Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


... και έχομεν βεβαιότερον τον προφητικόν λόγον... (Β’ Πέτρ. α’ 19)

Είναι σχετικά εύκολο για έναν ειλικρινή άνθρωπο να διαπιστώσει την αλήθεια και την ακρίβεια του προφητικού λόγου της Αγίας Γραφής ακόμη και μέσα από επιστημονικές προσεγγίσεις, όπως η θεωρία πιθανοτήτων. Για να γίνουμε σαφέστεροι παραθέτουμε το παρακάτω παράδειγμα.

Είναι σχετικά εύκολο για έναν ειλικρινή άνθρωπο να διαπιστώσει την αλήθεια και την ακρίβεια του προφητικού λόγου της Αγίας Γραφής ακόμη και μέσα από επιστημονικές προσεγγίσεις, όπως η θεωρία πιθανοτήτων. Για να γίνουμε σαφέστεροι παραθέτουμε το παρακάτω παράδειγμα.

Σύμφωνα με τις προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης, ο Μεσσίας θα προέρχεται από τη φυλή του Ιούδα (βλ. π.χ. Γένεσις μθ’ 10). Δεδομένου ότι οι φυλές του Ισραήλ ήταν 12, η πιθανότητα να εκπληρωθεί αυτή η πρόβλεψη είναι 1 στα 12 (κλάσμα: 1/12). Επίσης ο προφήτης Μιχαίας αναφέρει ότι ο Μεσσίας θα γεννηθεί στη Βηθλεέμ (Μιχαίας ε’ 2). Δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ιουδαίας υπήρχαν περίπου 100 χωριά και κωμοπόλεις, η πιθανότητα επαλήθευσης της προφητείας είναι 1 στα 100 (κλάσμα: 1/100).

Σύμφωνα με το νόμο των πιθανοτήτων, η ταυτόχρονη εκπλήρωση των δύο παραπάνω προφητειών έχει συνολική πιθανότητα ίση με το γινόμενο των επιμέρους πιθανοτήτων (1/12 x 1/100 = 1/1200). Δηλαδή η πιθανότητα ο Μεσσίας να προέρχεται από τη φυλή του Ιούδα και να γεννηθεί στη Βηθλεέμ είναι 1 στα 1200. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε υπολογίζοντας την πιθανότητα εκπλήρωσης κάθε επιμέρους Μεσσιανικής προφητείας και πολλαπλασιάζοντας στο τέλος όλα τα κλάσματα μεταξύ τους.

Μία τέτοια μελέτη έγινε από τον Henry Morris (1918 – 2006) ο οποίος ανέθεσε στους φοιτητές του σε ένα Χριστιανικό κολλέγιο να υπολογίσουν την επιμέρους πιθανότητα καθεμιάς από 20 Μεσσιανικές προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης. Στο τέλος, αφού ελέγχθηκε κάθε εργασία ξεχωριστά για την ορθότητά της, το τελικό αποτέλεσμα ήταν: 1 στα 10175! Κι αυτό για μόλις 20 από τις περίπου 300 Μεσσιανικές προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης.

Παρόμοιες μελέτες πραγματοποιήθηκαν και από τον καθηγητή Peter W. Stoner (1888 – 1980) οι οποίες μάλιστα ελέγχθηκαν για την ορθότητά τους από την Αμερικανική Ένωση Επιστημών. Έτσι υπολογίστηκε για παράδειγμα ότι η πιθανότητα εκπλήρωσης 8 συγκεκριμένων Μεσσιανικών προφη-τειών ήταν: 1 στα 1017, άλλων 16 προφητειών: 1 στα 1045 κλπ.

 

Κι όμως ο προφητικός λόγος εκπληρώθηκε στο ακέραιο στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, ακόμα και σε λεπτομέρειες που γράφτηκαν εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια πριν τον ερχομο Του!

Οι προφητείες όμως της Αγίας Γραφής συνεχίζονται φθάνοντας μέχρι τις έσχατες ημέρες που ζούμε. Στο 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης προφητεύεται η αχρήματη κοινωνία, κάτι αδιανόητο μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, και η πραγματοποίηση συναλλαγών βασισμένη σε έναν αριθμό: χξς’ = 666. Πράγματι βλέπουμε ότι στον αριθμό αυτό βασίζεται σήμερα η λειτουργία του barcode που βρίσκεται πάνω σε όλα τα προϊόντα. Αν ο Ιωάννης έπρεπε να διαλέξει έναν αριθμό π.χ. από το 600 μέχρι το 700 θα λέγαμε ότι με αρκετή δόση τύχης το πέτυχε, έχοντας πιθανότητα 1 στα 100. Επειδή όμως οι αριθμοί δεν έχουν αρχή και τέλος, η πιθανότητα να έχει πετύχει τον σωστό αριθμό κατά τύχη είναι 1 στο άπειρο (!) δηλαδή ανθρωπίνως αδύνατον!

«ουδεμία προφητεία της γραφής γίνεται εξ ιδίας του προφητεύοντος διασαφήσεως· διότι δεν ήλθε ποτέ προφητεία εκ θελήματος ανθρώπου, αλλ’ υπό του Πνεύματος του Αγίου κινούμενοι ελάλησαν οι άγιοι άνθρωποι του Θεού» (Β΄ Πέτρου α’ 20-21)

Σήμερα ο καθένας μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο περισσότερες προφητείες να οδηγούνται προς την εκπλήρωσή τους διαβάζοντας τα κύρια θέματα στις ειδήσεις της ημέρας. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Φόβοι για πολεμικές ταραχές, μολυσματικές ασθένειες και σεισμοί (Ματθαίος κδ’ 6-8)
  • Μόλυνση περιβάλλοντος - Κλιματική αλλαγή (Ησαΐας κδ’ 4-6)
  • Χρηματοπιστωτικές κρίσεις & οικονομική κατάρρευση (Αποκάλυψη ιη’ 11-19)
  • Φοβοι και παγκόσμια ανασφάλεια (Α΄ Θεσ/νικείς ε’ 3, Λουκάς κα’ 26)

Κι όλα αυτά στον 21ο αιώνα όπου η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας υπόσχονταν παγκόσμια ευημερία και ειρήνη. Η μελέτη της Γραφής λοιπόν δεν αφήνει αμφιβολία ότι όλα όσα είναι προφητευμένα εξάπαντος θα εκπληρωθούν με μαθηματική ακρίβεια και αυτό σηματοδοτεί ένα μόνο πράγμα:

«επληρώθη ο καιρός και επλησίασεν η βασιλεία του Θεού· μετανοείτε και πιστεύετε εις το ευαγγέλιο» (Μάρκ. α’ 15)

ομάδα «Χριστιανισμός και Επιστήμη»

www.christianity-science.gr