Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Ανατολή από τον ουρανό

«Εγώ φως ήρθα στον κόσμο, για να μη μείνει μέσα στο σκοτάδι καθένας που πιστεύει σε μένα» (Ιωάννης 12:46)

«Εγώ φως ήρθα στον κόσμο, για να μη μείνει μέσα στο σκοτάδι καθένας που πιστεύει σε μένα» (Ιωάννης 12:46)

Τα γεγονότα σχετικά με τη γέννηση του Ιησού Χριστού είναι θαυμαστά και περιγράφονται στην Αγία Γραφή με απλό και άμεσο τρόπο (Ματθαίος κεφ. 1, Λουκάς κεφ. 1,2) .Στο κατά Λουκά Ευαγγέλιο διαβάζουμε ότι ο Ζαχαρίας ο ιερέας αφού γίνεται πλήρης με το Άγιο Πνεύμα και δοξολογώντας τον Θεό προφητεύει για τον ερχόμενο Μεσσία (Λουκάς 1:68-75). Έπειτα προφητεύει σχετικά με το γιο του, Ιωάννη, (Λουκάς 1:76-78α) και καταλήγει αναφερόμενος σε κάποια «Ανατολή από ψηλά» (1:78β-79): «Κι εσύ, παιδάκι, προφήτης του Υψίστου θα ονομαστείς επειδή, θα προπορευτείς πριν από το πρόσωπο του Κυρίου, για να ετοιμάσεις τους δρόμους του, στο να δώσεις γνώση σωτηρίας στον λαό του, διαμέσου της άφεσης των αμαρτιών τους, από σπλάχνα ελέους του Θεού μας, με τα οποία μας επισκέφθηκε, ανατολή από ψηλά, για να φωτίσει εκείνους που κάθονται σε σκοτάδι και σε σκιά θανάτου, ώστε να κατευθύνει τα πόδια μας σε δρόμο ειρήνης» (Λουκάς 1:76-79). Η φράση «Ανατολή από ψηλά» είναι ασφαλώς ευθεία αναφορά στον Κύριο Ιησού Χριστό. Ο Ιησούς απεικονίζεται όπως ο ήλιος που ανατέλλει σε έναν κόσμο που βρίσκεται στο σκοτάδι. Στον προφητικό λόγο διαβάζουμε, «Ο λαός, που περπατούσε μέσα σε σκοτάδι, είδε ένα μεγάλο φως, σ’ αυτούς που κάθονταν σε γη σκιάς θανάτου, φως έλαμψε επάνω τους» (Ησαΐας 9:2, Ματθαίος 4:16).

Η γέννηση του Χριστού είναι μια Ανατολή της οποίας το φως έλαμψε ευεργετικά με πολλούς τρόπους επειδή είναι...

ΦΩΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
  ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

Διαβάζουμε ότι αυτή η ουράνια Ανατολή της γέννησης του Χριστού ήρθε κατ’ αρχήν για «να φωτίσει εκείνους που κάθονται σε σκοτάδι». Ο Θεός δεν έστειλε τον Υιό Του στον κόσμο εν μέσω μιας μεγάλης πνευματικής αναζωπύρωσης, τον έστειλε σε έναν κόσμο που παράδερνε στο σκοτάδι. Θα μπορούσε κανείς εύκολα να παρατηρήσει ότι τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά στη σημερινή εποχή. Μολονότι υπάρχει περισσότερο φως διαθέσιμο καθώς ο Λόγος του Θεού έχει διαδοθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, το σκοτάδι μοιάζει βαθύτερο από ποτέ. Αυτό συμβαίνει επειδή, «οι άνθρωποι αγάπησαν το σκοτάδι περισσότερο παρά το φως για τον λόγο ότι, τα έργα τους ήσαν πονηρά» (Ιωάννης 3:19). Τα καλά νέα όμως είναι ότι ο Ιησούς Χριστός ήρθε να φέρει φως στον κόσμο και ο Θεός καλεί όσους πιστεύουν στο Υιό Του, στο θαυμαστό αυτού φως: «Εσείς, όμως, είστε… λαός τον οποίο ο Θεός απέκτησε, για να εξαγγείλετε τις αρετές εκείνου, ο οποίος σας κάλεσε από το σκοτάδι στο θαυμαστό του φως» (Α΄ Πέτρου 2:9, βλ. κ. Κολοσσαείς 1:13, Β΄ Κορινθίους 4:6).

ΦΩΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
  Σ’ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΥΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Όπως διαβάζουμε στη Γραφή, η ανατολή της γέννησης του Χριστού ήρθε να λάμψει στο ανθρώπινο γένος, «…για να… ελευθερώσει εκείνους, όσους εξαιτίας του φόβου του θανάτου ήσαν σε ολόκληρη τη ζωή υποκείμενοι στη δουλεία» (Εβραίους 2:14-15, βλ. κ. 9:27). Πλέον, ο άνθρωπος που πιστεύει στον Χριστό δεν χρειάζεται να ζει πλέον τη σκιά του θανάτου επειδή ξέρει ότι ο Κύριος Ιησούς θριάμβευσε κατά του θανάτου για όλους τους ανθρώπους (Β΄ Κορινθίους 5:15). Για τα παιδιά του Θεού που ζουν κάτω από το φως της «εξ ύψους ανατολής» ο θάνατος δεν είναι το τραγικό τέλος αλλά η ένδοξη αφετηρία της φανέρωσης της ελευθερίας της δόξας τους από τον Κύριο (Ρωμαίους 8:21, βλ. κ. Ματθαίος 28:1-6, Α΄ Κορινθίους 15:53-58, Ψαλμοί 23:4, Ψαλμοί 116:15, Β΄ Τιμόθεο 4:6-8). Ο Χριστός είπε, «…καθένας που ζει και πιστεύει σε μένα, δεν πρόκειται να πεθάνει στον αιώνα» (Ιωάννης 11:26, βλ. κ. 5:24) και, «…όποιος ακολουθεί εμένα… θα έχει το φως της ζωής» (Ιωάννης 8:12).

ΦΩΣ ΤΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
  ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Ο άνθρωπος έχοντας απομακρυνθεί από την κοινωνία του με το Θεό και έχοντας χάσει το Πνευματικό φως, δεν μπορεί να διακρίνει αλλά ούτε και να περπατήσει στους δρόμους της ευλογίας και της ωφέλειάς του. Διαβάζουμε, «Όλοι εμείς πλανηθήκαμε σαν πρόβατα στραφήκαμε κάθε ένας στον δικό του δρόμο…» (Ησαΐας 53:6) και, «Υπάρχει δρόμος, που φαίνεται στον άνθρωπο σωστός, αλλά τα τέλη του είναι δρόμοι θανάτου» (Παροιμίες 16:25). Ο Χριστός όμως που γεννήθηκε ανατολή από τον ουρανό είπε, «…Εγώ είμαι το φως του κόσμου όποιος ακολουθεί εμένα, δεν θα περπατήσει στο σκοτάδι…» (Ιωάννης 8:12, Ψαλμοί 119:105, 18:28, Παροιμίες 6:23).

 

Δημήτριος Μάστορης