Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag


Ανθρωπότητα σε αναζήτηση χαράς

Τα Χριστούγεννα θεωρούνται παραδοσιακά μια εορταστική περίοδος που ταυτίζεται με τη χαρά. Οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με αγαπημένα τους πρόσωπα, διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, ανταλλάσσονται δώρα, στολίζονται τα σπίτια και οι δρόμοι, καταναλώνονται κάποια ξεχωριστά φαγητά και γενικότερα υπάρχει η προσπάθεια δημιουργίας ενός εορταστικού κλίματος.

Τα Χριστούγεννα θεωρούνται παραδοσιακά μια εορταστική περίοδος που ταυτίζεται με τη χαρά. Οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με αγαπημένα τους πρόσωπα, διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, ανταλλάσσονται δώρα, στολίζονται τα σπίτια και οι δρόμοι, καταναλώνονται κάποια ξεχωριστά φαγητά και γενικότερα υπάρχει η προσπάθεια δημιουργίας ενός εορταστικού κλίματος.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι έτσι όπως είναι δομημένος ο σύγχρονος τρόπος ζωής αλλά και τα γεγονότα που βλέπουμε να συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, διαμορφώνουν,παρά τις όποιες προσπάθειες, ένα κλίμα αντίθετο από το προσδοκώμενο, όχι μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Εκτός από την πανδημία του κορωνοϊού, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι υπάρχει και μια παγκόσμια «πανδημία» ψυχικών διαταραχών και κυρίως κατάθλιψης, μιας ασθένειας που σε διάφορες μορφές πλήττει περίπου 350 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έως το 2030 θα είναι η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. Πολλές οι συνέπειες και μεγάλο το κόστος της εξαπλούμενης κατάθλιψης σε επίπεδο προσωπικό, οικογενειακό αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας. Συνεχείς οι μελέτες επί του θέματος και οι προσπάθειες αντιμετώπισής του από τους ειδικούς με διάφορες συνεδρίες και αγωγές.

Μάλιστα το φετινό Οκτώβριο στο γνωστό επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine ανακοινώθηκε μια νέα θεραπευτική μέθοδος για την κατάθλιψη με τη χρήση εγκεφαλικού εμφυτεύματος τοποθετημένου σε κατάλληλη περιοχή του εγκεφάλου με χειρουργική επέμβαση ελάχιστης παρέμβασης. Η συσκευή ανιχνεύει μοτίβα της εγκεφαλικής λειτουργίας που συνδέονται με την κατάθλιψη και παράγει κατάλληλες ηλεκτρικές διεγέρσεις που δημιουργούν αισθήματα εγρήγορσης και θετικότητας, καταπολεμώντας έτσι τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Πρόκειται πράγματι για μια καινοτόμα και πολλά υποσχόμενη μέθοδο. Θα πρέπει όμως να παρατηρήσουμε ότι όλες οι προσπάθειες και οι αγωγές αποσκοπούν στο να αντιμετωπίσουν ή να μετριάσουν απλώς τα συμπτώματα κι όχι τις αιτίες της κατάθλιψης, είτε επειδή αυτές παραμένουν ακόμη απροσδιόριστες είτε επειδή οφείλονται σε παράγοντες και καταστάσεις που δεν μπορούν να αλλάξουν. Από την άλλη μεριά, όσο κι αν αυτό το εμφύτευμα αποτελεί ένα πραγματικά αξιόλογο επιστημονικό επίτευγμα, θα πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι εισερχόμαστε πλέον σε μια εποχή όπου η επιστήμη θα μπορεί να παρεμβαίνει στον εγκέφαλο και όσον αφορά τη διαμόρφωση της ψυχικής διάθεσης και των συναισθημάτων. Ποιες δυνατότητες ανοίγονται μελλοντικά με την ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών και σε τι βαθμό θα μπορεί να διαμορφώνεται αλλά και να κατευθύνεται ο ανθρώπινος ψυχισμός; Και πάλι οι απαντήσεις στα καίρια αυτά ζητήματα βρίσκονται μέσα στον αψευδή και αιώνιο Λόγο του Θεού. Στην Αποκάλυψη προφητεύεται μια εποχή όπου κάποιου είδους παρέμβαση στο ανθρώπινο σώμα με τη λήψη του χαράγματος του αντιχρίστου, θα αφαιρεί τη δυνατότητα ελεύθερης βούλησης και μετάνοιας (Αποκάλυψη κεφ. ιδ’).

Από την άλλη πλευρά, είναι διαρκής η κλήση του Θεού προς τον άνθρωπο να γνωρίσει την αληθινή χαρά, πράγμα το οποίο συμβαίνει όταν αντιμετωπιστεί το βασικό πρόβλημα που είναι και η αιτία της θλίψης και της δυστυχίας και που δεν είναι άλλο από την αμαρτία. Η λύση έχει δοθεί εδώ και 2.000 χρόνια στο σταυρό του Γολγοθά. Αρκεί στον κάθε άνθρωπο να πλησιάσει τον Πατέρα διά του Ιησού Χριστού εξομολογούμενος τις αμαρτίες του και τότε θα συμβεί κάτι θαυμαστό: το αίμα του Ιησού Χριστού θα τον καθαρίσει από κάθε αμαρτία, η σχέση του με τον Θεό θα αποκατασταθεί και θα αποκτήσει ζωντανή σχέση και επικοινωνία με Εκείνον.

Αγαπητέ αναγνώστη, δεν χρειάζεται να αναζητάς μια ειδική περίσταση ή να περιμένεις τα Χριστούγεννα ώστε να αισθανθείς κάποια χαρά που κι αυτή θα είναι προσωρινή. Σπεύσε στη χαρά της αιώνιας ζωής κοντά στο Χριστό και στην ασφάλεια της παρουσίας Εκείνου που θα αναλάβει με τον καλύτερο τρόπο όλη τη ζωή σου μέχρι τέλους.

«Ούτω λέγει Κύριος· Στήτε επί τας οδούς και ιδέτε και ερωτήσατε περί των αιωνίων τρίβων, που είναι η αγαθή οδός, και περιπατείτε εν αυτή, και θέλετε ευρεί ανάπαυσιν εις τας ψυχάς σας» (Ιερεμίας ς’ 16)

 

ομάδα «Χριστιανισμός και Επιστήμη»

www.christianity-science.gr