Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Βοήθεια από τον ουρανό! (Β’ Μέρος)

«Και εν ταις εσχάταις ημέραις, λέγει ο Θεός, Θέλω εκχέει από του Πνεύματός μου επί πάσαν σάρκα…» (Πράξεις 2:17)

«Και εν ταις εσχάταις ημέραις, λέγει ο Θεός, Θέλω εκχέει από του Πνεύματός μου επί πάσαν σάρκα…» (Πράξεις 2:17)

Η έκχυση του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της εορτής της Πεντηκοστής, όπως διαβάζουμε στο Λόγο του Θεού (Πράξεις 2:1-4) ήταν η εκπλήρωση της υπόσχεσης των Γραφών και προσωπικά του Χριστού για αποστολή της Θείας παρουσίας, δύναμης και βοήθειας σε κάθε έναν πιστό ξεχωριστά. Είδαμε στο προηγούμενο μέρος ότι το Άγιο Πνεύμα μας βοηθάει στις αδυναμίες μας, μας καθοδηγεί, συμμαρτυρεί στην υιοθεσία μας και μας βοηθάει να μεταμορφωθούμε στην εικόνα του Χριστού. Συνεχίζοντας, διαβάζουμε στο Λόγο του Θεού μερικές ακόμη από τις πολύτιμες βοήθειες που μας παρέχει το Άγιο Πνεύμα…

Το Άγιο Πνεύμα μας δυναμώνει στον εσωτερικό άνθρωπο

Διαβάζουμε, «Γι’ αυτό, λυγίζω τα γόνατά μου προς τον Πατέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού… για να σας δώσει σύμφωνα με τον πλούτο της δόξας του να κραταιωθείτε με δύναμη διαμέσου του Πνεύματός του στον εσωτερικό άνθρωπο…» (βλ. Εφεσίους 3:14-19). Ο άνθρωπος συχνά αντιμετωπίζει πολλούς εχθρούς, δοκιμασίες, πειρασμούς που καμία ανθρώπινη δύναμη δεν μπορεί να αντισταθεί με επιτυχία. Και ενώ μεν ο εξωτερικός άνθρωπος ενισχύεται από τη φυσική τροφή, ο εσωτερικός άνθρωπος έχει ανάγκη από ουράνιες επιρροές από το Άγιο Πνεύμα (βλ. Εφεσίους 6:10, Ψαλμοί 28:8, 138:3, Ησαΐας 40:29-31, 41:10, Ζαχαρίας 10:12, Β´ Κορινθίους 12:9, Φιλιππησίους 4:13, Κολοσσαείς 1:11, Β´ Τιμόθεο 4:17, Εβραίους 11:34). Η αλήθεια, η αγάπη, η ειρήνη, η ενθάρρυνση, η παρηγοριά και ο αγιασμός είναι η τροφή και ενδυνάμωση του εσωτερικού ανθρώπου (Ιερεμίας 21:33, Ρωμαίους 2:29, 7:22, Β´ Κορινθίους 4:16). Ο Ιησούς Χριστός, είναι ο άρτος της ζωής που κατέβηκε από τον ουρανό και όποιος τρώει αυτόν τον άρτο θα ζήσει και θα ενισχυθεί από αυτόν (Ιωάννης 6:32-33, 51).

Το Άγιο Πνεύμα μας παρηγορεί

Διαβάζουμε, «Οι μεν εκκλησίες, λοιπόν, σε ολόκληρη την Ιουδαία και τη Γαλιλαία και τη Σαμάρεια είχαν ειρήνη, οικοδομούμενες και περπατώντας μέσα στον φόβο του Κυρίου, και πληθύνονταν με την παρηγορία του Αγίου Πνεύματος» (Πράξεις 9:31). Οι Χριστιανοί, έχοντας την επίγνωση της αποδοχής και ένωσής τους με τον Θεό, μέσω του Πνεύματός Του που τους έχει δοθεί, απολαμβάνουν την ακλόνητη ειρήνη και ευτυχία επειδή είναι βέβαιοι ότι ανήκουν στο Θεό. Τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει την παρηγοριά του Αγίου Πνεύματος (Βλ. Φιλιππησίους 2:1, Β´ Θεσσαλονικείς 2:16-17).

Το Άγιο Πνεύμα μας γεμίζει με δύναμη και ελπίδα

Γράφει ο απ. Παύλος γράφει, «Και ο Θεός της ελπίδας είθε να σας γεμίσει με κάθε χαρά και ειρήνη καθώς ασκείτε πίστη, ώστε να περισσεύετε στην ελπίδα με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος» (Ρωμαίους 15:13). Το Άγιο Πνεύμα χορηγεί την αληθινή πνευματική δύναμη και ελπίδα στις καρδιές των Χριστιανών καθώς πιστεύουν όχι μόνο στις υποσχέσεις που τους έχουν δοθεί, αλλά στον Ιησού Χριστό, στον οποίο όλες οι υποσχέσεις είναι ναι και αμήν (Β’ Κορινθίους 1:20), σφραγίζοντας την εκπλήρωση των υποσχέσεων στις καρδιές τους.

Το Άγιο Πνεύμα μας σφραγίζει

Διαβάζουμε στη Γραφή, «…στον οποίο [Χριστό] κι εσείς ελπίσατε, όταν ακούσατε τον λόγο της αλήθειας, το ευαγγέλιο της σωτηρίας σας στον οποίο και, καθώς πιστέψατε, σφραγιστήκατε με το Άγιο Πνεύμα της υπόσχεσης που είναι ο αρραβώνας της κληρονομιάς μας, μέχρι την απολύτρωση του λαού του που αποκτήθηκε, σε έπαινο της δόξας του» (Εφεσίους 1:13-14, βλ. κ. 4:30). Το Άγιο Πνεύμα, που είναι η επαγγελία στους πιστεύοντες στον Ιησού Χριστό είναι η απόλυτη βεβαίωση ότι είναι παιδιά του Θεού και η σφραγίδα του Θεού ότι ανήκουν στην ουράνια οικογένεια.

Το Άγιο Πνεύμα θα αναστήσει τα θνητά μας σώματα κάποια μέρα

Ο απ. Παύλος γράφει, «…αν το Πνεύμα εκείνου, που ανέστησε τον Ιησού από τους νεκρούς, κατοικεί μέσα σας, αυτός που ανέστησε τον Ιησού από τους νεκρούς, θα ζωοποιήσει και τα θνητά σας σώματα, διαμέσου του Πνεύματός του, που κατοικεί μέσα σας» (Ρωμαίους 8:10-11). Αυτή η ενέργεια της αναζωοποίησης δια του Αγίου Πνεύματος εκφράζει την ιδιαίτερη ευλογία των πιστών. Μολονότι και οι ασεβείς θα αναστηθούν από τους νεκρούς, όμως δεν θα αναστηθούν μαζί με τους αγίους, ούτε λόγω της ένωσής τους με τον Χριστό, ούτε σε μια αιώνια ζωή χαράς και ευλογίας. Οι Χριστιανοί μόνο θα ζωοποιηθούν «διαμέσου του Πνεύματός Του», όχι ως μέσον, αλλά ως συνεργό με τον Πατέρα και τον Υιό (βλ. κ. Α´ Κορινθίους 15:53, Β´ Κορινθίους 4:14, 5:4, Α´ Θεσσαλονικείς 4:14-17, Φιλιππησίους 3:21).

 

Δημήτριος Μάστορης