Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Μάθετε από εμένα (Δ’ Μέρος)

«…μάθετε από μένα επειδή, είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά…» (Ματθαίος 11:29)Αναμφισβήτητα ζούμε σε μια εποχή εντυπωσιακής προόδου και επιτευγμάτων και η γνώση έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι συνθήκες της εποχής μας παραπέμπουν στα γραπτά του Προφήτη Δανιήλ όταν του είπε ο άγγελος «Κι εσύ, Δανιήλ, κλείσε με ασφαλή τρόπο αυτά τα λόγια, και σφράγισε το βιβλίο, μέχρι τον έσχατο καιρό τότε, πολλοί θα περιτρέχουν, και η γνώση θα πληθυνθεί» (Δανιήλ 12:4).

mathete

«…μάθετε από μένα επειδή, είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά…» (Ματθαίος 11:29)Αναμφισβήτητα ζούμε σε μια εποχή εντυπωσιακής προόδου και επιτευγμάτων και η γνώση έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι συνθήκες της εποχής μας παραπέμπουν στα γραπτά του Προφήτη Δανιήλ όταν του είπε ο άγγελος «Κι εσύ, Δανιήλ, κλείσε με ασφαλή τρόπο αυτά τα λόγια, και σφράγισε το βιβλίο, μέχρι τον έσχατο καιρό τότε, πολλοί θα περιτρέχουν, και η γνώση θα πληθυνθεί» (Δανιήλ 12:4).

Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι μέσα από όλον αυτόν τον τεράστιο όγκο πληροφορίας που είναι πια διαθέσιμος, το σημαντικότερο είναι να αποκτήσει κανείς τη γνώση του προσώπου και του έργου του Ιησού Χριστού του υιού του ζωντανού Θεού. Στη μελέτη μας έως τώρα, στο ερώτημα ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ο Χριστός είδαμε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού, η οριστική και ολοκληρωμένη έκφραση της βουλής του Θεού, ο σωτήρας και λυτρωτής του κόσμου και τελικά θα είναι και ο κριτής του κόσμου. Ακόμη, στο ερώτημα ΓΙΑΤΙ ΗΡΘΕ ο Χριστός στον κόσμο αυτό, είδαμε στη Γραφή ότι ήρθε για να κάνει το θέλημα του Πατέρα Θεού, για να βρει και να σώσει τον αμαρτωλό και να πεθάνει υπέρ όλων των ανθρώπων, για να πληροφορήσει την αλήθεια, για να εκπληρώσει το Μωσαϊκό Νόμο και για να αποκτήσει την εκκλησία Του. Έπειτα, στο ΤΙ ΚΑΝΕΙ και ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ο Χριστός είδαμε ότι ο Ιησούς τώρα βασιλεύει και μεσιτεύει για τους πιστούς, ενώ σύντομα θα επιστρέψει για να παραλάβει την εκκλησία Του, θα κρίνει την οικουμένη με δικαιοσύνη, θα εκδικηθεί την ανυπακοή, θα ανταμείψει την πιστότητα και θα παραδώσει τη βασιλεία στον Πατέρα Θεό.

Ολοκληρώνοντας αυτήν την πολύ σύντομη μελέτη, οφείλουμε να απαντήσουμε στο ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ σύμφωνα με τι θέλει ο Χριστός από αυτόν. Διαβάζουμε ότι ο άνθρωπος πρέπει…

Να κάνει το θέλημα του πατέρα Θεού

Ο Ιησούς Χριστός κήρυξε στους μαθητές Του, «Δεν θα μπει μέσα στη βασιλεία των ουρανών καθένας που λέει σε μένα: Κύριε, Κύριε αλλ’ αυτός που πράττει το θέλημα του Πατέρα μου, ο οποίος είναι στους ουρανούς» (Ματθαίος 7:21, βλ. κ. 12:50, Λουκάς 11:28, Ιωάννης 6:40, Ρωμαίους 12:2, Α’ Θεσσαλονικείς 4:3, 5:18).

Να αγαπάει και να υπακούει το Χριστό

Ο Ιησούς Χριστός είπε, «Αν με αγαπάτε, φυλάξτε τις εντολές μου» (Ιωάννης 14:15) και, «Εκείνος που έχει τις εντολές μου και τις τηρεί, εκείνος είναι που με αγαπάει και εκείνος που με αγαπάει, θα αγαπηθεί από τον Πατέρα μου και εγώ θα τον αγαπήσω, και σ’ αυτόν  θα φανερώσω τον εαυτό μου» (βλ. Ιωάννης 14:21-4, 15:10-14, Α’ Κορινθίους 16:22).

Να μετανοεί και να πιστεύει στο Ευαγγέλιο

Διαβάζουμε, «Από τότε ο Ιησούς άρχισε να κηρύττει και να λέει: Μετανοείτε επειδή, πλησίασε η βασιλεία των ουρανών (Ματθαίος 4:17, βλ. κ. Μάρκος 1:14-15, 16:16), και, «…ήρθαν μερικοί αναγγέλλοντας σ’ αυτόν για τους Γαλιλαίους, το αίμα των οποίων ο Πιλάτος ανέμιξε με τις θυσίες τους. Και ο Ιησούς, απαντώντας, είπε σ’ αυτούς: Νομίζετε ότι αυτοί οι Γαλιλαίοι… ή, εκείνοι οι 18, επάνω στους οποίους έπεσε ο πύργος στον Σιλωάμ, και τους θανάτωσε… ήσαν περισσότερο αμαρτωλοί από όλους τους ανθρώπους, που κατοικούν στην Ιερουσαλήμ; Όχι, σας λέω αλλά, αν δεν μετανοείτε, όλοι παρόμοια θα απολεστείτε» (Λουκάς 13:1-5, βλ. κ. 24:47, Ματθαίος 3:2, Πράξεις 3:19, 17:30).

Να βαπτιστεί

Μετά την ανάστασή του ο Ιησούς Χριστός είπε στους μαθητές του, «…Πηγαίνετε σε όλο τον κόσμο, και κηρύξτε το ευαγγέλιο σε όλη την κτίση. Μάρκος 16:16 Όποιος πιστέψει και βαπτιστεί, θα σωθεί όποιος, όμως, απιστήσει, θα κατακριθεί» (Μάρκος 16:15-16, βλ. κ. Ματθαίος 28:19, Πράξεις 2:41).

Να ομολογεί την πίστη του στο πρόσωπο του Χριστού

Ο Κύριος είπε, «Καθένας, λοιπόν, που θα με ομολογήσει μπροστά στους ανθρώπους, θα τον ομολογήσω και εγώ μπροστά στον Πατέρα μου που είναι στους ουρανούς» (Ματθαίος 10:32, βλ. κ. Ψαλμοί 119:46, Ρωμαίους 10:9-10, Β’ Τιμόθεο 1:8).

Να παραμείνει πιστός μέχρι τέλους

Ο αναστημένος Ιησούς είπε, «Μη φοβάσαι τίποτε από όσα πρόκειται να πάθεις πρόσεξε, ο διάβολος πρόκειται να βάλει μερικούς από σας σε φυλακή, για να δοκιμαστείτε και θα έχετε θλίψη δέκα ημερών. Γίνε πιστός μέχρι θανάτου, και θα σου δώσω το στεφάνι της ζωής» (Αποκάλυψη 2:10, βλ. κ. Ματθαίος 10:22, 24:13, Μάρκος 13:13, Β’ Τιμόθεο 4:7-8).

Δημήτριος Μάστορης