Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag

Το ξαφνικό ευαγγέλιο

«Παιδί γεννήθηκε σε μας, γιος δόθηκε σε μας» (Ησαΐας 9:6)

«Παιδί γεννήθηκε σε μας, γιος δόθηκε σε μας» (Ησαΐας 9:6)

Διαβάζουμε στη Γραφή τα γεγονότα που πλαισιώνουν την αναγγελία της γέννησης του Χριστού (ιδ. Λουκάς 2:1-14).

Όλα έγιναν ξαφνικά. Ένα βράδυ, μέσα στο σκοτάδι, σε έναν λαό που ζούσε και περπατούσε σε πνευματικό σκοτάδι και στο φόβο του θανάτου (Ησαΐας 9:2), ήρθε ξαφνικά ένα χαρμόσυνο μήνυμα, «Και τότε, ένας άγγελος του Κυρίου φάνηκε σ’ αυτούς ξαφνικά, και δόξα του Κυρίου έλαμψε ολόγυρά τους… και… είπε σ’ αυτούς: Μη φοβάστε επειδή, δέστε, σας φέρνω ένα χαρμόσυνο μήνυμα μεγάλης χαράς, που θα είναι σε ολόκληρο τον λαό επειδή, σήμερα, στην πόλη του Δαβίδ, γεννήθηκε σε σας σωτήρας, που είναι ο Χριστός, ο Κύριος… Και ξαφνικά, μαζί με τον άγγελο, φάνηκε ένα πλήθος ουράνιας στρατιάς, που υμνούσαν τον Θεό και έλεγαν: Δόξα στον Θεό εν υψίστοις, και επάνω στη γη ειρήνη, σε ανθρώπους ευδοκίας» (Λουκάς 2:9-11, 13-14).

Αυτό το πρώτο Χριστουγεννιάτικο πρωί οι ποιμένες άκουσαν τα «καλά νέα» της γέννησης του Χριστού. Τα λόγια του αγγέλου συνιστούν από μόνα τους ένα ευαγγέλιο επειδή…

Διώχνουν το φόβο: «Και ο άγγελος είπε σ’ αυτούς: Μη φοβάστε…» (Λουκάς 2:10). Στο εδάφιο Λουκάς 2:9 διαβάζουμε ότι οι βοσκοί ήταν πολύ φοβισμένοι: «…και φοβήθηκαν με μεγάλον φόβο». Δεν είχε υπάρξει καταγεγραμμένος προφητικός ή άλλου είδους λόγος Θεού προς το λαό για τα τελευταία 400 χρόνια, μέχρι που ο άγγελος αυτός μίλησε στους βοσκούς για να αναγγείλει τη γέννηση του Σωτήρα Χριστού!

Φέρνουν μεγάλη χαρά: «…δέστε, σας φέρνω ένα χαρμόσυνο μήνυμα μεγάλης χαράς…» (Λουκάς 2:10). Ο Χριστός φέρνει τη χαρά στις ζωές όλων όσων έρχονται σε αυτόν και τον εμπιστεύονται: «Αυτά μίλησα σε σας, για να μείνει μέσα σας η χαρά μου, και η χαρά σας να είναι πλήρης» (Ιωάννης 15:11).

Είναι για όλους τους ανθρώπους: «…ένα χαρμόσυνο μήνυμα μεγάλης χαράς, που θα είναι σε ολόκληρο τον λαό» (Λουκάς 2:10). Ακόμη, ο προφήτης Αγγαίος ονομάζει το Χριστό «εκλεκτό όλων των εθνών» και η πραγματικότητα είναι ότι όλοι οι άνθρωποι χρειάζονταν και χρειάζονται τον Χριστό: «Και θα σείσω όλα τα έθνη, και θα ‘ρθει ο εκλεκτός όλων των εθνών και θα γεμίσω αυτόν τον οίκο από δόξα, λέει ο Κύριος των δυνάμεων» (Αγγαίος 2:7). Ο Συμεών προανήγγειλε ότι η γέννηση του Χριστού θα έφερνε σωτηρία και φωτισμό στα έθνη και δόξα στο λαό Ισραήλ: «…τα μάτια μου είδαν το σωτήριό σου, το οποίο ετοίμασες μπροστά σε όλους τους λαούς φως, σε φωτισμό των εθνών, και δόξα του λαού σου, του Ισραήλ» (Λουκάς 2:30-32).

Είναι συγκεκριμένα και προσωπικά («σήμερα…σε σας»): «επειδή, σήμερα, στην πόλη του Δαβίδ, γεννήθηκε σε σας…» (Λουκάς 2:11). Το ευαγγέλιο της γέννησης δεν είναι μια ευχάριστη πληροφορία κοινωνικο-πολιτικού χαρακτήρα αορίστου χρόνου αλλά αφορά συγκεκριμένα κάθε πρόσωπο και σε συγκεκριμένο χρόνο. Ο Ιησούς κήρυξε ένα από τα μεγαλύτερα κηρύγματα Του σε έναν μόνο άνθρωπο, το Νικόδημο (βλ. Ιωάννης 3:1-21).

Σώζουν: «επειδή, σήμερα, στην πόλη του Δαβίδ, γεννήθηκε σε σας σωτήρας, που είναι ο Χριστός, ο Κύριος» (Λουκάς 2:11). Πράγματι, ο Χριστός είναι ο σωτήρας του ανθρώπου:

Από την αμαρτία του («Γι’ αυτό, μπορεί και να σώζει ολοκληρωτικά αυτούς που προσέρχονται στον Θεό διαμέσου αυτού…» (Εβραίους 7:25)).

Από τον εαυτό του («Επειδή, ο νόμος του Πνεύματος της ζωής, η οποία υπάρχει στον Ιησού Χριστό, με ελευθέρωσε από τον νόμο της αμαρτίας και του θανάτου» (Ρωμαίους 8:2)).

Από τον Σατανά: («για να ανοίξεις τα μάτια τους, ώστε να επιστρέψουν από το σκοτάδι στο φως, και από την εξουσία του Σατανά στον Θεό…» (Πράξεις 26:18)).

Δοξάζουν το Θεό. Στα λόγια της αναγγελίας της γέννησης δοξάζεται ο Θεός («Δόξα στον Θεό εν υψίστοις…» (Λουκάς 2:14α)).

Δίνουν πραγματική και διαρκή ειρήνη: «…και επάνω στη γη ειρήνη, σε ανθρώπους ευδοκίας» (Λουκάς 2:14). Ο Χριστός είναι ο δημιουργός και χορηγός της ειρήνης. Διαβάζουμε, «Ειρήνη αφήνω σε σας, ειρήνη τη δική μου δίνω σε σας» (βλ. Ιωάννης 14:27, βλ. κ. Ιωάννης 16:33, Φιλιππησίους 4:7). Η ειρήνη δεν επιτυγχάνεται από συνθήκες ή συμφωνίες, χαρίζεται όμως από τον Άρχοντα της Ειρήνης (Ησαΐας 9:6). Ο Χριστός εξασφαλίζει στον πιστό ειρήνη με τον Θεό (Εφεσίους 2:16), με το εαυτό του (Φιλιππησίους 4:7) και με τους γύρω του (Ιωάννης 14:27). Ο Χριστός είναι η ειρήνη (Εφεσίους 2:14), έφερε την ειρήνη (Εφεσίους 2:15) και κήρυξε την ειρήνη (Εφεσίους 2:17).