Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Το Άγιο Πνεύμα στην καθημερινότητα του πιστού

«Και δέστε, εγώ στέλνω την υπόσχεση του Πατέρα μου επάνω σας»(Λουκάς 24:49)

«Και δέστε, εγώ στέλνω την υπόσχεση του Πατέρα μου επάνω σας»(Λουκάς 24:49)

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που είναι καταγεγραμμένα στην Αγία Γραφή συνέβη την ημέρα της εορτής της Πεντηκοστής. Το Άγιο Πνεύμα, εκπληρώνοντας τις προφητείες τόσο της παλαιάς Διαθήκης (πχ., Ιωήλ 2:28-29, Ιεζεκιήλ 36:27,11:19, Ησαΐας 44:3) όσο και του Ιωάννητου Βαπτιστή (Ματθαίος 3:11, Μάρκος 1:8, Λουκάς 3:16, Ιωάννης 1:33) και τις υποσχέσεις του ίδιου του Ιησού (Ιωάννης 14:15-17,15:26,16:7-15,7:39, Λουκάς 24:49, Πράξεις 1:5-8,), εξεχύθη με δυναμικό τρόπο βαπτίζοντας τους πιστούςκαι δίνοντάς τους δύναμη, φανερώσεις και χαρίσματα (Πράξεις 2).Έκτοτε το Άγιο Πνεύμα έχει έντονη και συνεχή δραστηριότητα στη ζωή της εκκλησίας. Μερικές μόνο από τις Πνευματικές λειτουργίες που επιτελεί το Άγιο Πνεύμα όπως διαβάζουμε στο Λόγο του Θεού είναι:

1. Αναγεννάει. Διαβάζουμε τα λόγια του Ιησού, «…αν κάποιος δεν γεννηθεί από νερό και Πνεύμα, δεν μπορεί να μπει μέσα στη βασιλεία του Θεού» (Ιωάννης 3:5).

2. Βαπτίζει σε ένα σώμα. Διαβάζουμε, «Επειδή, όλοι εμείς βαπτιστήκαμε διαμέσου του ενός Πνεύματος σε ένα σώμα… και όλοι ποτιστήκαμε σε ένα Πνεύμα» (Α' Κορινθίους 12:13).

3. Κατοικεί μέσα στον πιστό. Ο απ. Παύλος γράφει, «Δεν ξέρετε ότι είστε ναός του Θεού, και το Πνεύμα του Θεού κατοικεί μέσα σας; (Α' Κορινθίους 3:16).

4. Σφραγίζει τους πιστούς. Διαβάζουμε, «…ο οποίος και μας σφράγισε, και μας έδωσε τον αρραβώνα του Πνεύματος μέσα στις καρδιές μας» (Β' Κορινθίους 1:20).

5. Γεμίζει τους πιστούς. Στην προς Εφεσίους επιστολή διαβάζουμε,«Και μη μεθάτε με κρασί, στο οποίο υπάρχει ασωτία αλλά, γίνεστε πλήρεις με το Πνεύμα» (Εφεσίους 5:18).

6. Προσεύχεται για τους πιστούς. Διαβάζουμε, «Παρόμοια, όμως, και το Πνεύμα συμβοηθάει στις ασθένειές μας επειδή, το τι να προσευχηθούμε, καθώς πρέπει, δεν ξέρουμε, αλλά το ίδιο το Πνεύμα ικετεύει για χάρη μας με στεναγμούς αλάλητους» (Ρωμαίους 8:26).

7. Οδηγεί τους πιστούς. Ο απ. Παύλος γράφει, «Επειδή, όσοι διοικούνται [αρχ. «άγονται»] από το Πνεύμα του Θεού, αυτοί είναι γιοι του Θεού» (Ρωμαίους 8:14).

8. Διδάσκει. Διαβάζουμε,«Κι εσείς, το χρίσμα που λάβατε απ' αυτόν, μένει μέσα σας,… σας διδάσκει το ίδιο το χρίσμα για όλα, έτσι και είναι αλήθεια και δεν είναι ψέμα και καθώς σας δίδαξε, θα μένετε σ' αυτόν (Α' Ιωάννη 2:27).

9.Ενδυναμώνει τους πιστούς στη μαρτυρία του Χριστού. Ο Κύριος είπε,«θα πάρετε δύναμη, όταν έρθει επάνω σας το Άγιο Πνεύμα και θα είστε μάρτυρες για μένα… μέχρι το τελευταίο άκρο της γης» (Πράξεις 1:8).

10. Εκχέει την αγάπη του Θεού στις καρδιές των Χριστιανών.Ο απ Παύλος γράφει,«…η αγάπη του Θεού είναι ξεχυμένη μέσα στις καρδιές μας διαμέσου του Αγίου Πνεύματος, που δόθηκε σε μας» (Ρωμαίους 5:5).

11. Δίνει ελευθερία. Διαβάζουμε, «ο δε Κύριος είναι το Πνεύμα και όπου είναι το Πνεύμα του Κυρίου, εκεί υπάρχει ελευθερία (Β' Κορινθίους 3:17).

12. Βοηθάει στη συμμόρφωση του πιστού με την εικόνα του Χριστού. Διαβάζουμε,«Και όλοι εμείς, βλέποντας σαν μέσα σε κάτοπτρο τη δόξα του Κυρίου, με ξεσκεπασμένο πρόσωπο, μεταμορφωνόμαστε στην ίδια εικόνα, από δόξα σε δόξα, ακριβώς όπως από τον Κύριο, το Πνεύμα» (Β' Κορινθίους 3:18).

13. Ενδυναμώνει στον εσωτερικό άνθρωπο. Ο απ. Παύλος γράφει,«…να κραταιωθείτε με δύναμη διαμέσου του Πνεύματός του στον εσωτερικό άνθρωπο» (Εφεσίους 3:16).

14. Αποκαλύπτει τις ευλογίες που έχει ετοιμάσει ο Θεός για αυτούς που τον αγαπούν. Διαβάζουμε, «…Εκείνα που μάτι δεν είδε, και αυτί δεν άκουσε, και σε καρδιά ανθρώπου δεν ανέβηκαν, τα οποία ο Θεός ετοίμασε γι' αυτούς που τον αγαπούν Σε μας, όμως, ο Θεός τα αποκάλυψε διαμέσου του Πνεύματός του…» (Α' Κορινθίους 2:9-10).

15. Επιβεβαιώνει το γεγονός της υιοθεσίας του πιστού από τον Θεό. Ο απ. Παύλος γράφει, «Το ίδιο το Πνεύμα δίνει μαρτυρία, μαζί με το πνεύμα μας, ότι είμαστε παιδιά του Θεού» (Ρωμαίους 8:16).

16. Δίνει στον πιστό τα κατάλληλα λόγια στην ώρα της ανάγκης. Ο Κύριος είπε,«Και όταν σας φέρουν, για να σας παραδώσουν, μη προμεριμνάτε τι θα μιλήσετε… αλλά, ό,τι σας δοθεί κατά την ώρα εκείνη, αυτό να μιλάτε επειδή, δεν είστε εσείς που μιλάτε, αλλά το Πνεύμα το Άγιο» (Μάρκος 13:11).

17. Διανέμει τα Πνευματικά χαρίσματα. Ο απ. Παύλος γράφει,«Υπάρχουν διαιρέσεις χαρισμάτων, το Πνεύμα όμως είναι το ίδιο… όλα αυτά τα ενεργεί το ένα και το ίδιο Πνεύμα, που διανέμει, ξεχωριστά σε κάθε έναν, όπως αυτό θέλει» (Α' Κορινθίους 12:4,11).