Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Ποιος μπορεί να σωθεί; (Α´ μέρος)

 «Και όταν το άκουσαν οι μαθητές του, εκπλήττονταν υπερβολικά, λέγοντας: Ποιος μπορεί, λοιπόν, να σωθεί;»  (Ματθαίος 19:25)

 «Και όταν το άκουσαν οι μαθητές του, εκπλήττονταν υπερβολικά, λέγοντας: Ποιος μπορεί, λοιπόν, να σωθεί;»  (Ματθαίος 19:25)

Ο Λόγος του Θεού λέει ότι, αν η σωτηρία βασιζόταν τις προσπάθειες του ανθρώπου, κανείς δεν θα μπορούσε να σωθεί: «δεδομένου ότι, όλοι αμάρτησαν, και στερούνται τη δόξα τού Θεού» (Ρωμαίους 3:23). Ακόμη, στον Ψαλμό 143:2 διαβάζουμε, «μπροστά σoυ δεν θα δικαιωθεί κανένας άνθρωπος πoυ ζει» και στην επιστολή προς Ρωμαίους διαβάζουμε, «Δεν υπάρχει δίκαιος ούτε ένας» (Ρωμαίους 3:10). Ο Ιησούς Χριστός κηρύττοντας στους μαθητές Του, είπε: «…Σας διαβεβαιώνω ότι, δύσκολα ένας πλούσιος θα μπει μέσα στη βασιλεία των ουρανών. Και σας ξαναλέω: Ευκολότερο είναι να περάσει μια καμήλα από βελονότρυπα, παρά ένας πλούσιος να μπει μέσα στη βασιλεία τού Θεού» (Ματθαίος 19:23). Τότε έκπληκτοι οι μαθητές ρώτησαν «Ποιος μπορεί, λοιπόν, να σωθεί; Και ο Ιησούς, καθώς τους κοίταξε καλά, τους είπε: Για τους ανθρώπους αυτό είναι αδύνατον, για τον Θεό, όμως, όλα είναι δυνατά (βλ. Ματθαίος 19:23-26).

Ο Ιησούς Χριστός λέει πάντα την αλήθεια και, πράγματι, βλέπουμε μέσα στο Λόγο του Θεού ότι μπορούν να σωθούν άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα και μάλιστα ανεξάρτητα από την προσωπική τους κατάσταση, την κοινωνική τους θέση ή το ποινικό τους μητρώο όπως για παράδειγμα…

ΟΙ ΕΥΣΕΒΕΙΣ

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η κατηγορία των ευσεβών ανθρώπων δεν έχει κάποια δυσκολία στη δυνατότητα σωτηρίας αφού είναι ήδη σε μια σωστή Πνευματική θέση. Στην πράξη όμως, όλοι οι άνθρωποι απέχουν από την αιώνια ζωή και πάντοτε απαιτείται η ουράνια παρέμβαση για να λάβουν τη δωρεά της σωτηρίας δια της πίστης στον Ιησού Χριστό. Διαβάζουμε για τον Ρωμαίο εκατόνταρχο, Κορνήλιο, ο οποίος ήταν «….ευσεβής και φοβούμενος τον Θεό μαζί με ολόκληρη την οικογένειά του… είδε φανερά διαμέσου οράματος… έναν άγγελο του Θεού, ότι μπήκε μέσα προς αυτόν και του είπε… Οι προσευχές σου και οι ελεημοσύνες σου ανέβηκαν σε υπόμνηση μπροστά στον Θεό» (Πράξεις 10:2-4). Ο άγγελος είπε στον Κορνήλιο να φωνάξει τον απ. Πέτρο για να του μιλήσει. Όταν ο απ. Πέτρος ήρθε και καθώς μιλούσε τα λόγια σωτηρίας, «…το Πνεύμα το Άγιο ήρθε επάνω σε όλους αυτούς που άκουγαν τον λόγο». Έπειτα, ο απ. Πέτρος, «…τους πρόσταξε να βαπτιστούν στο όνομα του Κυρίου» (βλ. Πράξεις 10:45-48). Συναφής επίσης είναι η περίπτωση της Λυδίας που ήταν «πωλήτρια πορφύρας, από την πόλη των Θυατείρων, η οποία σεβόταν τον Θεό… της οποίας ο Κύριος διάνοιξε την καρδιά για να προσέχει σ’ εκείνα που μιλούσε ο Παύλος» (βλ. Πράξεις 16:14-15) με αποτέλεσμα να λάβει τη σωτηρία!

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ

Διαβάζουμε στη Γραφή για τον Αιθίοπα οικονομικό διαχειριστή της βασίλισσας της Κανδάκης: «Και ένας άγγελος του Κυρίου μίλησε στον Φίλιππο, λέγοντας: Σήκω, και πήγαινε… στον δρόμο που κατεβαίνει από την Ιερουσαλήμ στη Γάζα… Και ξάφνου, ένας άνθρωπος Αιθίοπας, ευνούχος, άρχοντας της Κανδάκης, της βασίλισσας των Αιθιόπων, που ήταν επιτηρητής σε όλους τους θησαυρούς της, αυτός είχε έρθει για να προσκυνήσει στην Ιερουσαλήμ». Ο Αιθίοπας αξιωματούχος, επιστρέφοντας, καθισμένος επάνω στην άμαξά του, διάβαζε τον προφήτη Ησαΐα. Τότε, το Πνεύμα είπε στον Φίλιππο: «Πλησίασε, και προσκολλήσου σ’ αυτή την άμαξα». Υπακούοντας ο Φίλιππος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία, «ανοίγοντας το στόμα του, και αρχίζοντας από τούτη τη γραφή ευαγγελίστηκε σ’ αυτόν τον Ιησού. Και καθώς εξακολουθούσαν τον δρόμο, ήρθαν σε κάποιον τόπο με νερό και ο ευνούχος λέει: Δες, νερό τι με εμποδίζει να βαπτιστώ; Και ο Φίλιππος είπε: Αν πιστεύεις με όλη σου την καρδιά, μπορείς. Και αποκρινόμενος είπε: Πιστεύω ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός του Θεού… και κατέβηκαν και οι δύο στο νερό, ο Φίλιππος και ο ευνούχος και τον βάπτισε» (βλ. Πράξεις 8:26-38).

ΟΙ ΜΑΓΟΙ

Διαβάζουμε για την περίπτωση που Σίμωνα του μάγου στη Σαμάρεια: «Στην πόλη προϋπήρχε κάποιος άνθρωπος, που ονομαζόταν Σίμωνας, κάνοντας μαγείες, και εκπλήττοντας τον λαό της Σαμάρειας, λέγοντας για τον εαυτό του ότι είναι κάποιος μεγάλος στον οποίο όλοι έδιναν προσοχή, από μικρόν μέχρι μεγάλον, λέγοντας: Αυτός είναι η μεγάλη δύναμη του Θεού. Του έδιναν, μάλιστα, προσοχή επειδή, για πολύν καιρό, τους είχε καταπλήξει με τις μαγείες. Όταν, όμως, πίστεψαν στον Φίλιππο, που ευαγγελιζόταν τα αναφερόμενα στη βασιλεία του Θεού, και το όνομα του Ιησού Χριστού, βαπτίζονταν και άνδρες και γυναίκες. Και ο ίδιος ο Σίμωνας, μάλιστα, πίστεψε, και αφού βαπτίστηκε έμενε πάντοτε μαζί με τον Φίλιππο…» (Πράξεις 8:9-13).


Δημήτριος Μάστορης