Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Τι ώρα είναι; (Α' Μέρος)

 «…Δίδαξέ μας να μετράμε έτσι τις ημέρες μας, ώστε να προσκολλούμε τις καρδιές μας στη σοφία.» (Ψαλμοί 90:12)

τι ωρα ειναι

 «…Δίδαξέ μας να μετράμε έτσι τις ημέρες μας, ώστε να προσκολλούμε τις καρδιές μας στη σοφία.» (Ψαλμοί 90:12)

 Η ερώτηση «τι ώρα είναι» είναι ίσως η πιο συχνή ερώτηση που κάνουν οι άνθρωποι μεταξύ τους ή που αναρωτιούνται στον εαυτό τους. Υπάρχουν πολλές σωστές απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση όπως επίσης και πολλές λανθασμένες. Μέσα από το λόγο του Θεού διαβάζουμε ότι ο Θεός με πολλούς τρόπους απαντά σε αυτή την ερώτηση, «τι ώρα είναι» και οι απαντήσεις του Θεού είναι πάντοτε στοχευμένες ώστε να μπορεί ο άνθρωπος να αντιληφθεί τις συνθήκες γύρω του και να πάρει έγκαιρα τις σωστές αποφάσεις.

Διαβάζουμε λοιπόν τις απαντήσεις της Αγίας Γραφής στην ερώτηση «τι ώρα είναι»

Α. Η ώρα είναι «τώρα»

Από τεχνική άποψη, οι σωστές απαντήσεις στην ερώτηση «τι ώρα είναι» μπορεί να είναι διαφορετικές και εξαρτώνται από το πλαίσιο αναφοράς της μέτρησης του χρόνου στην κάθε περίπτωση. Στην πραγματικότητα όμως, η απαράλλακτα σωστή απάντηση είναι πάντα η ίδια: «Η ώρα είναι τώρα». Το «Τώρα» είναι η ώρα που έχει ο άνθρωπος για να ζήσει τη ζωή του, να κάνει το θέλημα του Θεού και να προετοιμαστεί για την αιωνιότητα.

(1) «Τώρα» είναι καιρός ευπρόσδεκτος, «Τώρα» είναι ημέρα σωτηρίας: Διαβάζουμε, «…να, τώρα είναι καιρός ευπρόσδεκτος, να, τώρα είναι ημέρα σωτηρίας» (βλ. Β’ Κορινθίους 6:2, Ησαΐας 49:8).

(2) Τα πάντα είναι έτοιμα

Έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου: Ο απ. Παύλος γράφει, «…όταν, όμως, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ο Θεός εξαπέστειλε τον Υιό του, ο οποίος γεννήθηκε από γυναίκα και υποτάχθηκε στον νόμο για να εξαγοράσει αυτούς που ήσαν κάτω από τον νόμο, ώστε να λάβουμε την υιοθεσία» (Γαλάτες 4:4-5).

Ο Ιησούς Χριστός έχει προσκαλέσει όλους τους ανθρώπους κοντά Του: «Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είστε φορτωμένοι, και εγώ θα σας αναπαύσω. Σηκώστε επάνω σας τον ζυγό μου, και μάθετε από μένα επειδή, είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά και θα βρείτε ανάπαυση μέσα στις ψυχές σας. Επειδή, ο ζυγός μου είναι καλός, και το φορτίο μου ελαφρύ» (Ματθαίος 11:28-30). Η πρόσκληση του Θεού είναι πρόσκληση ζωής, χαράς και συμμετοχής σε γαμήλια γιορτή (βλ. Ματθαίος 22:1-10).

Η εκκλησία του Χριστού έχει εγκαθιδρυθεί: Είπε ο Χριστός, «Και εγώ, μάλιστα, σου λέω ότι: Εσύ είσαι ο Πέτρος, και επάνω σ’ αυτή την πέτρα θα κτίσω την εκκλησία μου και πύλες άδη δεν θα υπερισχύσουν εναντίον της» (Ματθαίος 16:18).

Όσοι σώζονται προστίθενται σε αυτό το άγιο σώμα/οικοδόμημα: «…Και ο Κύριος πρόσθετε καθημερινά στην εκκλησία αυτούς που σώζονταν» (Πράξεις 2:47).

(3) Το Ευαγγέλιο έχει αποκαλυφθεί

Η αλήθεια και η δύναμη του Ευαγγελίου τέθηκαν σε ισχύ με το θάνατο και την ανάσταση του Ιησού Χριστού: Διαβάζουμε, «Επειδή, όπου υπάρχει διαθήκη, είναι ανάγκη να υπάρχει ο θάνατος εκείνου που έκανε τη διαθήκη δεδομένου ότι, η διαθήκη είναι ισχυρή για όσους έχουν πεθάνει επειδή, ποτέ δεν ισχύει ενόσω ο διαθέτης ζει» (Εβραίους 9:16-17).

Είναι η δύναμη του Θεού για σωτηρία σε κάθε έναν που πιστεύει: Ο απ. Παύλος γράφει, «Επειδή, δεν ντρέπομαι, βέβαια, το ευαγγέλιο του Χριστού για τον λόγο ότι, είναι δύναμη Θεού προς σωτηρία σε κάθε έναν που πιστεύει, και στον Ιουδαίο, πρώτα, και στον Έλληνα» (Ρωμαίους 1:16). Το ευαγγέλιο περιέχει όλα τα απαραίτητα για την ζωή και την ευσέβεια (βλ. Β’ Πέτρου 1:3).

(4) Το «Τώρα» είναι ίσως ο μόνος χρόνος που έχει απομείνει στον κάθε άνθρωπο

Σε κανέναν δεν έχει δοθεί υπόσχεση για το αύριο ούτε και δυνατότητα επιστροφής στο χθες. Η συντομία και η αβεβαιότητα της ζωής είναι πάντα παρούσες πραγματικότητες που πρέπει να αναγνωριστούν από κάθε άνθρωπο. Διαβάζουμε, «Ελάτε, τώρα, εσείς που λέτε: Σήμερα ή αύριο θα πάμε σ’ αυτή την πόλη… οι οποίοι δεν ξέρετε το τι θα συμβεί αύριο επειδή, ποια είναι η ζωή σας; Είναι, πραγματικά, ατμός που φαίνεται για λίγο, και έπειτα εξαφανίζεται» (Ιακώβου 4:13), και, «Οι ημέρες του ανθρώπου είναι σαν το χορτάρι σαν το άνθος του χωραφιού, έτσι ανθίζει επειδή, ο άνεμος περνάει από πάνω του, και δεν υπάρχει πλέον και ο τόπος του δεν το γνωρίζει πλέον» (Ψαλμοί 103:15).

Στο επόμενο μέρος θα δούμε περισσότερα για το πώς απαντά η Αγία Γραφή στην ερώτηση «τι ώρα είναι»…

Δημήτριος Μάστορης