Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag

Ο Θεός μπορεί

«Επειδή, κανένα πράγμα δεν θα είναι αδύνατο στον Θεό» (Λουκάς 1:37)

«Επειδή, κανένα πράγμα δεν θα είναι αδύνατο στον Θεό» (Λουκάς 1:37)

Η παντοδυναμία αποτελεί μια από τις αποκλειστικές ιδιότητες του Θεού γι αυτό και αποκαλείται «παντοδύναμος» σε δεκάδες εδάφια στην Αγία Γραφή (πχ., Γένεση 28:3, Αριθμοί 24:4, Ρουθ 1:21, Ιώβ 37, Ψαλμοί 68:14, Ησαΐας 13:6, Ιεζεκιήλ 1:24, Ιωήλ 1:15, κ.α.). Αυτή η ιδιότητα του Θεού σίγουρα αποτελεί μεγάλη παρηγοριά για τον άνθρωπο καθώς αναγνωρίζει τις δικές του αδυναμίες. Για παράδειγμα όταν ο προφήτης Ιερεμίας εξέφρασε την αναγνώριση της παντοδυναμίας του Θεού λέγοντας, «Ω! Κύριε, Θεέ! Δες, εσύ έκανες τον ουρανό και τη γη με τη δύναμή σου τη μεγάλη, και με τον βραχίονά σου τον απλωμένο δεν υπάρχει κανένα πράγμα δύσκολο σε σένα» (Ιερεμίας 32:17) ο Θεός απάντησε, «Δες, εγώ είμαι ο Κύριος ο Θεός κάθε σάρκας, υπάρχει κάποιο πράγμα δύσκολο σε μένα;» (Ιερεμίας 32:27). Ιδιαίτερα στην Καινή Διαθήκη και με εφαρμογή στη ζωή του πιστού ανθρώπου διαβάζουμε ότι ο Θεός μπορεί

Να υποτάξει τα πάντα στον εαυτό Του: «…ο οποίος θα μετασχηματίσει το σώμα της ταπείνωσής μας, ώστε να γίνει σύμμορφο με το σώμα της δόξας του, σύμφωνα με την ενέργεια με την οποία μπορεί και να υποτάξει τα πάντα στον εαυτό του» (Φιλιππησίους 3:21).

Να σώσει και να απολέσει: Διαβάζουμε σχετικά, «…φοβηθείτε μάλλον αυτόν που μπορεί να απολέσει και την ψυχή και το σώμα μέσα στη γέεννα» (Ματθαίος 10:28, βλ. κ. Λουκάς 12:5) και, «Ένας είναι ο νομοθέτης, που μπορεί να σώσει και να απολέσει…» (Ιακώβου 4:12).

Να αναστήσει νεκρούς: Διαβάζουμε για τη δοκιμασία του Αβραάμ, «κάνοντας τον συλλογισμό ότι ο Θεός μπορεί και από τους νεκρούς να τον σηκώσει γι’ αυτό και τον πήρε πίσω, παραβολικά» (Εβραίους 11:19, βλ. κ. Ματθαίος 9:28, Ρωμαίους 4:17, Γένεση 22:5).

Να εκτελέσει όλα όσα υπόσχεται: «και έχοντας την πεποίθηση ότι εκείνο που υποσχέθηκε, είναι δυνατός και να το εκτελέσει» (Ρωμαίους 4:21, βλ. κ. Λουκάς 1:45).

Να βοηθήσει όλους όσους δοκιμάζονται: «Επειδή, σε ό,τι αυτός έπαθε, όταν πειράστηκε, μπορεί να βοηθήσει αυτούς που πειράζονται» (Εβραίους 2:18, βλ. κ. Β´ Πέτρου 2:9, Αποκάλυψη 3:10).

Να χορηγήσει πλουσιοπάροχα κάθε δωρεά: «Είναι, όμως, δυνατός ο Θεός να σας δώσει με περίσσεια κάθε χάρη, ώστε έχοντας πάντοτε κάθε αυτάρκεια, σε κάθε τι, να περισσεύετε σε κάθε έργο αγαθό» (Β’ Κορινθίους 9:8, 8:2,7).

Να φυλάξει ασφαλή όσα είναι εμπιστευμένος: Ο απ. Παύλος γράφει, «…ξέρω σε ποιον πίστεψα, και είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατός να φυλάξει την παρακαταθήκη μου μέχρι εκείνη την ημέρα» (Β’ Τιμόθεο 1:12, βλ. κ. Α’ Πέτρου 1:9, 4:19).

Να ξεπερνά ακόμη και τις μεγαλύτερες προσδοκίες: «Και σ’ αυτόν που μπορεί με υπερπερίσσιο τρόπο να κάνει παραπάνω από όλα όσα ζητάμε ή αντιλαμβανόμαστε με τον νου, σύμφωνα με τη δύναμη που ενεργείται μέσα μας…» (Εφεσίους 3:20-21, βλ. κ. Α’ Κορινθίους 2:9, Β’ Σαμουήλ 7:19, Α’ Βασιλέων 3:13).

Να σώζει ολοκληρωτικά αυτούς που προσέρχονται σε αυτόν: «Γι’ αυτό, μπορεί και να σώζει ολοκληρωτικά αυτούς που προσέρχονται στον Θεό διαμέσου αυτού, ζώντας πάντοτε για να μεσιτεύσει για χάρη τους» (Εβραίους 7:25, βλ. κ. Ιωάννης 10:29).

Να δημιουργήσει «κάτι» από το «τίποτα»: «και μη φανταστείτε να λέτε στον εαυτό σας: Έχουμε πατέρα τον Αβραάμ επειδή, σας λέω ότι, ο Θεός μπορεί από τούτες τις πέτρες να σηκώσει παιδιά στον Αβραάμ» (Ματθαίος 3:9, Λουκάς 19:40, Πράξεις 15:44, Ρωμαίους 4:17, Α´ Κορινθίους 1:28).

Να ελευθερώσει από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες: «Ο Σεδράχ, ο Μισάχ, και ο Αβδέ-νεγώ απάντησαν… ο Θεός μας, που εμείς λατρεύουμε, είναι δυνατός να μας ελευθερώσει από το καμίνι της φωτιάς που καίει και από το χέρι σου, βασιλιά, και θα μας ελευθερώσει» (Δανιήλ 3:16-17, 6:20, Ρωμαίους 8:31, Ψαλμοί 121:5-7).

Να εποικοδομήσει τους πιστούς στη χάρη τού Χριστού: «Και τώρα, αδελφοί, σας αφιερώνω στον Θεό και στον λόγο της χάρης του, ο οποίος μπορεί να εποικοδομήσει και να δώσει σε σας κληρονομιά ανάμεσα σε όλους τους αγιασμένους» (Πράξεις 20:32, 9:31).

Να ανορθώσει όσους πέφτουν: «Εσύ ποιος είσαι που κρίνεις έναν ξένο δούλο; Στον δικό του Κύριο στέκεται ή πέφτει, όμως, θα σταθεί όρθιος επειδή, ο Θεός είναι δυνατός να τον στήσει όρθιο» (Ρωμαίους 14:4, Ησαΐας 40:29).

Να φυλάξει τους πιστούς απταίστους μέχρι τέλους: «Σ’ αυτόν, όμως, που μπορεί να σας φυλάξει άπταιστους, και να σας στήσει μπροστά στη δόξα του, χωρίς ψεγάδι, με αγαλλίαση» (Ιούδα 1:24, Α’ Πέτρου 1:5, Ρωμαίους 16:25).

 

Δημήτριος Μάστορης