Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Πόθεν θέλει ελθεί η βοήθειά μου;» (Ψαλμός ρκα ́ 1)

«Πόθεν θέλει ελθεί η βοήθειά μου;» (Ψαλμός ρκα ́ 1)

«Πόθεν θέλει ελθεί η βοήθειά μου;» (Ψαλμός ρκα ́ 1)

Στις 14 και 15 Ιουλίου το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο New Horizons βρέθηκε στην κοντινότερη απόσταση (12.000 χμ) από τον πλανήτη νάνο Πλούτωνα, έπειτα από ένα ταξίδι περίπου εννέα ετών και 4,8 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων. Η διαστημοσυσκευή έστειλε στη Γη τις κοντινότερες και καθαρότερες φωτογραφίες του Πλούτωνα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και από τις οποίες θα προκύψουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με αυτό το ουράνιο σώμα στα άκρα του ηλιακού μας συστήματος, που πρώτη φορά εξερευνάται.

Τον περασμένο Νοέμβριο το ρομποτικό όχημα Philae έγινε η πρώτη διαστημοσυσκευή που προσεδαφίστηκε σε κομήτη. Μετά από «σιωπή» περίπου επτά μηνών, λόγω τεχνικών προβλημάτων, το Philae «ξύπνησε» και άρχισε να στέλνει δεδομένα στη Γη. Ωστόσο στις 9 Ιουλίου σίγησε και πάλι. Ένας από τους κύριους στόχους της αποστολής είναι η διερεύνηση ύπαρξης στην επιφά- νεια των κομητών πολύπλοκων οργανικών μορίων που να σχετίζονται με τη ζωή.

Επίσης, στις 20 Ιουλίου στη Βασιλική Εταιρεία του Λον- δίνου ανακοινώθηκε το πρότζεκτ Breakthrough Listen, ένα νέο φιλόδοξο πρόγραμμα αναζήτησης προηγμένων εξωγήινων πολιτισμών με τη χρήση μηχανημάτων πολύ μεγάλης υπολογιστικής ισχύος τα οποία θα λαμβάνουν και θα επεξεργάζονται τεράστιους όγκους δεδομένων από τα μεγαλύτερα ραδιοτηλεσκόπια του κόσμου. Ο διάσημος αστροφυσικός Stephen Hawking, κεντρικός ομιλητής της ανακοίνωσης, ανέφερε ότι το νέο πρόγραμμα «αυξάνει τις ελπίδες για την απάντηση του ερωτήματος σχετικά με το αν ο άνθρωπος έχει παρέα στο Σύμπαν. Ο άνθρωπος έχει βαθιά ανάγκη να εξερευνά, να μαθαίνει, να γνωρίζει είναι κοινωνικό ον έτσι είναι σημαντικό για εμάς να μάθουμε αν είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν».

Είναι φανερό ότι στις μέρες μας εκδηλώνεται περισσότερο παρά ποτέ μια αγωνιώδης προσπάθεια προσέγγισης του διαστήματος. Φιλόδοξα σχέδια καταστρώνονται, σπουδαίες αποστολές πραγματοποιούνται, μεγάλα ποσά δαπανώνται και νέες ειδήσεις συνεχώς καταφθάνουν σχετικά με το ενδεχόμενο το διάστημα να αποτελέσει είτε τόπο διαφυγής από τα προβλήματα της Γης, είτε τόπο από τον οποίο θα προέλθει κάποιου είδους σωτηρία ή μια νέα αρχή για την ανθρωπότητα μέσω της επαφής με εξωγήινους πολιτισμούς (τεχνοανιμισμός).

Ο Λόγος του Θεού αναφέρει «η σοφία σου και η επιστήμη σου σε απεπλάνησαν» (Ησαΐας μζ’ 10). Και τούτο όχι επειδή δεν είναι πράγματι αξιόλογες οι επιστημονικές μελέτες και οι διαστημικές εξερευνήσεις που πραγματοποιούνται. Αλλά διότι η ίδια η επιστήμη που παρακινεί την ανθρωπότητα να στρέψει τις ελπίδες της στο διάστημα, η ίδια η επιστήμη μάς φανερώνει το ουτοπικό των ελπίδων αυτών.

Σήμερα σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης είναι πεπεισμένος ότι υπάρχει κάποιου είδους εξωγήινη ζωή με νοημοσύνη κάπου μέσα στο αχανές Σύμπαν και ότι τα διαστρικά ταξίδια είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση που είναι θέμα χρόνου να επιτευχθεί.  Μέσα από επιστημονικές μελέτες όμως, όπως έχουμε δει και σε παλαιότερα αφιερώματά μας, προκύπτει αφενός ότι τα διαστρικά ταξίδια περιορίζονται από τους ίδιους τους φυσικούς νόμους και αφετέρου ότι είναι μαθηματικώς και φυσικώς αδύνατον οι απαραίτητες για την ύπαρξη της ζωής προϋποθέσεις να συντρέχουν οπουδήποτε αλλού μέσα στο Σύμπαν (Ανθρωπική Κοσμολογική Αρχή).

Τα παραπάνω επιτεύγματα λοιπόν παρακινούν εις μάτην την ανθρωπότητα να στρέψει το βλέμμα της προς αναζήτηση απαντήσεων και λύσεων στο ψυχρό, σκοτεινό και αφιλόξενο διάστημα. Ο Λόγος του Θεού όμως παρακινεί τον κάθε άνθρωπο να υψώσει το βλέμμα του στον ουρανό θεωρώντας τον ως το θρόνο Εκείνου από τον Οποίο προέρχονται όλες οι αληθινές και ουσιαστικές λύσεις, και πάνω απ’ όλα η λύση στο πρόβλημα του αιώνιου θανάτου, καθώς ο Ιησούς Χριστός κατέβηκε από τον ουρανό (Ιωάννης ς’ 38) για να βρει τον αμαρτωλό άνθρωπο και να πληρώσει την ποινή της αμαρτίας του με τη σταυρική Του θυσία. Και εν συνεχεία αφού αναστήθηκε «διήλθε τους ουρανούς» (Εβραίους δ’ 14) και μεσιτεύει υπέρ ημών στα δεξιά του Πατρός (Εβραίους ζ’ 25). Επίσης, από τον ουρανό έρχεται η δωρεά του Αγίου Πνεύματος (Α ́ Πέτρου α’ 12) αλλά και η απάντηση σε κάθε προσευχή (Ψαλμός κ’ 6). Τέλος, από τον ουρανό θα έρθει ο Ιησούς Χριστός να παραλάβει την εκκλησία Του (Α ́Θεσ/νικείς δ’ 16).

Πράγματι λοιπόν, η βοήθεια και η σωτηρία έρχονται από τον ουρανό, όχι όμως μέσα από τις επιστημονικές ανακαλύψεις ή από κάποιους εξωγήινους, αλλά από τον Πατέρα Θεό διά Ιησού Χριστού:

«Πάσα δόσις αγαθή και παν δώρημα τέλειον είναι άνωθεν, καταβαίνον από του Πατρός των φώτων» (Ιάκωβος α’ 17)

Η ομάδα «Χριστιανισμός και Επιστήμη»