Skip to main content
play button christianity Ακούστε  |  48kbps  |  96kbps  |
on air christianity
Χωρίς πληροφορίες...

spanish flag      greek flag

Ποσοχή στα Fake News

Στην εποχή της τεχνολογίας και της παγκόσμιας συνδεσιμότητας όπου ζούμε, τεράστιος όγκος πληροφοριών διακινείται καθημερινά, κυρίως από το διαδίκτυο και τα social media, του οποίου γινόμαστε διαρκώς αποδέκτες σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Στην εποχή της τεχνολογίας και της παγκόσμιας συνδεσιμότητας όπου ζούμε, τεράστιος όγκος πληροφοριών διακινείται καθημερινά, κυρίως από το διαδίκτυο και τα social media, του οποίου γινόμαστε διαρκώς αποδέκτες σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Ένα σημαντικό ζήτημα που εγείρεται τον τελευταίο καιρό είναι τα fake news, δηλαδή οι ψευδείς ειδήσεις οι οποίες αποτελούν παραπληροφόρηση παρουσιάζοντας γεγονότα που δεν ισχύουν με σκοπό να παραπλανήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ώστε κάποιοι να αποκομίσουν οφέλη διαφημίζοντας ή δυσφημίζοντας πρόσωπα, προϊόντα, καταστάσεις κ.ά.

Βασικά χαρακτηριστικά των fake news είναι η πειστικότητα με την οποία παρουσιάζονται και η ταχύτητα με την οποία διαδίδονται. Οι δημιουργοί τους επινοούν ένα αληθοφανές σενάριο το οποίο δανείζεται επιλεκτικά ορισμένα πραγματικά δεδομένα τα οποία ενδύουν με μυθοπλασίες δημιουργώντας εντυπώσεις οι οποίες γίνονται ακόμη πιο πειστικές συνοδευόμενες πολλές φορές από σχετικές φωτογραφίες και βίντεο. Στη συνέχεια, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, η ψευδής είδηση είναι πολύ εύκολο να διαδοθεί, εφόσον μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζεται ως δημοσίευση κάποιου γνωστού ειδησεογραφικού πρακτορείου ή επικαλείται ψευδώς επιστημονικές πηγές. Τα fake news κατασκευάζονται έτσι ώστε να έχουν μεγάλη λαϊκή απήχηση και πολλές φορές διαμορφώνουν την κοινή γνώμη ή ακόμη και ωθούν ανθρώπους ατομικά ή και μαζικά σε διάφορες δράσεις.

Πώς θα προστατευθούμε από τις ψευδείς ειδήσεις; Οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι: ελέγχετε τις πηγές. Απέναντι σε κάθε είδηση που πέφτει στην αντίληψή μας θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να διασταυρώνουμε την εγκυρότητά της και από άλλες αξιόπιστες πηγές.

Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή των αναγνωστών μας στις ψευδείς ειδήσεις που αφορούν την ψυχή του ανθρώπου. Τα fake news κυκλοφορούν εδώ και αιώνες και πείθουν την πλειοψηφία των ανθρώπων με τραγικά αποτελέσματα: «Δεν υπάρχει ψυχή· ο άνθρωπος είναι ένα ζώο», «Δεν υπάρχει ζωή μετά θάνατον», «Δεν υπάρχει Θεός, όλα δημιουργήθηκαν με εξέλιξη», «Μπορείς να σωθείς με τα καλά σου έργα», «Ο Θεός δεν θα στείλει κανέναν στην κόλαση» και πολλά άλλα.

Αυτές τις μέρες έπεσε στην αντίληψή μας μια (αληθινή) είδηση σχετικά με κάποιες πρόσφατες διαπιστώσεις για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, την καταπληκτική αυτή αρχαιοελληνική εφεύρεση που λειτουργούσε ως αναλογικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων. Οι μελετητές αναφέρουν ότι ο μηχανισμός αυτός φανερώνει «συνδυασμό αστρονομικής γνώσης, κατανόησης αφηρημένων μαθηματικών εννοιών και υψηλών μηχανικών δεξιοτήτων»1 ενώ σημειώνουν ότι «η μεγαλοφυΐα του Αρχιμήδη μοιάζει να αναδύεται όλο και πιο καθαρά μέσα από τα παραμορφωμένα θραύσματα»2.

Άραγε γιατί δεν διατυπώνονται ανάλογα συμπεράσματα από τη μελέτη του φυσικού κόσμου; Μήπως η δομή και η λειτουργία του σύμπαντος από το μικρόκοσμο μέχρι τους γαλαξίες δεν φανερώνει έναν πάνσοφο μαθηματικό νου και μια παντοδυναμία που έφερε τα πάντα στην ύπαρξη και τα έθεσε σε λειτουργία; Γιατί μέσα, όχι από παραμορφωμένα θραύσματα, αλλά από ζωντανές υπάρξεις και μηχανισμούς της φύσης σε πλήρη λειτουργία, να μην αναδύεται η σοφία του Θεού-Δημιουργού; Μήπως αυτές οι γνώσεις ενδύονται με πειστικές επιστημονικοφανείς μυθοπλασίες; Μήπως πέφτουμε θύματα fake news;

Αγαπητέ αναγνώστη είναι ώρα να ασχοληθείς με τη διερεύνηση των fake news που απειλούν το αιώνιο μέλλον σου. Είναι καιρός να αποφασίσεις να επαληθεύσεις ή να απορρίψεις όσα ακούγονται γύρω σου ανατρέχοντας στην πλέον αξιόπιστη πηγή που είναι ο Λόγος του Θεού. Ο Ιησούς Χριστός σε καλεί να πιστέψεις όχι μια θεωρία αλλά μια βιωματική εμπειρία, μια προσωπική αποκάλυψή Του στη ζωή σου. Είναι Εκείνος που σε αγάπησε τόσο ώστε για χάρη σου έγινε άνθρωπος, σταυρώθηκε για τις αμαρτίες σου και αναστήθηκε για τη δικαίωσή σου. Μην καταδέχεσαι άλλο να πέφτεις θύμα fake news! Πάρε την υπόθεση της σωτηρίας της ψυχής σου στα χέρια σου!

«Ούτω λέγει Κύριος· Στήτε επί τας οδούς και ιδέτε και ερωτήσατε περί των αιωνίων τρίβων, που είναι η αγαθή οδός, και περιπατείτε εν αυτή, και θέλετε ευρεί ανάπαυσιν εις τας ψυχάς σας» (Ιερεμίας ς:16)

1https://www.protothema.gr/stories/article/930158/o-mihanismos-ton-adikuthiron-itan-o-poseidonios-o-rodios-i-apameus-o-kataskeuastis-tou/

2https://www.protothema.gr/greece/article/1199744/mihanismos-adikuthiron-vrikan-to-password-kai-xekleidonoun-gia-proti-fora-ta-mustika-tou/