Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


«Αναγέννηση»

«Αληθώς, αληθώς σοι λέγω, εάν τις δεν γεννηθή εξ ύδατος και Πνεύματος, δεν δύναται να εισέλθη εις την βασιλείαν του Θεού» κατά Ιωάννη γ:5

 |  Μηνύματα

«Αληθώς, αληθώς σοι λέγω, εάν τις δεν γεννηθή εξ ύδατος και Πνεύματος, δεν δύναται να εισέλθη εις την βασιλείαν του Θεού» κατά Ιωάννη γ:5

Αναφερόμαστε σ’ ένα γνωστό γεγονός της Αγίας Γραφής, όταν ο τότε διδάσκαλος του Ισραήλ Νικόδημος, πλησίασε μια νύχτα τον Ιησού για να του πει, ότι από τα σημεία που έκανε, φανερωνόταν ότι ο Θεός ήτανε μαζί του. Αμέσως όμως ο Ιησούς του διευκρίνισε ότι δε φτάνουν μόνο τα θαύματα για να μπει κάποιος στη βασιλεία του Θεού. Αλλά θα πρέπει ο άνθρωπος να ξαναγεννηθεί, από το Θεό αυτή τη φορά, και όχι από μία μητέρα επίγεια, για να μπορέσει να μπει στη βασιλεία του Θεού.

Βέβαια ο Νικόδημος δεν κατάλαβε πως θα μπορούσε να γίνει αυτό, αλλά ο Ιησούς σαν καλός διδάσκαλος, του εξήγησε ότι εκτός από τη σάρκα υπάρχει και το πνεύμα του ανθρώπου. Για να ξαναγεννηθεί το πνεύμα του ανθρώπου θα πρέπει αυτό να γίνει από κάποιο «άλλο» Πνεύμα και από νερό, «γιατί αυτό που γεννιέται από τη σάρκα είναι σάρκα και αυτό που γεννιέται από το Πνεύμα είναι πνεύμα».

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ο άνθρωπος για να σωθεί και να κληρονομήσει την βασιλεία των Ουρανών, πρέπει να ξαναγεννηθεί από το Πνεύμα το Άγιο του Θεού και από νερό, που είναι ο λόγος του Θεού. Για να ακολουθήσει κάποιος το Χριστό και να κάνει αυτά που λέει το Ευαγγέλιο πρέπει να αλλάξει το πνεύμα του, να αλλάξει ο τρόπος που σκέπτεται, να αλλάξουν οι επιθυμίες του και η ζωή του. Για να γίνει όμως αυτό δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να γεννηθεί μέσα του ο ίδιος ο Θεός και να τον αλλάξει. Να αναπτύξει μέσα του τη δική Του ζωή, τις δικές Του επιθυμίες και σκέψεις που οδηγούν στη βασιλεία του Θεού.

Έτσι, παραδεχόμενος ο άνθρωπος ότι η μέχρι τώρα ζωή του, οι επιθυμίες του και οι σκέψεις του δεν συμφωνούν με το θέλημα του Θεού, ο ζωντανός λόγος του Θεού και το Πνεύμα το Άγιο θα τον αναγεννήσουν και θα του δώσουν τη δύναμη και τα εφόδια για να ζήσει μία νέα, άγια ζωή «εν Χριστώ Ιησού», όπου τα παλιά θα έχουν ξεχαστεί και τα πάντα θα έχουν γίνει νέα. Τότε ο άνθρωπος δεν θα θέλει να ζει μέσα στην αμαρτία, αλλά θα επιθυμεί να ζει εκεί που βασιλεύει ο Θεός και θα απολαμβάνει την αγάπη, τη χαρά, την ειρήνη, την ασφάλεια που παρέχει Αυτός, ασχέτως εάν το σώμα του ζει σ’ αυτόν τον άδικο και πονηρό κόσμο.

Αυτό είναι το μεγάλο θαύμα του Θεού: Η αναγέννηση του ανθρώπου.

«Χρ.»