Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Διδάγματα από πρόσφατα αποβιώσαντες Αστρονόμους

Στο τελείωμα της φετινής θερινής περιόδου, πληροφορηθήκαμε την αποβίωση δύο σημαντικών προσωπικοτήτων από το χώρο της επιστήμης, και συγκεκριμένα από τον τομέα της αστρονομίας και της αστροφυσικής, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας ήταν Έλληνας. Πρόκειται για τον Αμερικανό Φρανκ Ντρέικ και τον Διονύση Σιμόπουλο που απεβίωσαν στις 2 Σεπτεμβρίου και στις 7 Αυγούστου αντίστοιχα.

xristianismos-epistimi

Στο τελείωμα της φετινής θερινής περιόδου, πληροφορηθήκαμε την αποβίωση δύο σημαντικών προσωπικοτήτων από το χώρο της επιστήμης, και συγκεκριμένα από τον τομέα της αστρονομίας και της αστροφυσικής, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας ήταν Έλληνας. Πρόκειται για τον Αμερικανό Φρανκ Ντρέικ και τον Διονύση Σιμόπουλο που απεβίωσαν στις 2 Σεπτεμβρίου και στις 7 Αυγούστου αντίστοιχα.

Ο Φρανκ Ντρέικ (1930 – 2022) υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους στην έρευνα για την ύπαρξη εξωγήινης νοημοσύνης. Μάλιστα, το 1961 δημιούργησε την περίφημη εξίσωση του Ντρέικ, όπου χρησιμοποιούνται 7 αστρονομικές παράμετροι και ανάλογα με τις τιμές που λαμβάνουν υπολογίζεται ο αριθμός των πιθανών εξωγήινων πολιτισμών που υπάρχουν στο Γαλαξία. Τη δεκαετία του 1960 πρωτοστάτησε στη μετατροπή του αστεροσκοπείου Αρεσίμπο σε ραδιοαστρονομικό παρατηρητήριο και το 1974 έγραψε το μήνυμα του Αρεσίμπο το οποίο περιέχει βασικές πληροφορίες για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη Γη σε κωδικοποιημένη μορφή και εκπέμφθηκε από τον ραδιοπομπό της ομώνυμης εγκατάστασης προς τον ουρανό ως προσπάθεια επικοινωνίας με κάποιο εξωγήινο πολιτισμό ο οποίος θα λάβει και θα αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα. Το 1984 ίδρυσε μαζί με άλλους αστρονόμους το ινστιτούτο SETI (Search for extraterrestrial intelligence) που επικεντρώνεται στην αναζήτηση σημάτων από εξωγήινους πολιτισμούς.

Ο Διονύσης Σιμόπουλος (1943 – 2022) ήταν επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου στην Αθήνα με πλούσια δραστηριότητα και μακρόχρονη συνεισφορά σε πολλούς τομείς της αστρονομικής εκπαίδευσης και της εκλαϊκευμένης παρουσίασης των σχετικών θεμάτων. Στη νεανική του ηλικία έζησε 11 χρόνια στην Αμερική, όπου και διετέλεσε διευθυντής του Πλανηταρίου της Λουϊζιάνα, και στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 είδε ζωντανά πολλές εκτοξεύσεις και παρακολούθησε πολλές διαστημικές αποστολές. Περίπου ένα χρόνο πριν το θάνατό του, σε συνέντευξή που παρέθεσε, ανέφερε ότι «οι γνώσεις που έχουμε για το σύμπαν, είναι απειροελάχιστες. Γνωρίζουμε ότι αποτελείται περίπου από 1 τρισεκατομμύριο γαλαξίες και κάθε ένας αποτελείται από 100 – 200 δισεκατομμύρια αστρικά συστήματα, και όλα αυτά που βλέπουμε, αποτελούν το 5% των συστατικών του σύμπαντος. [...] Δηλαδή το 95% των συστατικών του σύμπαντος μας είναι άγνωστο. Οπότε δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα για το σύμπαν»[1].

Σταχυολογώντας αυτές τις αναφορές από την ευρεία συνεισφορά των παραπάνω επιστημόνων, καταλήγουμε σε ορισμένα πολύ σημαντικά συμπεράσματα. Αφενός, η εκπληκτική πρόοδος στην παρατήρηση του σύμπαντος και τις διαστημικές αποστολές μάς οδηγεί τελικά στη συνειδητοποίηση του μεγέθους της άγνοιάς μας αλλά και της μικρότητάς μας απέναντι στα μεγέθη και τις δυνάμεις που βρίσκονται λίγο παραπέρα από τον πλανήτη μας και το ηλιακό μας σύστημα. Αφετέρου δε, η αναζήτηση εξωγήινης ζωής και οι προσπάθειες επικοινωνίας με άλλους πολιτισμούς, αναδεικνύουν την έμφυτη τάση του ανθρώπου αλλά και την ανάγκη του να έρθει σε επαφή με κάτι ανώτερο, κάτι καλύτερο που ίσως θα αποδεικνυόταν και σωτήριο, ιδιαιτέρως τώρα που τα πράγματα στον πλανήτη μας χειροτερεύουν όσο ποτέ άλλοτε.

Το Ευαγγέλιο του Χριστού όμως έχει καλά νέα για τους ανθρώπους. Η συνειδητοποίηση της άγνοιας και της μικρότητάς μας, όταν την αποδεχθούμε με ταπεινό πνεύμα, μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο γνωριμίας μας με Εκείνον που δημιούργησε και εξουσιάζει την ύλη, την ενέργεια και όλες τις δυνάμεις στο σύμπαν, γι’ αυτό και λέγεται «ο Κύριος των δυνάμεων».

«Οι ταπεινοί θέλουσιν ιδεί· θέλουσι ευφρανθή· και η καρδία υμών των εκζητούντων τον Θεόν θέλει ζήσει» (Ψαλ. ξθ’ 32)

Όσο για το ουράνιο μήνυμα και την ποθούμενη επίσκεψη εξ ουρανού, αυτή έχει πραγματωθεί εδώ και 2.000 χρόνια, όταν ο Υιός του Θεού, Ιησούς Χριστός, έλαβε ανθρώπινο σώμα για να «ζητήσει και να σώσει το απολωλός» (Λουκ. ιθ’ 10), προσφέροντας τον Εαυτό Του θυσία επάνω στο σταυρό του Γολγοθά. Το δικό σου μήνυμα προς τον ουρανό δεν χρειάζεται ιδιαίτερη κωδικοποίηση ούτε είναι ανάγκη να εκπεμφθεί από τον πομπό ενός ραδιοτηλεσκοπίου, ούτε ακόμη υπάρχει αμφιβολία για το αν θα φθάσει στον παραλήπτη. Απλώς «είσελθε εις το ταμείον σου, και κλείσας την θύραν σου προσευχήθητι εις τον Πατέρα σου τον εν τω κρυπτώ, και ο Πατήρ σου ο βλέπων εν τω κρυπτώ θέλει σοι ανταποδώσει εν τω φανερώ» (Ματθ. ς’ 6).

1 https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/d-simopoylos-sto-proto-sti-machi-poy-dino-me-ton-karkino-ego-eimai-epikoyreios-audio/             

ομάδα «Χριστιανισμός και Επιστήμη» www.christianity-science.gr