Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Η αλήθεια θα σας ελευθερώσει

«Αν, λοιπόν, ο Υιός σας ελευθερώσει, θα είστε πραγματικά ελεύθεροι» (Ιωάννης 8:36)

«Αν, λοιπόν, ο Υιός σας ελευθερώσει, θα είστε πραγματικά ελεύθεροι» (Ιωάννης 8:36)

Διαβάζουμε στη Γραφή ότι ο Ιησούς Χριστός έλεγε στους Ιουδαίους που είχαν πιστέψει σ' αυτόν, «Αν εσείς μείνετε στον δικό μου λόγο, είστε αληθινά μαθητές μου και θα γνωρίσετε την αλήθεια, και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει» (Ιωάννης 8:31-32).Τι είναι όμως αλήθεια και από τι ελευθερώνει; Σχετικό ερώτημα απηύθυνε και ο Πιλάτος όταν ανέκρινε τον Χριστό, «Τι είναι αλήθεια» (Ιωάννης 18:38); Γνωρίζουμε από τη Γραφή ότι αλήθεια δεν είναι οι ανθρώπινες απόψεις, εμπνεύσεις και στοχασμοί ανεξάρτητα πόσο αγαθοί και ευσεβείς μπορεί να φαίνονται. Για παράδειγμα, ο απ. Παύλος έγραψε, «Εγώ μεν στοχάστηκα μέσα μου ότι, έπρεπε να πράξω πολλά ενάντια στο όνομα του Ιησού του Ναζωραίου. Το οποίο και έπραξα…» (Πράξεις 26:9-10).

Ο Ιησούς Χριστός είπε, «…γι' αυτό ήρθα στον κόσμο, προκειμένου να δώσω μαρτυρία για την αλήθεια» (Ιωάννης 18:37).Σε άλλο σημείο ο Χριστός είπε προσευχόμενος στον Πατέρα Θεό, «…ο λόγος ο δικός σου είναι αλήθεια» (Ιωάννης 17:17). Παράλληλα ο Χριστός ως ο ενσαρκωμένος Λόγος του Θεού (Ιωάννης 1:14) είπε, «…Εγώ είμαι ο δρόμος, και η αλήθεια, και η ζωή…» (Ιωάννης 14:6. Βλ. κ Ματθαίος 15:8-9,κ.α.). Ο Λόγος του Θεού που είναι η αλήθεια ελευθερώνει…


ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ
Ο Χριστός σώζει από τις αμαρτίες

Διαβάζουμε τα λόγια του αγγέλου στον Ιωσήφ, «…θα γεννήσει [η Μαριάμ]έναν γιο, και θα αποκαλέσεις το όνομά του Ιησού επειδή, αυτός θα σώσει τον λαό του από τις αμαρτίες τους» (Ματθαίος 1:21). Αργότερα ο Ιωάννης ο βαπτιστής όταν είδε τον Χριστό είπε,«Δέστε, ο Αμνός του Θεού, που σηκώνει την αμαρτία του κόσμου» (Ιωάννης 1:29. Βλ. κ. Πράξεις 3:19, Τίτο 2:14, Α' Ιωάννου 1:7).

Ελευθερία δια της υπακοής

Εκτός από την ελευθερία που δίνει ο Χριστός από τις αμαρτίες ως πλήθος διακριτών πράξεων, ο Λόγος του Θεού ελευθερώνει και από τηνεξουσία της αμαρτίας ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να εργάζεται τη δικαιοσύνη του Θεού: «…υπήρχατε δούλοι της αμαρτίας, πλην υπακούσατε από καρδιάς στον τύπο της διδασκαλίας… Και αφού ελευθερωθήκατε από την αμαρτία, γίνατε δούλοι στη δικαιοσύνη…» (Ρωμαίους 6:17-18, 22. Βλ. κ. Α' Πέτρου 1:22).

Ελευθερία δια του νόμου του Πνεύματος της αλήθειας

Διαβάζουμε, «Επειδή, ο νόμος του Πνεύματος της ζωής, η οποία υπάρχει στον Ιησού Χριστό, με ελευθέρωσε από τον νόμο της αμαρτίας και του θανάτου» (Ρωμαίους 8:2) και,«Ο δε Κύριος είναι το Πνεύμα· και όπου είναι το Πνεύμα του Κυρίου, εκεί ελευθερία» (Β' Κορινθίους 3:17. Βλ. κ. Ιωάννης 16:13-15, Β' Θεσσαλονικείς 2:13).


ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΑΝΕΣ

Η αλήθεια του Λόγου ελευθερώνει τον άνθρωπο από τις εσφαλμένες αντιλήψεις που ο ίδιος έχει αλλά και από εκείνες που οι άλλοι προσπαθούν να τον διδάξουν και που ως κίνδυνο έχουν μέχρι και την απώλεια της ψυχής του όπως...

Από τη μάταιη λατρεία

Διαβάζουμε, «Αυτός ο λαός με πλησιάζει με το στόμα τους και με τιμά με τα χείλη η καρδιά τους, όμως, απέχει μακριά από μένα μάταια μάλιστα με σέβονται, διδάσκοντας διδασκαλίες, εντάλματα ανθρώπων» (Ματθαίος 15:8-9).

Από λανθασμένους σκοπούς και ενέργειες

Η Γραφή λέει, «Επειδή, οι βουλές μου δεν είναι βουλές σας ούτε οι δρόμοι σας οι δικοί μου δρόμοι, λέει ο Κύριος. Αλλ' όσο ψηλοί είναι οι ουρανοί από τη γη, έτσι και οι δρόμοι μου είναι ψηλότεροι από τους δρόμους σας, και οι βουλές μου από τις δικές σας βουλές» (Ησαΐας 55:8-9) και «Yπάρχει ένας δρόμος που φαίνεται στον άνθρωπο σωστός, αλλά τα τέλη του φέρνουν σε θάνατο (Παροιμίες 14:12).

Από διδασκαλίες δαιμονίων

Ο απ. Παύλος γράφει, «Το Πνεύμα, μάλιστα, λέει με σαφήνεια, ότι στους έσχατους καιρούς μερικοί θα αποστατήσουν από την πίστη, προσέχοντας σε πνεύματα πλάνης και σε διδασκαλίες δαιμονίων, διαμέσου της υπόκρισης ψευδολόγων, που έχουν τη συνείδησή τους καυτηριασμένη»(Α' Τιμόθεο 4:1-2. Βλ. κ. Β' Πέτρου 2:1-3, Β' Θεσσαλονικείς 2:1-12).
Η αλήθεια του Λόγου όμως ελευθερώνει από τους κινδύνους αυτούς όπως διαβάζουμε, «Λύχνος στα πόδια μου είναι ο λόγος σου, και φως στα μονοπάτια μου» (Ψαλμοί 119:105).


ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΟΡΓΗ

Ακόμη, ο Ιησούς Χριστός που είναι η αλήθεια, ελευθερώνει τον πιστό από τη μέλλουσα οργή όπως διαβάζουμε, «…να προσμένετε τον Υιό του [Θεού]από τους ουρανούς, που τον ανέστησε από τους νεκρούς, τον Ιησού, που μας ελευθερώνει από τη μέλλουσα οργή» (Α' Θεσσαλονικείς 1:10).

Δημήτρης Μάστορης