Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Η κλιματική αλλαγή πλησιάζει στο σημείο που δεν θα έχει επιστροφή

«Είναι θέμα χρόνου να δείξει την καταστροφική της φύση η κλιματική αλλαγή, με τρόπο που θα είναι ορατός από όλους. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να αναλάβουμε διορθωτική δράση ή αν έχουμε ήδη φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή» (1).

«Είναι θέμα χρόνου να δείξει την καταστροφική της φύση η κλιματική αλλαγή, με τρόπο που θα είναι ορατός από όλους. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να αναλάβουμε διορθωτική δράση ή αν έχουμε ήδη φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή» (1).

Είναι φθινόπωρο του 2018. Οι πληγές στο σώμα της κοινωνίας είναι ακόμη νωπές από τη πυρκαγιά στην Αττική που στοίχισε τη ζωή σε 99 συνανθρώπους μας. Φαινόμενα όπως οι Μεσογειακοί κυκλώνες, για τους οποίους οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε ούτε την ύπαρξή τους, θα είναι συχνοί (αθέμιτοι) επισκέπτες, μας λένε οι ειδικοί. Το πέρασμα του (κυκλώνα) Ξενοφώντα από τη πατρίδα μας άφησε πίσω του μεγάλες καταστροφές. Αλλά και παγκόσμια ο κόσμος βρίσκεται σε μία επιταχυνόμενα αυξανόμενη κλιματική αποσταθεροποίηση. Καταστροφικές πυρκαγιές στη Καλιφόρνια, Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία, καύσωνες στη Βόρεια Ευρώπη, λιώσιμο των πάγων, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, ελάττωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ερημοποίηση, νέες ασθένειες, συνθέτουν το καθημερινό μας σκηνικό.

Τέλος η δήλωση της συμπροέδρου της IPCC, Ντέμπρα Ρόμπερτς ότι τα «επόμενα χρόνια ίσως είναι τα σημαντικότερα στην ιστορία μας» δίνει το μέτρο της πρόκλησης μπροστά στην οποία βρίσκεται η ανθρωπότητα. Απαιτείται άμεσος αναπροσανατολισμός της παγκόσμιας οικονομίας «με ρυθμούς που δεν έχουν κανένα γνωστό ιστορικό προηγούμενο» (2).

Σε αυτό το σημείο να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας ότι η IPCC είναι μία επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ και ιδρύθηκε το 1988 και περιλαμβάνει 195 κράτη μέλη. Σκοπός της είναι η εκτίμηση που η κλιματική αλλαγή θα έχει στη ζωή της ανθρωπότητας και η πρόταση μέτρων για την αποτροπή τους.

Πρόσφατα (Οκτώβριος 2018) η IPCC με επείγουσα ανακοίνωση, αφού ανάλυσε 6.000 μελέτες, σημειώνει ότι τα προβλήματα που προξενεί η κλιματική αλλαγή έχουν ήδη γίνει αισθητά και σε κάθε περίπτωση θα επιδεινωθούν. Η ανθρωπότητα έχει στη διάθεσή της 12 χρόνια για να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 45% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Απαιτείται συστηματική προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ταχύτατη εγκατάλειψη του άνθρακα ως ενεργειακής πηγής και φύτευση νέων δασών σε τεράστιες εκτάσεις.

«Το να περιορίσουμε την υπερθέρμανση στον 1,5 βαθμό Κελσίου είναι εφικτό με βάση τους νόμους της χημείας και της φυσικής, αλλά θα απαιτήσει αλλαγές άνευ προηγουμένου στην ενέργεια, στις χρήσεις γης, στη βιομηχανία, στις μεταφορές», δήλωσε ο συμπρόεδρος της 3ης ομάδας εργασίας του IPCC, Τζιμ Σκι. (2)

«Με υπερθέρμανση 2,6 βαθμών, 50 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αίγυπτο, την Ινδία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Κίνα, το Βιετνάμ, το Μπανγκλαντές και τις ΗΠΑ θα ζουν σε περιοχές που μπορεί να καταστούν ακατοίκητες λόγω συνεχών πλημμυρικών φαινομένων. Τα εθνικά σύνορα θα χάσουν το νόημά τους. Μπορείς να υψώσεις τείχος για να σταματήσεις 10.000 και 20.000 και 1 εκατομμύριο ανθρώπους, αλλά δεν μπορείς να σταματήσεις 50 εκατομμύρια.», είπε ο Αρομάρ Ρεβί, διευθυντής του Ινδικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Κατοίκησης, που περιλαμβάνεται στους συντάκτες της έκθεσης (2).

Όπου και να στραφεί, ο σύγχρονος άνθρωπος βλέπει αδιέξοδα και θανάσιμους κινδύνους. Και όμως υπάρχει θαυμαστή Σωτηρία. Είναι Εκείνος που είπε: «Ας μη ταράττηται η καρδία σας· πιστεύετε εις τον Θεόν, και εις εμέ πιστεύετε. Εν τη οικία του Πατρός μου είναι πολλά οικήματα· ει δε μη, ήθελον σας ειπεί· υπάγω να σας ετοιμάσω τόπον· και αφού υπάγω και σας ετοιμάσω τόπον, πάλιν έρχομαι και θέλω σας παραλάβει προς εμαυτόν, διά να είσθε και σεις, όπου είμαι εγώ.  Και όπου εγώ υπάγω εξεύρετε, και την οδόν εξεύρετε. Λέγει προς αυτόν ο Θωμάς· Κύριε, δεν εξεύρομεν που υπάγεις· και πως δυνάμεθα να εξεύρωμεν την οδόν; Λέγει προς αυτόν ο Ιησούς· Εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή· ουδείς έρχεται προς τον Πατέρα, ειμή δι’ εμού.» (Ιωάννης 14:1-6)

Ξαφνικά ο Κύριος Ιησούς Χριστός  θα έλθει να παραλάβει την εκκλησία Του (Α΄ Θεσσαλονικείς 4:13- 5:11). Ο Θεός αγαπάει πολύ τον άνθρωπο και όχι μόνο δεν θέλει ο άνθρωπος να χαθεί, αλλά έχει ετοιμάσει  γι’αυτόν ένα ένδοξο αιώνιο μέλλον, δια του Υιού Του του Μονογενούς, του Κυρίου και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού.

Ας Τον καλέσουμε με πίστη μέσα στη ζωή μας ,όσο είναι ακόμη καιρός, σύντομα θα είναι αργά...

«Και με άλλους πολλούς λόγους διεμαρτύρετο και προέτρεπε, λέγων, Σώθητε από της διεστραμμένης ταύτης γενεάς.». (Πράξεις 2:38)

(1)   Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  11 Οκτωβρίου 2018

(2)   Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  9 Οκτωβρίου 2018

 

Ομάδα «Χριστιανισμός και Επιστήμη»