Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Η αξιοπιστία της Αγίας Γραφής - Βιβλική Αρχαιολογία

«..να σοι γράψω κατά σειράν περί τούτων… διά να γνωρίσης την βεβαιότητα των πραγμάτων, περί των οποίων κατηχήθης” (Λουκάς  1:3-4)

«..να σοι γράψω κατά σειράν περί τούτων… διά να γνωρίσης την βεβαιότητα των πραγμάτων, περί των οποίων κατηχήθης” (Λουκάς  1:3-4)

Αγαπητοί αναγνώστες σας χαιρετούμε στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Καθώς εισερχόμαστε σε ένα καινούργιο έτος, ευχαριστούμε το Θεό για την αγάπη και τη μακροθυμία Του. Τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία και μαρτυρούν ότι η  ώρα που θα έλθει ο Κύριος για να παραλάβει την εκκλησία Του είναι πάρα πολύ κοντά, “πάλιν έρχομαι και θέλω σας παραλάβει προς εμαυτόν, διά να είσθε και σεις, όπου είμαι εγώ.” (Ιωάννης 14: 3).

 Ο σημερινός άνθρωπος ζεί μέσα στην ανασφάλεια, το φόβο και την αμαρτία που πλέον έφθασε εις το πλήρες… Και όμως  υπάρχει ένας λαός, η εκκλησία του Ιησού Χριστού, που απολαμβάνουν την ειρήνη του Θεού, διότι πιστεύουν στο Λόγο Του, που είναι γεμάτος από θαυμαστές υποσχέσεις. Δεν επιδίδονται σε σπασμωδικές κινήσεις αλλά αυξάνουν σε αγιασμό, προσέχουν την οικογένεια, εργάζονται και δίνουν και σε αυτούς που δεν έχουν και προσκαρτερούν τον Κύριο να έλθει να τους παραλάβει (Α΄ Θεσσαλονικείς 4ο κεφ.)  Είναι ένας λαός δυνατός: “..εν τη ησυχία και πεποιθήσει θέλει είσθαι η δύναμίς σας” (Ησαΐας 30: 15).  Είναι το αλάτι της γής και το φως του κόσμου  (Mατθαίος 5:13-14). Είναι ένας λαός ενημερωμένος που σπουδάζει τα πράγματα του Θεού, μέσα στην εκκλησία, με σκοπό να μοιάσει του Χριστού,  “και πρώτον εν Αντιοχεία ωνομάσθησαν οι μαθηταί Χριστιανοί” (Πράξ. 11:26).

Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις θέλουμε να αρχίσουμε και αυτό το χρόνο  συστήνοντας την Αγία Γραφή, τον αψευδή Λόγο του Θεού, που δεν πρέπει να λείπει απο κανένα  σπίτι και απο καμμία καρδιά.

Η Αγία Γραφή γράφτηκε μέσα σε ένα διάστημα περίπου 15 αιώνων και από περίπου 40 διαφορετικούς συγγραφείς. Αποτελείται από την Παλαιά Διαθήκη και την Καινή Διαθήκη και κάνει έναν πολύ σοβαρό ισχυρισμό: «Είναι ο Λόγος του Θεού».

Ο ανώτερος τρόπος επικοινωνίας του ανθρώπου, σε αντιδιαστολή με τα ζώα, είναι ο λόγος. Με τον τρόπο αυτό η Αγία Γραφή, που είναι ο Λόγος του Θεού, μιλάει κατευθείαν μέσα στην καρδιά, το πνεύμα, το νου και τη συνείδηση του ειλικρινούς ανθρώπου.

Ο ισχυρισμός αυτός αποδεικνύεται από μόνος του όταν ο ειλικρινής άνθρωπος πάρει στα χέρια του την Αγία Γραφή, όμως θέλουμε να δούμε την αξιοπιστία της Αγίας Γραφής όχι μόνο σαν αποτέλεσμα της επίδρασης στη ζωή του ανθρώπου, που είναι και το πρωταρχικό στοιχείο για την αξιοπιστία της (Α’ Θεσ. β:13), αλλά και μέσα από την αρχαιολογία και τη μελέτη των αρχαίων κειμένων.

Οι συγγραφείς της Αγίας Γραφής είναι περίπου 40 διαφορετικά πρόσωπα που έζησαν σε διαφορετικές εποχές και διαφορετικό κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο. Το αποτέλεσμα όμως είναι ένα ομοιογενές βιβλίο καθώς η αίσθηση που δίνει η ανάγνωση της Αγίας Γραφής είναι ότι δεν αλλάζεις βιβλίο αλλά ότι πρόκειται συνέχεια για το ίδιο βιβλίο.

Ένα βασικό ερώτημα είναι πώς γνωρίζουμε ότι το κείμενο που διαβάζουμε σήμερα στην Παλαιά Διαθήκη είναι το ίδιο με το πρωτότυπο εβραϊκό κείμενο; Καταρχήν όσον αφορά το κείμενο, υπάρχει η μετάφραση των Ο’ στα Ελληνικά που έγινε τον 3ο αιώνα π.Χ. και το Μασοριτικό κείμενο του οποίου τα τελευταία χειρόγραφα χρονολογούνται τον 9ο αιώνα μ.Χ. οπότε και αμφισβητήθηκε η αξιοπιστία τους. Όμως το 1947 ήρθαν στο φως τα χειρόγραφα του Κουμράν (χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας) τα οποία χρονολογούνται στο 2ο και 1ο αιώνα π.Χ. και τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν την αξιοπιστία του Μασοριτικού κειμένου.

Ένας σημαντικός παράγοντας που εξασφαλίζει ότι τα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης που έχουμε σήμερα στα χέρια μας είναι αξιόπιστα ως προς τα πρωτότυπα, είναι το γεγονός ότι την αντιγραφή των χειρογράφων είχαν αναλάβει εξειδικευμένοι αντιγραφείς που ονομάζονταν ταλμουδιστές και οι οποίοι τηρούσαν πραγματικά αυστηρότατους κανόνες κατά την αντιγραφή των ιερών κειμένων προκειμένου να αποφευχθει οποιοδήποτε λάθος.

Επίσης είναι καταφανείς οι διαφορές της Αγίας Γραφής και ιδιαίτερα της Παλαιάς Διαθήκης με τις μυθολογικές αφηγήσεις αρχαίων λαών. Τα κείμενα της Αγίας Γραφής παρέχουν σαφή χωρική και χρονική τοποθέτηση των γεγονότων, απόλυτη συνέπεια ως προς ιστορικά και επιστημονικά δεδομένα και αμεροληψία στην περιγραφή των προσώπων. Τα πρόσωπα της Αγίας Γραφής δεν εξιδανικεύονται αλλά πολλές φορές καταδεικνύονται και οι αδυναμίες τους. Ξεκάθαρος σκοπός όλων των κειμένων είναι να αναδειχτεί αποκλειστικά ένα πρόσωπο, ο Ιησούς Χριστός.

“..Ο λόγος του Χριστού ας κατοική εν υμίν πλουσίως μετά πάσης σοφίας· διδάσκοντες και νουθετούντες αλλήλους με ψαλμούς και ύμνους και ωδάς πνευματικάς, εν χάριτι ψάλλοντες εκ της καρδίας υμών προς τον Κύριον.” (Κολ. 3:16)