Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Γεννήθηκε ο σωτήρας του κόσμου

«Μη φοβάστε επειδή, δέστε, σας φέρνω ένα χαρμόσυνο μήνυμα μεγάλης χαράς, που θα είναι σε ολόκληρο τον λαό επειδή, σήμερα… γεννήθηκε σε σας σωτήρας, που είναι ο Χριστός, ο Κύριος» (Λουκάς 2:10-21)

«Μη φοβάστε επειδή, δέστε, σας φέρνω ένα χαρμόσυνο μήνυμα μεγάλης χαράς, που θα είναι σε ολόκληρο τον λαό επειδή, σήμερα… γεννήθηκε σε σας σωτήρας, που είναι ο Χριστός, ο Κύριος» (Λουκάς 2:10-21)

Ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε ώστε να αποτελέσει την απάντηση του Θεού σε όλες τις αγωνίες και τις τραγωδίες του ανθρωπίνου γένους που ζούσε για πολλούς αιώνες μακριά από την αγκαλιά, τη ζωή και την παρηγοριά του Δημιουργού του. Ο Θεός μέσα από τους προφήτες Του στην Παλαιά Διαθήκη είχε υποσχεθεί ότι θα αποστείλει τον Υιό του για να σώσει τους ανθρώπους και να τους ελευθερώσει από τα δεσμά της αμαρτίας που είχαν οδηγηθεί ως αποτέλεσμα των επιλογών τους μακριά από το θέλημα του Κυρίου. Διαβάζουμε για παράδειγμα, «...Δέστε, η παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει γιο, και το όνομά του θα αποκληθεί Εμμανουήλ» (Ησαΐας 7:14, βλ. κ. Ματθαίος 1:23) και, «παιδί γεννήθηκε σε μας, γιος δόθηκε σε μας και η εξουσία θα είναι επάνω στον ώμο του και το όνομά του θα αποκληθεί: Θαυμαστός, Σύμβουλος, Ισχυρός Θεός, Πατέρας του Μέλλοντα Αιώνα, Άρχοντας Ειρήνης» (βλ. Ησαΐας 9:6-7, βλ. κ. Β’ Σαμουήλ 7:12, Δανιήλ 2:44, Λουκάς 1:32-33, Μιχαίας 5:2, 4-5). Η επαγγελία για τη γέννηση του Χριστού συνοδεύτηκε από την ξεκάθαρη υπόσχεση για σωτηρία από την αμαρτία:

«...αυτός θα σώσει τον λαό του από τις αμαρτίες τους» (Ματθαίος 1:21, Ιωάννης 1:29). Η γέννηση του Χριστού είναι χαρμόσυνο νέο, επειδή Αυτός…

Προσφέρει τη λύτρωση από τις αμαρτίες

Ο Ιησούς είπε για το σκοπό του ερχομού Του, «επειδή, ο Υιός τού ανθρώπου… [ήρθε] για να υπηρετήσει και να δώσει τη ζωή του λύτρο για πολλούς» (Μάρκος 10:45). Ο Λόγος έγινε σάρκα για να πληρώσει τα λύτρα ώστε ο άνθρωπος να είναι ελεύθερος να γίνει παιδί του Θεού αν το επιλέξει. Διαβάζουμε, «ο Θεός εξαπέστειλε τον Υιό του... για να εξαγοράσει αυτούς που ήσαν κάτω από τον νόμο, ώστε να λάβουμε την υιοθεσία» (Γαλάτες 4:4-5) και «Επειδή, λοιπόν, τα παιδιά έγιναν κοινωνοί σάρκας και αίματος, κι αυτός παρόμοια έγινε μέτοχος από τα ίδια... για να κάνει εξιλέωση χάρη των αμαρτιών του λαού» (βλ. Εβραίους 2:14-18).

Προσφέρει οδό μετάνοιας και επιστροφής στο Θεό

Ο Ιησούς Χριστός με το έργο Του και το κήρυγμα Του καλεί τους ανθρώπους σε μετάνοια και επιστροφή στη σωτήρια σχέση τους με τον Πατέρα Θεό. Ακόμα περισσότερο, ο ίδιος ο Ιησούς είναι ο μοναδικός δρόμος για την πρόσβαση στο Θεό. Διαβάζουμε τα λόγια του Χριστού, «…Δεν έχουν ανάγκη γιατρού αυτοί που υγιαίνουν, αλλά αυτοί που πάσχουν. Δεν ήρθα για να καλέσω δικαίους, αλλά αμαρτωλούς σε μετάνοια.» (Λουκάς 5:31-32) και, «...Εγώ είμαι ο δρόμος, και η αλήθεια, και η ζωή κανένας δεν έρχεται στον Πατέρα, παρά μόνον διαμέσου εμού» (Ιωάννης 14:6).

Προσφέρει Φως τους πνευματικά τυφλούς

Ακόμη, ο Λόγος έγινε σάρκα ώστε να φωτίσει εκείνους που ζουν στο πνευματικό σκοτάδι, αποξενωμένοι από το Δημιουργό τους (βλ. Εφεσίους 2:12, 4:18). Διαβάζουμε, «Ο λαός, που περπατούσε μέσα σε σκοτάδι, είδε ένα μεγάλο φως· σ’ αυτούς που κάθονταν σε γη σκιάς θανάτου, φως έλαμψε επάνω τους» (Ησαΐας 9:2) και ο Χριστός είπε, «Εγώ φως ήρθα στον κόσμο, για να μη μείνει μέσα στο σκοτάδι καθένας που πιστεύει σε μένα» (Ιωάννης 12:46, βλ. κ. Λουκάς 4:18, Ιωάννης 9:39).

Προσφέρει σωτηρία και αιώνια ζωή

Ο Διάβολος, η αμαρτία, η σάρκα, και ο θάνατος είναι πραγματικοί κίνδυνοι. Όμως, -κατά μια έννοια- η μεγαλύτερη «απειλή» για τον άνθρωπο είναι η αναπόφευκτη ημέρα της κρίσης (Εβραίους 9:27) και η αδιαμφισβήτητη δικαιοκρισία του Θεού (βλ. Ματθαίος 10:28, 3:7, Β’ Θεσσαλονικείς 1:8-10, Ρωμαίους 2:5, 5:9, Αποκάλυψη 6:16, κ.α.). Το πρωταρχικό όφελος του να έρθει ο άνθρωπος στον Ιησού με πίστη είναι η σωτηρία με τη χάρη του Θεού. Και αν κάποιος αναρωτηθεί, «σωτηρία, από τι;» ο Λόγος του Θεού απαντάει, «από την οργή του Θεού και την αιώνια απώλεια». Διαβάζουμε «Όποιος πιστεύει στον Υιό, έχει αιώνια ζωή όποιος, όμως, απειθεί στον Υιό, δεν θα δει ζωή, αλλά η οργή του Θεού μένει επάνω του» (βλ. Ιωάννης 3:36, Ψαλμοί 9:17). Ο Χριστός είπε, «...ο Θεός δεν απέστειλε τον Υιό του στον κόσμο, για να κρίνει τον κόσμο, αλλά για να σωθεί ο κόσμος διαμέσου αυτού. Όποιος πιστεύει σ’ αυτόν, δεν κρίνεται· όποιος, όμως, δεν πιστεύει, έχει ήδη κριθεί, επειδή δεν πίστεψε στο όνομα του μονογενή Υιού του Θεού» (βλ. Ιωάννης 3:16-18).

Δημήτριος Μάστορης