Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Βοήθεια από τον ουρανό! (Α’ Μέρος)

«Και εν ταις εσχάταις ημέραις, λέγει ο Θεός, Θέλω εκχέει από του Πνεύματός μου επί πάσαν σάρκα…» (Πράξεις 2:17)

«Και εν ταις εσχάταις ημέραις, λέγει ο Θεός, Θέλω εκχέει από του Πνεύματός μου επί πάσαν σάρκα…» (Πράξεις 2:17)

Την ημέρα της εορτής της Πεντηκοστής, όπως διαβάζουμε στη Γραφή (Πράξεις 2:1-4) καταγράφεται το πρώτο σημαντικό γεγονός μετά τη ανάληψη του Χριστού: η εκπλήρωση της υπόσχεσης του Κυρίου Ιησού για την αποστολή του Αγίου Πνεύματος από τον Πατέρα Θεό στους μαθητές Του (βλ. Ιωάννης 14:15-17, 15:26, 16:7-15, 7:39). Η έλευση του Παράκλητου έγινε με δυναμικό τρόπο, με ήχο από τον ουρανό σαν άνεμο που ερχόταν με βία, με γλώσσες σαν φωτιά να διαμοιράζονται επάνω σε κάθε έναν απ’ αυτούς ξεχωριστά και με ομιλία ξένων γλωσσών, όπως το Πνεύμα έδινε σ’ αυτούς να μιλούν. Αυτή ήταν η αρχή μιας νέας εποχής που πλέον ο Θεός αποφάσισε να κατοικεί μέσα σε κάθε πιστό άνθρωπο ξεχωριστά ενώ ταυτόχρονα να ενώσει όλους σε ένα σώμα, την εκκλησία του Ιησού Χριστού. Από τότε το Άγιο Πνεύμα έχει και το ρόλο της διοίκησης, της βοήθειας και της ενδυνάμωσης του λαού του Θεού στον δρόμο του προς τον ουρανό. Για παράδειγμα, βλέπουμε στο Λόγο του Θεού ότι…

Το Άγιο Πνεύμα μας βοηθάει στις αδυναμίες μας

Ο απ. Παύλος γράφει, «Παρόμοια, όμως, και το Πνεύμα συμβοηθάει [αρχ. «συναντιλαμβάνεται»] στις ασθένειές μας επειδή, το τι να προσευχηθούμε, καθώς πρέπει, δεν ξέρουμε, αλλά το ίδιο το Πνεύμα ικετεύει για χάρη μας με στεναγμούς αλάλητους. Κι αυτός που ερευνά τις καρδιές ξέρει τι είναι το φρόνημα του Πνεύματος, ότι ικετεύει σύμφωνα με το θέλημα του Θεού για χάρη των αγίων» (Ρωμαίους 8:26-27). Το ρήμα «συναντιλαμβάνεται» εννοεί τη βοήθεια που παρέχεται μεταξύ δύο προσώπων από το ένα προς στο άλλο, τα οποία φέρουν αμοιβαία το ίδιο φορτίο. Αυτός που προσεύχεται, λαμβάνει βοήθεια από το Πνεύμα του Θεού και πρέπει να αγωνίζεται στην προσευχή ακόμη και αν όλο το αποτέλεσμα εξαρτάται αναμφίβολα από τη δύναμη του ίδιου του Θεού (βλ. κ. Ρωμαίους 15:1, Ψαλμοί 10:17, 6:9, 55:1-2, 69:3, Εφεσίους 6:18, Ιούδας 20-21).

Το Άγιο Πνεύμα μας καθοδηγεί

Διαβάζουμε, «Επειδή, όσοι διοικούνται [αρχ. «άγονται»] από το Πνεύμα του Θεού, αυτοί είναι γιοι του Θεού» (Ρωμαίους 8:14). Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί χωρίς τη βοήθεια του Θεού να βρει τον δρόμο προς τον ουρανό αλλά ούτε και να περπατήσει στο δρόμο αυτό όταν τον βρει. Όπως ο Χριστός, με τη θυσία Του, άνοιξε το δρόμο για την παρουσία του Θεού στους πιστούς και ως μέγας αρχιερέας μεσιτεύει για αυτούς προς το Θεό (βλ. Εβραίους 10:19, 7:24-25), έτσι, το Άγιο Πνεύμα είναι ο μεγάλος βοηθός εδώ στη γη για να φωτίζει, να διδάσκει, να ενισχύει και να καθοδηγεί τους αληθινούς μαθητές του Χριστού. Και όλοι όσοι γεννιούνται από το Άγιο Πνεύμα, καθοδηγούνται από το ίδιο Πνεύμα (βλ. κ. Ρωμαίους 8:5-9, Ψαλμοί 143:10, Ησαΐας 48:16-17, Γαλάτες 4:6, 5:16, 18).

Το Άγιο Πνεύμα συμμαρτυρεί στην υιοθεσία μας

Διαβάζουμε, «Το ίδιο το Πνεύμα δίνει μαρτυρία, μαζί με το πνεύμα μας, ότι είμαστε παιδιά του Θεού…» (Ρωμαίους 8:16-17). Το Άγιο Πνεύμα μας πληροφορεί για την υιοθεσία μας επιβεβαιώνοντας με στοιχεία ότι είμαστε υιοθετημένοι και ανήκουμε στην οικογένεια του Θεού. Η γνώση αυτής της υιοθεσίας δεν μπορεί να δοθεί με κανένα ανθρώπινο ή γήινο μέσο. Πρέπει να προέρχεται από τον ίδιο το Θεό (βλ. κ. Ρωμαίους 8:23, Β´ Κορινθίους 1:22).

Το Άγιο Πνεύμα μας βοηθάει να μεταμορφωθούμε στην εικόνα του Χριστού

Γράφει ο απ. Παύλος, «Και όλοι εμείς, βλέποντας σαν μέσα σε κάτοπτρο τη δόξα του Κυρίου, με ξεσκεπασμένο πρόσωπο, μεταμορφωνόμαστε στην ίδια εικόνα, από δόξα σε δόξα, ακριβώς όπως από τον Κύριο, το Πνεύμα» (Β’ Κορινθίους 3:18). Ο λαός Ισραήλ δεν μπορούσαν να κοιτάζουν στο πρόσωπο του Μωυσή, του μεσίτη της παλιάς διαθήκης, και ως εκ τούτου ήταν υποχρεωμένος να το καλύψει (Β´ Κορινθίους 3:13). Οι Χριστιανοί όμως, με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος μπορούν χωρίς πλέον το εμπόδιο του καλύμματος να βλέπουν τις ένδοξες υποσχέσεις και τα προνόμια του Ευαγγελίου του Χριστού (βλ. Β´ Κορινθίους 4:4, 4:6, Ιωάννης 1:14, 12:41, Α´ Τιμόθεο 1:11). Και, επιθυμώντας να ζήσουν το αυτό παράδειγμα, μεταμορφώνονται από τη δόξα αυτού που βλέπουν στη δόξα αυτού που θα γίνουν και θα ζήσουν (Β´ Κορινθίους 5:17, Α’ Ιωάννη 3:2, Ρωμαίους 8:29, 12:2, 13:14, Α´ Κορινθίους 15:49, Εφεσίους 4:22-24).

Στο επόμενο μέρος θα δούμε ακόμη περισσότερα παραδείγματα της πολύτιμης βοήθειας του Αγίου Πνεύματος.

 

Δημήτριος Μάστορης