων προσπαθειών, αλλά είναι αποτέλεσμα της αγάπης του Θεού, ο οποίος «τόσον ηγάπησε τον κόσμον, ώστε έδωκε τον Υιόν αυτού το Μονογενή δια να μην απωλεσθή πας ο πιστεύων εις Αυτόν αλλά να έχη ζωήν αιώνιον» Ιωάννης γ:16

Η σωτηρία δίνεται κατά χάριν και όχι διότι εμείς καταβάλαμε κάποια προσπάθεια. «Κατά χάριν είσθε σεσωσμένοι δια της πίστεως και τούτο δεν είναι από σας Θεού το δώρον» Εφεσίους β:8. Ο Χριστός, από τη στιγμή που θα αρχίσεις τη ζωή σου μαζί Του, θα σε ελευθερώσει από τις θλίψεις, τις μελαγχολίες και το βάρος της αμαρτίας, το οποίο ο κόσμος το ονομάζει άγχος. Ευαγγέλιο σημαίνει καλή αγγελία, χαρμόσυνα νέα. Το Ευαγγέλιο μας προτείνει συνέχεια. «Πάντοτε χαίρετε» Θεσσαλονικείς ε:16. «Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε, πάλιν θέλω ειπεί χαίρετε» Φιλιππησίους δ:4

Ο Κύριος μας δίνει όλο καλές υποσχέσεις και αγγελίες στο Λόγο Του. «Αιτείτε και θέλει σας δοθή, ζητείτε και θέλετε ευρεί, κρούετε και θέλει σας ανοιχθή». «Μη φοβού μόνο πίστευε». «Υπάγω να σας ετοιμάσω τόπο». Σας εύχομαι λοιπόν ένα νέο έτος αληθινό και ευτυχισμένο με τον Ιησού Χριστό.

+ Λεωνίδας Φέγγος