Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Το πιο χαρμόσυνο μήνυμα!

«...παιδί γεννήθηκε σε μας, γιός δόθηκε σε μας…» (Ησαΐας 9:6)

«...παιδί γεννήθηκε σε μας, γιός δόθηκε σε μας…» (Ησαΐας 9:6)

Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο πόνο, αγωνία, φόβο, εγκατάλειψη, κακοπάθεια, μίσος, ψέμα, αδιαφορία, πνευματικό σκοτάδι, θάνατο και καμία προοπτική για βελτίωση της κατάστασης. Αν υπάρχει κάτι που χρειάζεται απεγνωσμένα αυτός ο κόσμος είναι καλά και αληθινά νέα. Διαβάζουμε στο Λόγο του Θεού ότι σε μια τέτοια κατάσταση ο Θεός επισκέφτηκε τους ανθρώπους και τους ανήγγειλε το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Σωτήρα του κόσμου, του Ιησού Χριστού! Διαβάζουμε, «…σ’ αυτούς που κάθονταν σε γη σκιάς θανάτου, φως έλαμψε επάνω τους (Ησαΐας 9:2). Αργότερα, στο Ευαγγέλιο του Λουκά διαβάζουμε, «Και κοντά στην ίδια περιοχή υπήρχαν ποιμένες, που διανυχτέρευαν στα χωράφια, και φύλαγαν βάρδιες της νύχτας  στο κοπάδι τους. Και τότε, ένας άγγελος του Κυρίου φάνηκε σ’ αυτούς… Και ο άγγελος είπε σ’ αυτούς: Μη φοβάστε επειδή, δέστε, σας φέρνω ένα χαρμόσυνο μήνυμα μεγάλης χαράς, που θα είναι σε ολόκληρο τον λαό επειδή, σήμερα, στην πόλη του Δαβίδ, γεννήθηκε σε σας σωτήρας, που είναι ο Χριστός, ο Κύριος (Λουκάς 2:8-11).

Το πιο χαρμόσυνο μήνυμα στον κόσμο ήταν ότι ο Χριστός, ο Κύριος ήρθε ως Σωτήρας!

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι το μήνυμα της γέννησης του Σωτήρα δεν τους ενδιαφέρει προσωπικά, ούτε και σχετίζεται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Αυτό όμως φανερώνει ότι δεν έχουν καταλάβει τη σημασία αυτού του μηνύματος. Οι μόνοι άνθρωποι που χρειάζονται έναν Σωτήρα είναι εκείνοι που βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο και το γνωρίζουν (Ματθαίος 9:12). Και η αλήθεια είναι ότι, χωρίς τον Ιησού ως Σωτήρα, οι άνθρωποι θα χαθούν σύμφωνα με τη δίκαιη κρίση του Θεού (Ματθαίος 18:11, Λουκάς 19:10, Πράξεις 17:31, Ρωμαίους 2:2-3, Α’ Κορινθίους 15:17, Εφεσίους 2:5, Β’ Θεσσαλονικείς 1:8-10, Α’ Τιμόθεος 5:24, Εβραίους 6:2, 9:27,10:27, Α’ Πέτρου 4:17-18, Β’ Πέτρου 2:9, 3:7, Ιούδα 15). Κάποιοι μίλησαν κάποτε στον Ιησού για μερικούς Γαλιλαίους που δολοφονήθηκαν άγρια από τον Πιλάτο. Ο Ιησούς απάντησε ξεκάθαρα: «αν δεν μετανοείτε, όλοι παρόμοια θα απολεστείτε». Στη συνέχεια, περιέγραψε μια περίπτωση όπου κάποιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένας πύργος (του Σιλωάμ) έπεσε επάνω τους και επανέλαβε την προειδοποίησή Του: «αν δεν μετανοείτε, όλοι παρόμοια θα απολεστείτε» (βλ. Λουκάς 13: 1-5). Η μεγαλύτερη ανάγκη του κόσμου είναι ένας Σωτήρας που μπορεί να χαρίσει συγχώρεση, αποκατάσταση της σχέσης με το Θεό και αιώνια ζωή.

Το μήνυμα ότι γεννήθηκε Σωτήρας για τους ανθρώπους είναι το πιο χαρμόσυνο που θα μπορούσε να υπάρξει επειδή επικεντρώνεται στο πιο σημαντικό πρόσωπο της ιστορίας:

Α. Ο Ιησούς είναι ο Χριστός

Η λέξη σημαίνει «χρισμένος» (ενν. στα Εβραϊκά «Μεσσίας»). Αυτό σημαίνει ότι ο Ιησούς είναι αυτός που ο Πατέρας Θεός έχρισε και ανέθεσε την αποστολή σωτηρίας των ανθρώπων. Ήταν χρισμένος ως προφήτης για να κηρύξει το ευαγγέλιο, ως ιερέας για να προσφέρει τον εαυτό Tου ως θυσία για τις αμαρτίες μας και ως βασιλιάς για να βασιλεύει. Είναι ο μόνος που μπορεί να συνδιαλλάξει τους αμαρτωλούς ανθρώπους με τον Άγιο Θεό μέσω της αναμάρτητης ζωής Του (Ιωάννης 8:46, Β’ Κορινθίους 5:21, Εβραίους 4:15), του θυσιαστικού θανάτου Του (Μάρκος 10:45, Ιωάννης 8:46, 15:13, Ρωμαίους 5:6, Β’ Κορινθίους 5:21, Εφεσίους 5:2, Τίτος 2:14, Εβραίους 4:15, 9:28) και της ένδοξης ανάστασής Του (Ματθαίος 28:5-6, Μάρκος 16:6, Λουκάς 24:6-7).

Β. Ο Ιησούς είναι άνθρωπος

Ο Ιησούς γεννήθηκε στη Βηθλεέμ, δεν κατέβηκε από τον ουρανό με μια πλήρως ανεπτυγμένη σωματική μορφή. Συνελήφθη με θαυματουργικό τρόπο με την επισκίαση της παρθένου Μαρίας από το Άγιο Πνεύμα (Λουκάς 1:35) και ακολούθησε τα στάδια της ανθρώπινης ανάπτυξης όπως ακριβώς κάθε άλλο μωρό. Ως ένας «κοινός» άνθρωπος θα μπορούσε να βαστάξει τις αμαρτίες της ανθρωπότητας αποτελώντας αντιπροσωπευτικό μέλος της (Α΄ Κορινθίους 15:22).

Γ. Ο Ιησούς είναι ο Κύριος

Η ίδια λέξη χρησιμοποιείται στα εδ. Λουκάς 2:9, 22 και 23 και αναφέρεται στον ίδιο το Θεό. Ο Σωτήρας που γεννήθηκε στη Βηθλεέμ είναι ο Θεός σε ανθρώπινη σάρκα. Δεν ήταν μόνο άνθρωπος, ήταν ο Χριστός ο Κύριος, ο ενσαρκωμένος Θεός! Μόνο ο Θεός είναι δυνατός, ικανός και άγιος ώστε να αντιμετωπίσει πλήρως και οριστικά το πρόβλημα της αμαρτίας.

Ακόμη, το μήνυμα της γέννησης του Χριστού είναι το πιο χαρμόσυνο μήνυμα επειδή απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους: «…σας φέρνω ένα χαρμόσυνο μήνυμα μεγάλης χαράς, που θα είναι σε ολόκληρο τον λαό»

Δημήτριος Μάστορης