Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag

Όταν ήρθε ο Χριστός

«…ο Θεός φανερώθηκε με σάρκα…» (Α' Τιμόθεο 3:16)

«…ο Θεός φανερώθηκε με σάρκα…» (Α' Τιμόθεο 3:16)

Ήταν ένα χαρμόσυνο γεγονός, μια μοναδική στιγμή όταν ο Ιησούς ήρθε σε αυτόν τον κόσμο, γεννημένος από μια νεαρή Εβραία παρθένο με το όνομα Μαρία. Κανένα άλλο γεγονός ποτέ δεν είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κόσμο μας παρά όταν ο Ιησούς κατέβηκε στη γη για να αναλάβει την ανθρώπινη φύση με αποστολή τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους. Διαβάζουμε στη Γραφή, «…όταν, όμως, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ο Θεός εξαπέστειλε τον Υιό του, ο οποίος γεννήθηκε από γυναίκα και υποτάχθηκε στον νόμο για να εξαγοράσει αυτούς που ήσαν κάτω από τον νόμο, ώστε να λάβουμε την υιοθεσία» (Γαλάτες 4:4-5).

Αυτό το γεγονός είναι εξαιρετικά σημαντικό επειδή από τότε που ήρθε ο Χριστός στον κόσμο αυτό, ήρθαν μαζί και όλες οι ιδιότητες και συνθήκες που τον συνοδεύουν, όπως…

Α. Ήρθε η ζωή

Ο Ιησούς είπε «Ο κλέφτης δεν έρχεται, παρά για να κλέψει, να σφάξει και να εξολοθρεύσει, εγώ ήρθα για να έχουν ζωή, και να την έχουν με αφθονία» (Ιωάννης 10:10). Η άφθονη πνευματική ζωή αποκτάται μόνο διαμέσου της πίστης στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Η ζωή δεν είναι «απλώς» κάτι που ο Χριστός δίνει, αλλά αυτός είναι η ίδια η ζωή μας. Ο απ. Παύλος γράφει σχετικά, «Όταν ο Χριστός, η ζωή μας, φανερωθεί, τότε κι εσείς θα φανερωθείτε μαζί του μέσα σε δόξα» (Κολοσσαείς 3:4, βλ. κ. Ιωάννης 11:25, 14:6, 20:31, Πράξεις 3:15, Γαλάτες 2:20, Α’ Ιωάννη 1:1-2, 5:12).

Β. Ήρθε το φως

Ο Χριστός είπε, «Εγώ φως ήρθα στον κόσμο, για να μη μείνει μέσα στο σκοτάδι καθένας που πιστεύει σε μένα» (Ιωάννης 12:46, βλ. κ. 35-36, 1:4-5, 3:19, 8:12, 9:5, 39 κ.α.). Ο άνθρωπος γεννιέται σε έναν σκοτεινό, αμαρτωλό και τυφλό κόσμο και έχει ανάγκη από το φως του Χριστού που θα τον κάνει να συνειδητοποιήσει την αμαρτία και θα φωτίσει τα βήματά του στα σωστά μονοπάτια της σωτηρίας και του αγιασμού.

Γ. Ήρθε ο Κύριος

Διαβάζουμε για τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες της σύλληψης του Χριστού από την παρθένο Μαρία, «Και ο άγγελος, απαντώντας, της είπε: Πνεύμα Άγιο θα ‘ρθει επάνω σου, και δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει γι’ αυτό και εκείνο που θα γεννηθεί από σένα θα είναι άγιο, θα ονομαστεί Υιός Θεού» (Λουκάς 1:35, 31, Ματθαίος 1:20, Λουκάς 1:32, Ψαλμοί 2:7, Ματθαίος 14:33, 26:63-64, 27:54, Μάρκος 1:1, Ιωάννης 1:34, 20:31, Ρωμαίους 1:4). Φανερό είναι ότι ο Χριστός δεν ήταν «άλλο ένα παιδί» αλλά ήταν ο Θεός που σκήνωσε ανάμεσα στους ανθρώπους.

Δ. Ήρθε η ελευθερία

Πριν σωθεί ο άνθρωπος δεν μπορεί να υπηρετήσει τον Θεό όπως θα έπρεπε γιατί είναι δέσμιος της αμαρτίας (Ρωμαίους 7:5). Αλλά μέσα από το απελευθερωτικό έργο του Χριστού, από την ποινή και την δύναμη της αμαρτίας, ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να ζήσει μέσα σε μια νέα πραγματικότητα ελευθερίας, και δυνατότητας να υπηρετήσει τον Κύριο: «Αν, λοιπόν, ο Υιός σάς ελευθερώσει, θα είστε πραγματικά ελεύθεροι» (Ιωάννης 8:36, βλ. κ. 31-32, Ησαΐας 49:24-25, 61:1, Ζαχαρίας 9:11-12, Λουκάς 4:18, Ρωμαίους 8:2, Β΄ Κορινθίους 3:17, Γαλάτες 5:1).

Ε. Ήρθε η Αγάπη

Ο Χριστός, με την πρώτη Του έλευση από τον ουρανό φανερώνει πόσο πολύ αγαπά ο Θεός τον άνθρωπο. Ήταν η αγάπη Του για εμάς και η υπακοή Του στον Πατέρα που οδήγησαν το Χριστό στη γη για να λάβει την ανθρώπινη φύση και να εκτελέσει το θυσιαστικό Του έργο: «Ο Θεός, όμως, δείχνει τη δική του αγάπη σε μας, επειδή, ενώ εμείς ήμασταν ακόμα αμαρτωλοί, ο Χριστός πέθανε για χάρη μας» (Ρωμαίους 5:8, βλ. κ. Ησαΐας 53:6, Α’ Πέτρου 3:18, Α’ Ιωάννου 3:16, 4:9-10).

ΣΤ. Ήρθαν οι έσχατες ημέρες

Δεν είναι λάθος να πούμε ότι με την πρώτη έλευση του Χριστού ξεκίνησαν και οι «τελευταίες ημέρες». Διαβάζουμε στη Γραφή, «Ο ΘΕΟΣ, τον παλιό καιρό, αφού, πολλές φορές και με πολλούς τρόπους, μίλησε στους πατέρες μας διαμέσου των προφητών, σ’ αυτές τις έσχατες ημέρες μίλησε σε μας διαμέσου τού Υιού» (Εβραίους 1:1, βλ. κ. Ιερεμίας 30:24, Πράξεις 2:17, Εφεσίους). Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι έχει πλησιάσει όσο ποτέ ο καιρός της δεύτερης έλευσης του Χριστού και ο άνθρωπος πρέπει να ετοιμαστεί για να συναντήσει τον Κύριό του: «Κι εσείς, λοιπόν, γίνεστε έτοιμοι επειδή, κατά την ώρα που δεν στοχάζεστε, έρχεται ο Υιός του ανθρώπου» (Λουκάς 12:40).

Δημήτριος Μάστορης