Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Αγώνας ζωής (Μέρος Α´)

«…αγωνιζόμενοι μαζί, με μια ψυχή, για την πίστη του ευαγγελίου» (Φιλιππησίους 1:27)

«…αγωνιζόμενοι μαζί, με μια ψυχή, για την πίστη του ευαγγελίου» (Φιλιππησίους 1:27)

Διαβάζουμε στο Λόγο του Θεού τα λόγια που απευθύνει ο απ. Παύλος στο Πνευματικό του παιδί, Τιμόθεο καθώς τον καλεί σε έναν αγώνα ζωής, «Αγωνίζου τον καλό αγώνα της πίστης, κράτα την αιώνια ζωή, στην οποία και προσκλήθηκες…» (Α’ Τιμόθεο 6:12). Ταυτόχρονα τα λόγια αυτά αφορούν όλους όσους αγαπούν τον Ιησού Χριστό αληθινά. Κάποια από τα κύρια χαρακτηριστικά του αγώνα αυτού όπως φαίνεται μέσα από τη Γραφή, είναι:

Ι. ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Ο αγώνας αυτός γίνεται ενάντια σε συνθήκες και επιρροές που τον κάνουν δύσκολο και θέτουν σε κίνδυνο την επιτυχή του κατάληξη.

Ενάντια στο διάβολο και τους αγγέλους του. Διαβάζουμε, «επειδή, η πάλη μας…[είναι] ενάντια στις αρχές, ενάντια στις εξουσίες, ενάντια στους κοσμοκράτορες του σκότους τούτου του αιώνα, ενάντια στα πνεύματα της πονηρίας στα επουράνια» (Εφεσίους 6:12), και, «…ο αντίδικός σας ο διάβολος περιτριγυρίζει, σαν ωρυόμενο λιοντάρι, ζητώντας ποιον να καταπιεί» (Α’ Πέτρου 5:8) και επίσης, «Υποταχθείτε, λοιπόν, στον Θεό αντισταθείτε στον διάβολο, και θα φύγει από σας» (Ιακώβου 4:7).

Ενάντια στο λάθος, στο ψέμα και τις πλάνες. Ο Λόγος του Θεού λέει ότι ο Χριστιανός πρέπει να αγωνιστεί σθεναρά για την πίστη που του παραδόθηκε: «Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω κάθε επιμέλεια να σας γράφω για την κοινή σωτηρία, αναγκάστηκα να σας γράψω, προτρέποντας στο να αγωνίζεστε για την πίστη, η οποία μια φορά για πάντα παραδόθηκε στους αγίους» (Ιούδα 1:3).

Ο απ. Παύλος ήταν ταγμένος στην επιβεβαίωση και την απολογία και την υπεράσπιση της αλήθειας του Ευαγγελίου καθώς διαβάζουμε, «…είστε όλοι εσείς, και στα δεσμά μου και στην απολογία, και στην επιβεβαίωση του ευαγγελίου, συγκοινωνοί μου στη χάρη» και «…είμαι ταγμένος σε απολογία του ευαγγελίου» (Φιλιππησίους 1:7, 17), «…για τους παρείσακτους ψευδάδελφους… στους οποίους ούτε προς στιγμήν δεν υποχωρήσαμε στο να υποταχθούμε, για να διαμείνει σε σας η αλήθεια του ευαγγελίου» (Γαλάτες 2:3-5, βλ. κ. Πράξεις 15:1-2).

Ενάντια στις σαρκικές επιθυμίες. Ο απ. Πέτρος γράφει για το μεγάλο αντίπαλο της ψυχής, «Αγαπητοί, σας παρακαλώ, ως ξένους και παρεπίδημους, να απέχετε από τις σαρκικές επιθυμίες, οι οποίες αντιμάχονται ενάντια στην ψυχή» (Α’ Πέτρου 2:11). Ο απ. Παύλος επίσης έγραψε για τον πόλεμο που μαίνεται μέσα στον άνθρωπο «…όμως, βλέπω μέσα στα μέλη μου έναν άλλο νόμο, που αντιμάχεται στον νόμο του νου μου, και με αιχμαλωτίζει στον νόμο της αμαρτίας, που είναι μέσα στα μέλη μου…» (Ρωμαίους 7:23-25). Οι επιθυμίες της σάρκας και του Πνεύματος δεν είναι απλά ασύμβατες αλλά ασυμβίβαστες και αντικρουόμενες (Γαλάτες 5:16-17).

Αγώνας ενάντια στις κοσμικές επιθυμίες

«Επειδή, φανερώθηκε η σωτήρια χάρη του Θεού προς όλους τούς ανθρώπους, η οποία μάς διδάσκει να αρνηθούμε την ασέβεια και τις κοσμικές επιθυμίες, και να ζήσουμε με σωφροσύνη και με δικαιοσύνη και με ευσέβεια στον παρόντα αιώνα…» (Τίτο 2:11-12, βλ κ. Α’ Ιωάννη 2:15-16).

ΙΙ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Η Γραφή δεν καλεί το Χριστιανό να αγωνιστεί έναν οποιονδήποτε αγώνα (Λουκάς 10:41) αλλά τον αγώνα που ονομάζει «καλό» επειδή γίνεται για τους σωστούς λόγους:

Γίνεται για λογαριασμό του Ιησού Χριστού. Ο αγώνας της πίστης είναι ένας αγώνας που ο Χριστός καλεί, ένας πόλεμος στον οποίο ο Χριστός «στρατολογεί» (βλ. Β’ Τιμόθεο 1:18): «Κανένας στρατευόμενος δεν εμπλέκεται στις βιοτικές υποθέσεις, για να αρέσει σ’ αυτόν που τον στρατολόγησε» (Β’ Τιμόθεο 2:4).

Γίνεται υπέρ του σωστού και του δίκαιου ενάντια στο πονηρό, χρησιμοποιώντας την πανοπλία του Θεού και τα όπλα της δικαιοσύνης: «…πάρτε στα χέρια σας την πανοπλία του Θεού, για να μπορέσετε να αντισταθείτε κατά την πονηρή ημέρα, και αφού καταπολεμήσετε τα πάντα, να σταθείτε» (βλ. Εφεσίους 6:13-17), «…με λόγο αλήθειας, με δύναμη Θεού με τα όπλα της δικαιοσύνης, τα δεξιά και τα αριστερά» (Β’ Κορινθίους 6:7, βλ. κ. Ρωμαίους 6:13).

Δοξάζει το Θεό. Όλες οι προσπάθειες κάθε αγωνιζόμενου γίνονται με γνώμονα τη δόξα του Θεού: «Κάθε ένας, ανάλογα με το χάρισμα που πήρε, υπηρετείτε ο ένας τον άλλον σύμφωνα μ’ αυτό… για να δοξάζεται σε όλα ο Θεός διαμέσου του Ιησού Χριστού, στον οποίο είναι η δόξα και η κυριαρχική εξουσία στους αιώνες των αιώνων. Αμήν» (Α’ Πέτρου 4:10-11, βλ. κ. Εφεσίους 3:20-21).

Στο επόμενο μέρος θα δούμε ακόμη ότι ο αγώνας αυτός είναι ένας αγώνας αληθινής πίστης δια του οποίου τελικά ο αγωνιζόμενος να δυνηθεί να κρατήσει την αιώνια ζωή στην οποία προσκλήθηκε.

 

Δημήτριος Μάστορης