Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Ετοιμάσου να συναντήσεις τον Θεό σου (Μέρος Β´)

«…επιμεληθείτε να βρεθείτε μπροστά του με ειρήνη, χωρίς κηλίδα και χωρίς ψεγάδι» (Β' Πέτρου 3:14)

«…επιμεληθείτε να βρεθείτε μπροστά του με ειρήνη, χωρίς κηλίδα και χωρίς ψεγάδι» (Β' Πέτρου 3:14)

Είναι αναπόφευκτο ότι όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή θα συναντήσουν το Δημιουργό Τους και ο Λόγος του Θεού ασχολείται εκτενώς με το να προετοιμάσει τις συνθήκες ώστε αυτή η συνάντηση να αποβεί προς ευλογία για τον άνθρωπο και δόξα για τον Θεό. Είδαμε στο προηγούμενο μέρος ότι ο Θεός έχει ετοιμάσει για τον άνθρωπο τη Σωτηρία, τη Βασιλεία, την Πόλη, τον Τόπο και τα Αγαθά. Πλέον, εναπόκειται στον πιστό να ετοιμαστεί για τη συνάντησή του με τον Θεό. Μερικά από τα βασικά σημεία της ετοιμασίας του ανθρώπου είναι:


Να θέσει σωστές προτεραιότητες


Ο Χριστιανός πρέπει να βεβαιωθεί ότι έχει θέσει στη ζωή του τις σωστές προτεραιότητες όπως τις δίδαξε ο Κύριος Ιησούς, «…ζητάτε πρώτα τη βασιλεία τού Θεού, και τη δικαιοσύνη του…» (Ματθαίος 6:33). Ο Θεός πρέπει να παραμένει το κύριο αντικείμενο της αγάπης και μοναδικό της λατρείας του Χριστιανού και ο Ιησούς Χριστός ο μοναδικός Κύριός του (βλ. Ματθαίος 10:37, Λουκάς 14:26,33). Ακόμη πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στις ουράνιες αξίες: «…τα άνω ζητείτε…τα άνω φρονείτε, μη τα επί της γης (βλ. Κολοσσαείς 3:1-2). Σε κάθε περίπτωση, ζητείται η επαγρύπνηση (Ματθαίος 24:42, 25:13, Α Πέτρου 4:7) και η πλήρωση στο Άγιο Πνεύμα (Εφεσίους 5:18, Ματθαίος 25:1-10).


Να ακολουθεί τη διδασκαλία της χάρης


Διαβάζουμε, «…η σωτήρια χάρη του Θεού… μας διδάσκει να αρνηθούμε την ασέβεια και τις κοσμικές επιθυμίες, και να ζήσουμε με σωφροσύνη και με δικαιοσύνη και με ευσέβεια στον παρόντα αιώνα…» (Τίτο 2:11-13). Διαβάζουμε επίσης, «Επιδιώκετε ειρήνη με όλους, και τον αγιασμό, χωρίς τον οποίο κανένας δεν θα δει τον Κύριο» (Εβραίους 12:14).


Να τακτοποιήσει τις σχέσεις του


Έχοντας προ οφθαλμών τη συνάντησή του με το Θεό, οι σχέσεις του Χριστιανού πρέπει να συμμορφώνονται με τη διδαχή του Λόγου του Θεού.


Με τον Θεό και τον Χριστό


Διαβάζουμε στη Γραφή, «…θα αγαπάς τον Κύριο τον Θεό σου με όλη την καρδιά σου, και με όλη την ψυχή σου, και με όλη τη διάνοιά σου, και με όλη τη δύναμή σου…» (Μάρκος 12:29-30). Η αγάπη προς τον Θεό και τον Κύριο Ιησού εκδηλώνεται με την έμπρακτη υπακοή των Λόγων Τους: «Επειδή, αυτή είναι η αγάπη του Θεού, στο να τηρούμε τις εντολές του… (Α΄ Ιωάννη 5:3). Ο Χριστός είπε σχετικά, «Αν με αγαπάτε, φυλάξτε τις εντολές μου…» (Ιωάννης 14:15,21. Βλ. κ. 23,24, Ματθαίος 7:21).


Με τους αδελφούς


Η αγάπη και η φροντίδα για τους αδελφούς είναι απαιτούμενη από τον Θεό καθώς διαβάζουμε, «Εμείς γνωρίζουμε ότι έχουμε μεταβεί από τον θάνατο στη ζωή, επειδή αγαπάμε τους αδελφούς, εκείνος που δεν αγαπάει τον αδελφό του, μένει μέσα στον θάνατο» (Α΄ Ιωάννη 3:14) και «…αγαπήστε ένθερμα ο ένας τον άλλον, από καθαρή καρδιά» (Α΄ Πέτρου 1:22, βλ. κ. Α΄ Θεσσαλονικείς 4:9, 5:12-13, Α΄ Πέτρου 2:17, Γαλάτες 6:1,2,10, Ρωμαίους 15:14, Ιακώβου 5:19).


Με τις πολιτειακές εξουσίες


Ο Λόγος του Θεού λέει, «Κάθε ψυχή ας υποτάσσεται στις ανώτερες εξουσίες…» (Ρωμαίους 13:1, βλ. κ. Τίτο 3:1, Α΄ Πέτρου 2:13). Η «οικογενειακή» σχέση και οι ουράνιες επαγγελίες του Θεού δεν δίνουν το δικαίωμα στον Χριστιανό να συμπεριφέρεται με αυθαιρεσία στις συμβατικές του πολιτειακές υποχρεώσεις αλλά απεναντίας τον επιφορτίζουν με την υποχρέωση να αποτελεί υπόδειγμα στην εκτέλεσή τους, καθώς διαβάζουμε, «…επειδή, έτσι είναι το θέλημα του Θεού, αγαθοποιώντας να αποστομώνετε την αγνωσία των αφρόνων ανθρώπων» (Α΄ Πέτρου 2:15, Ματθαίος 17:24-27).


Με όλους τους ανθρώπους


Παράλληλα, ο Χριστιανός που ετοιμάζεται να συναντήσει το Θεό του, προσπαθεί να διατηρεί ειρηνικές σχέσεις με όλους του ανθρώπους (Ρωμαίους 12:18). Ο Χριστός είπε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη εντολή, όμοια με την πρώτη είναι, «Θα αγαπάς τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου» (Μάρκος 12:31, Ιακώβου 2:8). Διαβάζουμε επίσης, «…προνοείτε τα καλά μπροστά σε όλους τους ανθρώπους» (Ρωμαίους 12:17, βλ. κ. Κορινθίους 8:21, Α΄ Πέτρου 2:12).


Με τον εαυτό του


Τέλος είναι πολύ σημαντικό ο Χριστιανός να έχει σωστή αντίληψη της αξίας του: «…λέω σε κάθε έναν που είναι ανάμεσά σας, να μη φρονεί ψηλότερα απ’ ό,τι πρέπει να φρονεί, αλλά να φρονεί ώστε να σωφρονεί» (Ρωμαίους 12:3, βλ. κ. 12:16, Α´ Κορινθίους 3:18, Α´ Κορινθίους 10:12, Παροιμίες 6:16-17, Ιακώβου 4:6) και, «Εξετάζετε τον εαυτό σας, αν είστε στην πίστη δοκιμάζετε τον εαυτό σας…» (Β΄ Κορινθίους 13:5).


Δημήτριος Μάστορης