Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Ποιος μπορεί να σωθεί; (B´ μέρος)

«…οι μαθητές του, εκπλήττονταν υπερβολικά, λέγοντας Ποιος μπορεί, λοιπόν, να σωθεί;»  (Ματθαίος 19:25)

«…οι μαθητές του, εκπλήττονταν υπερβολικά, λέγοντας Ποιος μπορεί, λοιπόν, να σωθεί;»  (Ματθαίος 19:25)

Διαβάζουμε στη Γραφή ότι ο Θεός, «…θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι, και να ‘ρθουν στην επίγνωση της αλήθειας» (Α’ Τιμόθεο 2:4). Είδαμε στο προηγούμενο μέρος κάποια παραδείγματα σωζόμενων: οι (ήδη) ευσεβείς και θρησκευόμενοι αλλά όχι στην ορθή/ακριβή Πνευματική βάση (ο Ρωμαίος εκατόνταρχος Κορνήλιος, η Λυδία από τα Θυάτειρα), ο αξιωματούχος οικονομικός διαχειριστής του βασιλείου της Κανδάκης αλλά και ο ενασχολούμενος με μαγείες, Σίμωνας! Συνεχίζοντας, βλέπουμε στο Λόγο του Θεού περισσότερα παραδείγματα σωζόμενων…

ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ. Διαβάζουμε για τον εγκλεισμό του απ. Παύλου και του Σίλα στη φυλακή για χάρη του ευαγγελίου: «…ξαφνικά έγινε μεγάλος σεισμός… κι αμέσως άνοιξαν όλες οι θύρες, και λύθηκαν απ’ όλους τα δεσμά. Και όταν ο δεσμοφύλακας ξύπνησε, και είδε ανοιγμένες τις θύρες της φυλακής, έσυρε μια μάχαιρα, και επρόκειτο να αυτοθανατωθεί, νομίζοντας ότι οι δέσμιοι είχαν φύγει» (Πράξεις 16:25-27). Η αγάπη του Θεού όμως δεν περιορίστηκε στη φροντίδα των Παύλου και Σίλα, αλλά αγκάλιασε και το δεσμοφύλακά τους: «…ο Παύλος έκραξε… Μη πράξεις τίποτε κακό στον εαυτό σου επειδή, όλοι είμαστε εδώ… και [ο φύλακας] κατατρομαγμένος… είπε: Κύριοι, τι πρέπει να κάνω για να σωθώ; … και ευφράνθηκε με ολόκληρη την οικογένειά του, καθώς πίστεψε στον Θεό» (βλ. Πράξεις 16:28-34).

ΟΙ ΕΞΑΠΑΤΗΜΕΝΟΙ. Εκτός από το Σίμωνα το μάγο που σώθηκε από το κήρυγμα του απ. Φίλιππου, σώθηκαν επίσης και εκείνοι που είχαν εξαπατηθεί από τις μαγείες του Σίμωνα: «Όταν, όμως, πίστεψαν στον Φίλιππο, που ευαγγελιζόταν τα αναφερόμενα στη βασιλεία του Θεού, και το όνομα του Ιησού Χριστού, βαπτίζονταν και άνδρες και γυναίκες».

ΟΙ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΙ. Διαβάζουμε στη Γραφή την πικρή αλήθεια της απέλπιδας κατάστασης που βρίσκονται οι άνθρωποι μακριά από το Θεό: «εκείνο τον καιρό, ήσασταν χωρίς Χριστό… μη έχοντας ελπίδα, και ήσασταν στον κόσμο χωρίς Θεό» (Εφεσίους 2:12). Και αυτοί όμως μπορούν να σωθούν: «τώρα, όμως… εσείς που άλλοτε ήσασταν μακριά, γίνατε κοντά διαμέσου του αίματος του Χριστού» (Εφεσίους 2:13).

ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ. Οι δέσμιοι της αμαρτίας δεν εξαιρούνται από την αγάπη του Θεού και την επιθυμία Του να σωθούν: «Ευχαριστία, όμως, ανήκει στον Θεό, επειδή υπήρχατε δούλοι της αμαρτίας, πλην υπακούσατε από καρδιάς στον τύπο της διδασκαλίας, στον οποίο και παραδοθήκατε. Και αφού ελευθερωθήκατε από την αμαρτία, γίνατε δούλοι στη δικαιοσύνη» (Ρωμαίους 6:17-18).

ΟΙ ΑΠΟΠΛΑΝΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. Διαβάζουμε, «Αδελφοί, αν κάποιος ανάμεσά σας αποπλανηθεί από την αλήθεια, και κάποιος άλλος τον φέρει πίσω, ας ξέρει ότι, αυτός που έφερε πίσω έναν αμαρτωλό από την πλάνη του δρόμου του, θα σώσει μια ψυχή από τον θάνατο, και θα σκεπάσει πλήθος αμαρτιών» (Ιακώβου 5:19-20).

ΟΙ ΑΔΙΚΟΙ, ΠΟΡΝΟΙ, ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ, ΜΟΙΧΟΙ, ΚΙΝΑΙΔΟΙ, ΑΡΣΕΝΟΚΟΙΤΕΣ, ΚΛΕΦΤΕΣ, ΠΛΕΟΝΕΚΤΕΣ, ΜΕΘΥΣΟΙ, ΚΑΚΟΛΟΓΟΙ, ΑΡΠΑΓΕΣ. Διαβάζουμε: «Ή, δεν ξέρετε ότι οι άδικοι δεν θα κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού; Μη πλανιέστε ούτε πόρνοι ούτε ειδωλολάτρες ούτε μοιχοί ούτε κίναιδοι ούτε αρσενοκοίτες ούτε κλέφτες ούτε πλεονέκτες ούτε μέθυσοι ούτε κακολόγοι ούτε άρπαγες δεν θα κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού. Και μερικοί υπήρξατε τέτοιοι αλλά λουστήκατε, αλλά αγιαστήκατε, αλλά δικαιωθήκατε…» (Α’ Κορινθίους 6:9-11).

ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ. Οι αλλόδοξοι και -θέσει- ενάντιοι στο Χριστιανικό μήνυμα θρησκευτικοί αξιωματούχοι, μπορούν και αυτοί να σωθούν: «Και ο αρχισυνάγωγος Κρίσπος πίστεψε στον Κύριο μαζί με ολόκληρη την οικογένειά του...» (Πράξεις 18:8).

ΟΙ ΔΙΩΚΤΕΣ. Οι διώκτες του Χριστιανισμού μπορούν επίσης να σωθούν (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον απ. Παύλο): «Ο δε Σαύλος, πνέοντας ακόμα από απειλή και φόνο ενάντια στους μαθητές του Κυρίου… καθώς πορευόταν… άστραψε γύρω του φως από τον ουρανό… άκουσε μια φωνή να του λέει... Εγώ είμαι ο Ιησούς, τον οποίο εσύ καταδιώκεις… Εκείνος δε τρέμοντας, και ενώ έγινε έκθαμβος, είπε: Κύριε, τι θέλεις να κάνω;» (βλ. Πράξεις 9:1-9:6).

ΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ. Ο απ. Πέτρος στο κήρυγμά του κατηγορεί ευθέως τους ακούοντες ότι σκότωσαν το Χριστό αλλά ακόμα και αυτό το γεγονός, δεν στέκεται εμπόδιο στη δυνατότητα για σωτηρία: «Άνδρες Ισραηλίτες… τον Ιησού τον Ναζωραίο… με άνομα χέρια, αφού τον σταυρώσατε, τον θανατώσατε… Και όταν τα άκουσαν αυτά, η καρδιά τους ήρθε σε κατάνυξη, και είπαν στον Πέτρο και στους υπόλοιπους αποστόλους: Τι πρέπει να κάνουμε, άνδρες αδελφοί; Και ο Πέτρος είπε σ’ αυτούς: Να μετανοήσετε, και κάθε ένας από σας να βαπτιστεί στο όνομα του Ιησού Χριστού, σε άφεση αμαρτιών και θα λάβετε τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος» (βλ. Πράξεις 2:22-38).

 

Δημήτριος Μάστορης