Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Προετοιμάσου… για να ζήσεις

«…κάθε ένας από μας θα δώσει λόγο για τον εαυτό του στον Θεό» (Ρωμαίους 14:12)Στην καθημερινή του ζωή κάθε άνθρωπος ο οποίος αναγνωρίζει τις ανάγκες που έχει και θέτει τους στόχους του, καταλαβαίνει ότι χρειάζεται προετοιμασία για να μπορέσει να καλύψει αυτές τις ανάγκες και να επιτύχει αυτούς τους στόχους. Αν κάποιος ξεκινήσει να καλύψει μια σημαντική ανάγκη όταν αυτή εμφανιστεί, τότε σημαίνει ότι ξεκίνησε πολύ αργά και είναι πολύ πιθανόν να μην μπορέσει να την καλύψει.

etoimasou-na-zhseis

«…κάθε ένας από μας θα δώσει λόγο για τον εαυτό του στον Θεό» (Ρωμαίους 14:12)Στην καθημερινή του ζωή κάθε άνθρωπος ο οποίος αναγνωρίζει τις ανάγκες που έχει και θέτει τους στόχους του, καταλαβαίνει ότι χρειάζεται προετοιμασία για να μπορέσει να καλύψει αυτές τις ανάγκες και να επιτύχει αυτούς τους στόχους. Αν κάποιος ξεκινήσει να καλύψει μια σημαντική ανάγκη όταν αυτή εμφανιστεί, τότε σημαίνει ότι ξεκίνησε πολύ αργά και είναι πολύ πιθανόν να μην μπορέσει να την καλύψει.

Και ενώ οι άνθρωποι καθημερινά φροντίζουν να προετοιμάζονται για όλα τα θέματα που τους απασχολούν όπως για παράδειγμα η επαγγελματική αποκατάσταση, η οικογενειακή αποκατάσταση, η επιτυχία στις διάφορες υποθέσεις τους, πολύ συχνά αδιαφορούν και δεν προετοιμάζονται καθόλου για το σημαντικότερο θέμα που είναι η αιώνια ζωή.

Ο λόγος του Θεού όμως πληροφορεί τους ανθρώπους ότι έρχεται σύντομα μια ημέρα στην οποία ο Θεός θα κρίνει αυτόν τον κόσμο και την διενέργεια της κρίσης έχει αναλάβει ο Υιός του Θεού, Ιησούς Χριστός. Διαβάζουμε, «Παραβλέποντας, λοιπόν, ο Θεός τους καιρούς της άγνοιας, παραγγέλλει τώρα σε όλους τους ανθρώπους, οπουδήποτε και αν είναι, να μετανοούν επειδή, προσδιόρισε ημέρα, κατά την οποία πρόκειται να κρίνει την οικουμένη με δικαιοσύνη, διαμέσου ενός άνδρα, που τον διόρισε, και έδωσε γι’ αυτό βεβαίωση σε όλους, ανασταίνοντάς τον από τους νεκρούς» (Πράξεις 17:30-31, βλ. κ. 10:42).

Την ημέρα εκείνη κάθε άνθρωπος θα σταθεί μόνος του μπροστά στο Θεό για να κριθεί (Ρωμαίους 14:12): «Και είδα έναν μεγάλο λευκό θρόνο, κι αυτόν που κάθεται επάνω σ’ αυτόν, από το πρόσωπο του οποίου έφυγε η γη και ο ουρανός… και είδα τους νεκρούς, μικρούς και μεγάλους, να στέκονται μπροστά στον Θεό, και ανοίχθηκαν τα βιβλία και ανοίχθηκε ένα άλλο βιβλίο, που είναι της ζωής και κρίθηκαν οι νεκροί από τα γραμμένα μέσα στα βιβλία, σύμφωνα με τα έργα τους…» (βλ. Αποκάλυψη 20:11-15).

Για κάποιους (συγκεκριμένα για όσους έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα) τα νέα θα είναι χαρμόσυνα όπως διαβάζουμε, «Τότε, ο βασιλιάς θα πει σ’ αυτούς…: Ελάτε, οι ευλογημένοι του Πατέρα μου, κληρονομήστε τη βασιλεία, που είναι ετοιμασμένη σε σας από τη δημιουργία του κόσμου» (Ματθαίος 25:34).

Παράλληλα όμως, για κάποιους άλλους που δεν θα αποφασίσουν να προετοιμαστούν για την ημέρα αυτή της κρίσης, τα νέα θα είναι ολέθρια: «Τότε, θα πει και σ’ εκείνους…: Πηγαίνετε από μένα, οι καταραμένοι, στην αιώνια φωτιά, που είναι ετοιμασμένη για τον διάβολο και για τους αγγέλους του» (Ματθαίος 25:41).  Για αυτό πρέπει κάθε άνθρωπος να αποφασίσει να προετοιμαστεί σήμερα χωρίς αναβολές για την ημέρα εκείνη της κρίσης.

Σε αυτή την προσπάθεια ο άνθρωπος δεν είναι μόνος του αλλά έχει την πολύτιμη βοήθεια του Θεού. Διαβάζουμε στη Γραφή ότι ο Θεός έχει δώσει στον άνθρωπο μέσον εξιλασμού για τις αμαρτίες «Παιδιά μου, αυτά σας τα γράφω, για να μη αμαρτήσετε αν, όμως, κάποιος αμαρτήσει, έχουμε παράκλητο προς τον Πατέρα, τον Ιησού Χριστό τον Δίκαιο. Κι αυτός είναι μέσον εξιλασμού για τις αμαρτίες μας και όχι μονάχα για τις δικές μας, αλλά και για τις αμαρτίες όλου του κόσμου» (Α’ Ιωάννη 2:1-2. Βλ. κ. Ιωάννης 3:16, Ρωμαίους 3:25-26, Α’ Ιωάννη 1:7, 4:10). Ακόμη ο Θεός έχει φροντίσει να διαδοθεί αυτό το Ευαγγέλιο της σωτηρίας σε όλους μέσα από το κήρυγμα των μαθητών του Ιησού Χριστού: «Και τους είπε: Πηγαίνετε σε όλο τον κόσμο, και κηρύξτε το ευαγγέλιο σε όλη την κτίση. Όποιος πιστέψει και βαπτιστεί, θα σωθεί όποιος, όμως, απιστήσει, θα κατακριθεί. (Μάρκος 16:15-16).

Αυτό που χρειάζεται να κάνει ο άνθρωπος στο πλαίσιο της προετοιμασίας του είναι να ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα του Ευαγγελίου, να μετανοήσει και να βαπτιστεί. Διαβάζουμε, «…Και όταν τα άκουσαν αυτά, η καρδιά τους ήρθε σε κατάνυξη, και είπαν στον Πέτρο και στους υπόλοιπους αποστόλους: Τι πρέπει να κάνουμε, άνδρες αδελφοί; Και ο Πέτρος είπε σ’ αυτούς: Να μετανοήσετε, και κάθε ένας από σας να βαπτιστεί στο όνομα του Ιησού Χριστού, σε άφεση αμαρτιών και θα λάβετε τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος…» (Πράξεις 2:36-39). Το δεύτερο που πρέπει να κάνει ο άνθρωπος είναι να παραμείνει πιστός στην απόφασή του, την αφοσίωσή του και την υπηρεσία του στο σωτήρα Χριστό μέχρι τέλους: «…εκείνος δε που θα έχει υπομείνει μέχρι τέλους, αυτός θα σωθεί» (Ματθαίος 10:22, βλ. κ. Αποκάλυψη 2:10, Μάρκος 8:35, 13:13, Πράξεις 20:24, 21:13, Β´ Τιμόθεο 4:7-8).

Δημήτριος Μάστορης